Zomertaling

Vogelaar in de boot: Zomertaling 

 
Zomertaling 250pxVogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

Talingen zijn wonderschone eendjes, nauw verwant aan de wilde eend en de smient. Wereldwijd zijn er tientallen soorten, waarvan er vele populair zijn als siervogel. De mannetjes hebben vaak een kleurige, contrastrijke kop en een lijf met subtiel gestreepte en gemarmerde veertjes, en vaak een opvallende spiegel op de vleugel. De zomertaling heeft een chocoladebruine kop met witte oogstreep, en in de vlucht valt de blauwgrijze voorvleugel op.


Het woord taling (in het engels: teal) is al oud. De etymologie is een raadsel. Dat geldt veel minder voor het type zeilboot dat taling heet. Dat is namelijk ontworpen door de heer C. Taal. Maar dat terzijde. Waarom het beest zomertaling heet, is wel duidelijk: als je ze ziet, wordt of is het zomer, want de eendjes zijn hier van maart tot september. In de winter zitten ze in Afrika ten zuiden van de Sahara. Dit in tegenstelling tot de wintertaling; die broedt vooral ten noorden van ons land, en grote aantallen overwinteren in Nederland. Je kunt ze vaak zien tijdens het roeien: kleine eendjes met een snelle vleugelslag.

 

Zomertalingen zie je bijna nooit, want de populatie in ons land en de ons omringende landen is ingestort. In heel Nederland broeden er minder dan tweeduizend, met name in drassige veenpolders in Holland en Friesland. Hun broedbiotoop, weelderig begroeide slootkanten, moerassige plekken met lang gras, is verdwenen door ontwatering en intensivering van de landbouw. Overigens draagt ook de droogte in hun overwinteringsgebied, de Sahel, bij aan hun achteruitgang.

 


 

Boot stelt zich voor: Zomertaling

 


Zomertaling sebastiaan vd worpNu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot.

De materiaalcommissie stelt voor: Zomertaling 

 

Met het skiffseizoen voor de deur is er een aantal skiffeurs blij dat de Zomertaling in 2015 is toegevoegd aan de vloot. Oorspronkelijk bedoeld om de Pijlstaart te vervangen.


De Filippi's zoals ze in ons botenhuis liggen, zijn niet meer leverbaar.

In de Visdief, het kleinere zusje van de Zomertaling, wordt in 2015 al twee jaar geroeid. Deze Wintech blijkt goed te bevallen en ligt prijstechnisch veel beter in de markt. Wiersma kan eenzelfde boot leveren voor zwaardere roeiers.


Peter van Wilgen mag de boot dopen en kan kiezen uit twee namen. Hij 'smokkelt'  een stukje naam bij en zo wordt de Taling de Zomertaling. Peter vindt de skiff prettig roeien omdat deze redelijk stijf is, wel een vereiste voor een wedstrijdboot. Tijdens de Spaarne Lenterace in 2016

heeft Sebastiaan van den Worm blik getrokken in de Zomertaling.


In twee skiffseizoenen is de Zomertaling ruim twee maal per week afgeschreven. Frank Posthuma is goed voor 58 maal, Lex Emsbroek 48 maal en Kees Jan de Louw 36 maal.

 


 

Zomertaling boot3

Nieuwe skiff gedoopt - Zomertaling

02 mei 2015

Auteur: Redactie
Een nieuwe aanwinst voor de vloot!

Zaterdag 2 mei  heeft Peter van Wilgen de skiff gedoopt. Hij kreeg de naam Zomertaling. Een behouden vaart!


Zomertaling 300pxSkiff: 

Fabrikant: Wintech Racing
Bouwwijze: Compeditor
Gewichtsklasse: MW 75-85 kg
Vaste schoenen maat 44
Lengte: 7905 mm.
Breedte: 455 mm,

Zomertaling boot2