Zwemmen in de IJssel is levensgevaarlijk!

Geplaatst op 22-06-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Redactie

Met warm weer is het aanlokkelijk om verkoeling en ontspanning in het water te zoeken. Maar doe dit veilig! 

Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Rijkswaterstaat wijst daarom op de risico’s. 

Het gevaar van zwemmen in rivieren en kanalen wordt onderschat. Zwemmers verliezen het van de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken. Vanaf een schip zijn ze nauwelijks zichtbaar; een groot schip kan bovendien niet direct vaart minderen of uitwijken. Door de onderstroom die passerende schepen veroorzaken kunnen zwemmers meegetrokken worden. En vaak wisselt de temperatuur van het rivierwater sterk. Hierdoor kunnen mensen in het water kramp krijgen en onderkoeld raken.
 

Wie wel zwemt op een van deze plaatsen, riskeert behalve persoonlijk letsel een boete van 140 euro. Mobiele verkeersleiders van Rijkswaterstaat zijn op het water aanwezig om de regels te handhaven en zwemmers voor te lichten.


Strandjes en kribben 

Rijkswaterstaat raadt daarnaast ook zwemmen bij strandjes langs de vaargeul en tussen de kribben af. Hier is soms sprake van steile en gladde overgangen naar de vaargeul en verraderlijke stroming en draaikolken die door het scheepvaartverkeer worden veroorzaakt. De zuiging en golfslag die passerende schepen veroorzaken is vaak indrukwekkend. Deze waterverplaatsingen houden nog minutenlang aan, nadat een schip is gepasseerd en is het grootst tussen de kribben.

 

Is het zwemmen in de rivier verboden? 

Op veel plekken is het verboden om te zwemmen:

  • in de vaarweg van een rivier of een kanaal 
  • in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen 
  • in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn 
  • in de routes van veerponten 
  • in en rond havens 
  • in snelvaargebieden 
  • op plekken die specifiek aangewezen zijn als verboden gebied

De boete voor het zwemmen in verboden gebied is €140,-.

Het bestuur van Isala erkent geen enkele aansprakelijkheid als leden dit op eigen initiatief toch doen.

zwemmen-rivieren-kanalen-infographic-tcm21-240519