Visarend

Visarend illuDeze jonge visarend kijkt onverschrokken de wereld in. Kom maar op. Imponerend zijn deze vogels zeker, met een spanwijdte tot 1 meter 70 (ter vergelijking: een buizerd meet 1,10-1,30m.). En dan moet je ze zien vissen! Eerst staan ze stil in de lucht te bidden, dan duiken ze van een hoogte van 20-30 meter naar beneden, steken op het laatste moment de klauwen vooruit en pakken een vis uit het water. Als het moet, gaan ze daarbij ook onder. Ondanks hun grootte wegen ze maar 1,5-2 kilo, en dat is ook het maximale gewicht aan vis dat ze aankunnen. Kenmerkend zijn verder de vrij smalle vleugels, met een knik erin; en de helderwitte buik, in contrast met de bruine rug. Ook de kop is wit, met een zwarte oogstreep en een kuif. 

Goeie naam voor een boot dus: snel, imponerend, sterk, toeslaand op het juiste moment … dat willen we allemaal wel!


Een ontmoeting met een visarend is altijd weer bijzonder. Niet dat ze nou heel erg zeldzaam zijn; ieder jaar komen er 500-1000 dieren door Nederland, en op geschikte plaatsen, zoals de uiterwaard bij Nijenbeek, zit er dan vaak wel eentje en blijft daar een paar weken. Je kunt ze zien in april en mei en van augustus tot oktober, als ze langskomen op de trek tussen hun broedgebieden in Oost- en Noord-Europa en de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika. Het is een kosmopolitische soort: hij broedt in alle werelddelen behalve Antarctica. Maar niet in Nederland, al zou dat de komende jaren wel kunnen gebeuren. In het Oostzeegebied komen er steeds meer broedparen, en af en toe blijft er een vogel de hele zomer in Nederland hangen. Tot in de jaren ’50 werden ze vervolgd als schadelijk wild, in de decennia daarna hadden ze erg veel last van DDT en andere pesticiden, maar sinds de jaren ’70 gaat het de goede kant op met de Europese populatie. Als je denkt: dat heb ik eerder gehoord? Ja, inderdaad, net als die andere grote viseter, de Aalscholver. 

(Tekst Willem Drok en illustratie Ton de Haas)


 

Visarend bootNu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot: De Visarend 

De Visarend is in Nederland gebouwd bij Wiersma. De boot is stijf, licht, degelijk en onderhoudsarm. De boot is breed inzetbaar, van toertocht tot marathon en van training tot wedstrijd. 

Door de uitgekiende rompvorm roeit deze C4 ook in zeer ruw water erg rustig en komt er nauwelijks water aan boord. Voor de veiligheid zijn er vier grote luchtkamers ingebouwd onder de roeiplaatsen en door de toepassing van een carbon emplacement en een volledig geintegreerde constructie is de boot nagenoeg onderhoudsvrij. 

Visarend 300Specificaties 

Lengte: 11,00 m
Breedte: 0,78 m (max. 0,82 m)
Gewicht: 74 – 79 kg
Huidmateriaal: glasvezel/koolstof/koolstof
Inbouw: koolstof sandwich
Kleur: wit met blauwe bies
Volgens de site van Wiersma is de prijs van deze boot  € 12.890,- .