Smient

 

Smient illu1Smient illu2De herfst is weer gekomen, en daarmee ook de trekvogels. En dus is de kans groot dat je al roeiend weer smienten tegenkomt.

Een smient is een kleine eend. De naam schijnt dat ook te betekenen: sme (denk aan small) – ent (eend). Wat een prachtig eendje is het toch. Het eerste dat opvalt is een roodbruine kop met een gele streep op het voorhoofd, en, in de vlucht, grote witte vlekken op de vleugel. Als de zon er goed opstaat, zie je bovendien een roze borst, een zilvergrijze buik, een grijsblauwe snavel. Een heel subtiel palet. Bij de mannetjes dan, de vrouwtjes zijn vooral bescheiden bruin. Een ander opvallend kenmerk is het geluid: ze fluiten! In het Duits heten ze dan ook Pfeifente.

Smienten zijn graseters, net als ganzen en meerkoeten. Al schijnen de vrouwtjes in de broedgebieden ook veel muggen te eten. Dat grazen doen ze vooral 's nachts, overdag slapen ze veelal op het water of op de rivieroever. Ze komen in ons land vanaf augustus, maar pas in oktober komen de grote aantallen. Dan zitten er duizenden langs de rivieren, en honderdduizenden in Zuid-Holland en Waterland. Men schat dat 40% van alle smienten van Noordwest-Europa in de winter in Nederland zit. In de loop van april vertrekken ze weer naar hun broedgebieden: moerassen en eilanden in meren in IJsland, Schotland, Scandinavië en Rusland. 

(Tekst Willem Drok en illustratie Ton de Haas)Smient 300Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: De Smient

De Smient is een skiff die is gebouwd door Filippi. Een Italiaanse botenbouwer met 60 vakmensen die ongeveer 700 boten per jaar maken. Waaronder wedstrijdboten die meedoen aan het WK.  

De Smient is geschiikt voor roeiers tot 90 kg. Kennelijk hebben er bij Isala alleen maar roeiers in geroeid die goed  kunnen roeien. De boot heeft nooit schade gehad, alleen normaal onderhoud zoals het vervangen van slidings en riempjes. Als iedereen zo met de boten omging was het geweldig!!

Opvallend is dat de Smient de meest gereserveerde skiff is van de hele vloot! Totaal 153 keer sinds de invoering van het nieuwe reserveersysteem in e-Captain begin dit jaar.