Vaargebied

Marshaven 


Op het kaartje dat hiernaast staat zie je waar ons botenhuis precies ligt. Het bevindt zich in de Marshaven, de grootste haven van Zutphen. Zolang je nog geen vaarbewijs hebt om op de IJssel te mogen roeien, vaar je in deze haven.

Voordeel van in de haven roeien is dat je geen last hebt van stroming en van passerende vrachtschepen. Je kunt je dus helemaal concentreren op je roeitechniek. De Marshaven is circa anderhalve kilometer lang, wat - zeker in het begin - nog een hele afstand is.

IJssel en Twentekanaal 

Twee verschillende routes worden vaak gevaren, beide zijn in circa anderhalf uur te doen:

  • Vanuit de haven kan je naar het Twentekanaal varen; de haven uit en daarna eerst een stukje stroomafwaarts. Op het kanaal kan je tot aan de sluizen bij Eefde varen. Het Twentekanaal leent zich door de lengte en de afwezigheid van stroming goed voor technisch goed en geconcentreerd hard roeien.
  • Vanuit de haven kan je ook stroomopwaarts naar de "nieuwe brug" varen. De nieuwe brug is de brug waar de N48 (Arnhem/Apeldoorn - Zutphen) overheen loopt. Dit stukje is landschappelijk mooi, je vaart eerst langs de stad met het mooie IJsselfront tot je in het landelijk gebied komt. Voordeel van deze route is ook dat je heen stroomopwaarts roeit en terug stroomafwaarts. Nadeel is dat het door de snelle stroming van de rivier niet goed mogelijk is technisch perfect te roeien. Ook zitten er voor roeiers die niet aan stroom en/of scheepvaart gewend zijn nogal wat moeilijke stukken in.