Nieuwsbrief september 2013 (18-09)

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud: 

Beste {tag:name}, 

1. Van de redactie 

Ineens was de zomer voorbij. De IJsselregatta leek zich in eerste instantie in een plenzende herfstregen te gaan voltrekken, maar gelukkig liep dat anders af! Het was een productieve dag voor Isala, met weer veel mooie resultaten, waarover onze voorzitter in deze nieuwsbrief verhaalt.

Verder in deze nieuwsbrief informatie over een datingavond bij Isala: vind een nieuwe ploeg of vorm een nieuwe wedstrijdformatie! En natuurlijk lees je verslagen van de mooie toertochtjes die de afgelopen zomer werden georganiseerd door het hele land.

Veel leesplezier!

2. Van het bestuur 

De voorzitter van Isala kijkt namens het bestuur terug op een van onze jaarlijkse hoogtepunten:


De IJsselregatta
Op 8 september was het weer zover, de IJsselregatta. De weersvoorspelling was slecht, in de ochtend regende het hard. Dank aan Walter dat wij zijn loods aan de overkant mochten gebruiken, zodat iedereen droog kon koffie drinken. Gelukkig knapte het weer rond 12.00 uur op en begon zelfs de zon te schijnen, kortom de weergoden waren ons gunstig gezind. Als startvereniging hebben wij vanuit het hele land 63 ploegen ontvangen, gemiddeld vijf roeiers per team en daarnaast nog de chauffeurs, kortom er liepen zo'n 400 mensen tussen Isala, de loods en het weiland. Ik ben er dan ook trots op dat het dit jaar wederom een groot succes is geworden. Dat succes is bereikt door de inzet van veel man-/vrouwkracht: mensen van de catering, wegzetters, opruimers, jullie hebben onze vereniging wederom goed op de landelijke kaart gezet, ontzettend bedankt.
Dan het roeien: er is goed en hard geroeid dat blijkt uit de uitslagen per klasse. De combiploeg met Isalanen Dennis Vermeij en Wim ter Beek en stuur Peggy van Til heeft blik getrokken. Met drie tweede plaatsen, een derde en twee zesde plaatsen hebben we het niet onverdienstelijk gedaan. Dit jaar is voor het eerst de gemiddelde leeftijd van de ploeg als correctiefactor meegenomen en niet alleen de bootfactor, anders hadden we het nog beter gedaan in de klasseringen. In het overall klassement staan we er met een vijfde plaats en vier ploegen bij de eerste twintig goed op.
Nadat na terugkomst alle boten weer opgeriggerd en schoongemaakt waren, hebben we de dag afgesloten met een gezamenlijke Chinese maaltijd. Kortom: een dag die somber begon hebben we afgesloten met een zonnetje.


Kees Jan de Louw

2013 ijsselregatta 

 

3. Het “staartje“ van het IJsselfestival 2013 

DSC 0368Isala was op 30 juni ruim vertegenwoordigd op het IJsselfestival aan de Zutphense kade. O.a. met een roeitrainer hebben we voorbijgangers, potiëntele roeiers, laten kennismaken met Isala. Ruim 30 deelnemers hebben een tijd neergezet op de ergometer.


Deze competitie was aanleiding voor de ROC om deze sportieve mensen uit te nodigen op zaterdag 24 augustus voor een clinic op ons botenhuis. Een handje vol enthousiastelingen heeft gevolg gegeven aan deze oproep. Wellicht levert ons dit weer vijf potentiële leden op!

Hulde aan de organisatoren voor dit initiatief om Isala nog meer op de kaart te zetten!

 

4. Ruimte voor de rivier 

Het programma IJsselsprong gaat over een nieuwe inrichting van het gebied langs de IJssel ter hoogte van Zutphen. De IJssel moet meer ruimte krijgen zodat de rivier de hoge pieken in de wateraanvoer in de toekomst kan verwerken. Het is niet genoeg alleen hogere dijken te hebben. Het plan is om de dijken te verleggen. Een ingrijpende aanpassing voor de IJssel bij Zutphen. Meer informatie hierover is te vinden op de site www.ijsselsprong.nl en www.ruimtevoorderivier.nl.

dijkverlegging 

5. Roeiopleidingen 

5a. Examens 

Op 21 september zullen de examens voor het haven- en kanaalgestuurd worden afgenomen. Op verzoek van enkele kandidaten zal direct om 9.00 uur worden begonnen. De vaste ploegen die dan roeien wordt geadviseerd iets eerder het water op te gaan.

