Nimmerzat


Nimmerzat illuIs deze boot genoemd naar een roemrucht Isala-lid uit vroeger tijden dat iedereen onder tafel dronk, en dan kaarsrecht naar huis fietste? Nee, er is echt een watervogel die zo heet. En als een Afrikaanse vogel een Nederlandse naam heeft, weten we ook waar die naam geboren is: in Suid-Africa.

Nimmerzats zijn tropische ooievaars. Verschil met onze ooievaar is dat de voorkant van de kop kaal is, net als bij een gier, en rood of roze al naar gelang de soort – er zijn vier soorten. De naam komt misschien van hun jachtgedrag. Ze kunnen urenlang doodstil met geopende snavel in het water staan, om dan razendsnel toe te slaan wanneer een vis of iets anders eetbaars langskomt. Daarbij houden ze hun vleugels gespreid om in de schaduw daarvan beter te kunnen zien wat er onder water gebeurt. Of van de onverzadigbaarheid van hun jongen; die groeien in de eerste tien dagen van hun leven van 60 naar 500 gram!

Als je ze wilt zien, hoef je niet naar de tropen. De meeste dierentuinen hebben ze wel, in de vijver met de flamingo's en de pelikanen.


 

Nimmerzat bootBoot stelt zich voor: Nimmerzat 

Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De boordroeiende dames stellen voor: Nimmerzat.

Als boordroeiende dames onder leiding van Job ging het in de Topper zo goed dat we een verzoek in hebben gediend om te mogen boordroeien in een gladde boot. De eerste keren dat we erin zaten ging het bijna elke haal: OE .. OE.. ....!!!

Na twee keer ging het tamelijk aardig en kwam Colette met het super idee om de IJsselregatta te roeien in de Nimmerzat. Na vier keer glad roeien moest het lukken. Dankzij het strakke stuurbeleid van Frank hebben we Deventer gehaald. Een tweede plaats. Niet gek voor beginnende Nimmerzatters. Na een half jaar gingen we steeds beter roeien, Ook heeft de goede afstelling van de boot door Douwe daarbij een rol gespeeld. Wat is het mooi als dan een aantal halen zo'n boot als het ware zweeft over het water: perfecte balans, allemaal dezelfde beweging op hetzelfde moment; Waarschijnlijk vliegt de nimmerzat ook zo over het water als hij op zoek is naar een lekker hapje. En het is wonderbaarlijk dat je na veel oefenen zo'n boot nog leuk gaat vinden ook. 

Tijdens de IJsselregatta op 13 september roeiden de Joppers in een uur en veertien minuten van Zutphen naar Deventer. 

Bekijk hier een filmpje van De Joppers in de Nimmerzat in actie tijdens de IJsselregatta.<