Snabbeltje

 

Snabbeltje illu'Je moest je schamen!,' zei Ernst-Jan. 'Ik wil dat je een lieve, tamme eend blijft, die de andere dieren in het bos met rust laat.' 'Kwak-kwak... kwááák...!' zei Snabbeltje. En toen liep hij heel gehoorzaam achter zijn baasje aan naar huis.

Zo, nu weten we gelijk wie Snabbeltje is: het eendje van Ernst-Jan, waarmee hij allerlei avonturen beleeft. Beschreven door Jaap ter Haar in 1958, en te horen in het NCRV-kinderuurtje, op woensdagmiddag op de rad
Snabbeltje is duidelijk een Hollands Kwakertje. Al minstens tweeduizend jaar worden tamme eenden gefokt, waarschijnlijk het eerst in China. Deze tamme eenden stammen af van de gewone wilde eend; je ziet nog steeds allerlei kruisingen, die bij vogelaars bekend staan als 'soepeend'.

Het Hollands Kwakertje is een nederlands ras, speciaal gefokt voor gebruik in eendekooien. Een klein eendje, met een ronde kop, wit of in wildkleur. Met zijn gekwaak lokt hij wilde eenden op de trek naar de eendekooi toe, en vervolgens lokt hij ze de vangpijpen in. Vergeef het hen, zij weten niet wat ze doen, zullen we maar zeggen.

(Tekst Willem Drok en illustratie Ton de Haas) 


Snabbeltje bootNu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: Snabbeltje

Snabbeltje is in 2005 door Isala aangeschaft. Het is een wedstrijdskiff van Aylings voor roeiers van 70 kg.

 In het voorjaar van 2013 heeft onze Snabbeltje een aanvaring met een meerpaal gehad. Daar kon ons gele eendje niet tegen. De schade: beide boorden gekraakt en de bodem ontzet. Snabbeltje werd door de verzekering total loss verklaart. 

 Kees Jan heeft er heel wat uurtjes werk in gestoken en aan het eind van 2013 werd er door Hidde Seckel al een goede prestatie neergezet in deze boot. Hidde en Snabbel trokken blik bij de Cottwich-Almelo Regatta.