Rotgans

Rotgans illusRotganzen! Ze schijten alles onder, vreten de weilanden kaal, vallen je aan als je met je hondje in het park loopt. Toch zijn al die rotganzen geen Rotganzen.

We hebben hier tamme, grauwe en Canadese ganzen, kolganzen, brandganzen en nijlganzen. En de drie eerstgenoemden willen ook nog wel eens bastaarderen. Maar echte rotganzen komen alleen aan de kust voor: in Zeeland en op de Waddeneilanden.

De rotgans is een kleine, donkere gans met een witte achterkant. Hun naam komt van het geluid: geen gegak maar een diep, knorrend 'rot, rot, rot'. Ze broeden op de Siberische toendra. Opvallend is dat ze alleen goed broedsucces hebben in jaren dat er veel lemmingen zijn. Dat komt omdat rovers zoals sneeuwuil en poolvos dan liever lemmingen eten dan ganzen, zodat er meer kuikens groot kunnen worden. Je vraagt je af waarom ze dan helemaal naar Siberië vliegen, als ze daar ook al niet veilig zijn. Waarschijnlijk is dat omdat daar de druk van parasieten en ziektekiemen veel minder is.


De andere acht maanden van het jaar, van oktober tot en met mei, komen ze bij ons eten. Bij laagwater zitten ze dan op het wad, bij hoogwater op weilanden. Vrijwel alle rotganzen van dit deel van de wereld, enkele honderdduizenden dieren, verblijven dan hier of in Zuid-Engeland.

(Tekst Willem Drok en illustratie Ton de Haas) 


Rotgans bootNu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: De Rotgans

 De Rotgans is in 2003 gekocht als nieuwe skiff voor de gewichtsklasse
70-90 kg. Daarom is deze boot vooral geschikt voor de zwaardere heren. Het is een boot van het merk Filippi.

De Rotgans is vanaf 1-4-2014 (start e-Captain reserveringen) tot en met januari 2015 in totaal 65 keer afgeschreven. Door 21 verschillende leden. 

Top 3:
1. Wim Rutten: 15 keer
2. Rutger van den Brink: 9 keer
3. Erik Kok: 8 keer