5b. Daten bij Isala! - 11 oktober 

Nu niet met een man of vrouw, maar met een ploeg! Want Isala kent weliswaar veel roeiers die altijd in een ploeg samen roeien, maar er zijn ook leden die op zoek zijn naar een vaste(re) ploeg.
Op vrijdag 11 oktober om 19.30 uur ben je van harte welkom op de Isala-datingavond in het botenhuis om te kijken of je een match kunt maken met andere roeiers met dezelfde ambities. 

Denk alvast na over wie je wilt ontmoeten en wat je zelf het liefste doet. Wil je captain zijn van een ploeg, wil je wedstrijden roeien, of juist toerroeien? Of misschien zoek je alleen één roeimaatje. Sommige roeiers vinden de technische aspecten van het roeien erg belangrijk, maar het kan ook zijn dat je alles aan roeien bij Isala leuk vindt. Door het matchen van gelijkgestemden hopen we nieuwe ploegen te kunnen vormen. En het is een goede gelegenheid om nieuwe mensen binnen de vereniging te leren kennen.

Mocht het je niet lukken op die avond te komen, geef je naam en voorkeur dan toch door aan een ander die wel gaat; dan kan die persoon voor jou misschien een ploeg vinden!

We hopen op een goede opkomst. Hopelijk kunnen we na afloop een toost uitbrengen op nieuwe roeiploegen. 

Meer informatie bij de roeiopleidingencommissie: cor.[antispam].@zrzv-isala.nl 

Aanvang: 11 oktober, 19.30 uur 

 

5c. Wedstrijdroeiers (en -coaches) gezocht - 21 september 

De laatste jaren zijn er veel nieuwe roeiers bij Isala ingestroomd. Daar zitten ook sterke roeiers tussen. Sommigen hebben inmiddels hun bevoegdheid kanaalgestuurd gehaald (of zijn daarmee bezig), en vragen zich af "Wat nu?". Een optie is: wedstrijdroeien. Minstens twee keer per week trainen, en minstens een paar wedstrijden per jaar. Lekker samen toewerken naar een doel, je techniek, conditie, en dus snelheid verbeteren.

Maar: waar begin je? Peter van Wilgen (ROC) wil daarbij helpen. Hij wil potentiële wedstrijdroeiers en -coaches met elkaar in contact brengen. Op zaterdag 21 september na de examens kanaalgestuurd is hij op het botenhuis en kun je je bij hem melden. 
Dan zal hij verdere toelichting geven, ambities afstemmen (die kunnen nogal verschillen) en misschien al teams samenstellen. Als je niet kunt komen, meld je dan per e-mail: negliw.nav.retep.[antispam].@gmail.com.

Ook op de datingavond van vrijdagavond 11 oktober is hij aanwezig (zie hierboven). Wellicht kunnen er dan ook nog interessante combinaties worden gemaakt.

 

5d. Introductielessen gestart 

Op 7 september zijn de introductielessen weer gestart. Tot medio oktober zullen vier introductieroeiploegen op de zaterdag op het water te zien zijn.

  

6. Toerroeien 

6a. Agenda toerroeiactiviteiten 

  • 11 oktober: Afsluiting midweekroeien 2013 bij RV Weesp aan de Vecht. We roeien over de Vecht naar Breukelen langs Vreeland en Nieuwersluis, naar het schilderachtige Botenhuys van de Nijenrode-roeivereniging Het Galjoen. Vertrek vanaf het botenhuis van Isala om 08.30 uur.
  • 27 oktober: Hot Chocolate roeitocht. Een toertocht naar Museumcafé De Kribbe als afsluiting van het toerseizoen. We roeien naar de pont Gorssel-Wilp, drinken 'hot chocolate' in het café en roeien weer terug. Bij veel belangstelling kan in overleg heen of terug gefietst worden. Vooral ook nieuwe leden met een recent verworven kanaalbevoegdheid worden uitgenodigd mee te roeien. De toercommissie zal een bootindeling maken met IJsselbevoegde stuurlieden. Het ligt in de bedoeling om van deze toertocht een traditie te maken waarbij ook juist de nieuwe leden meedoen! Vertrek om 9:30 uur vanaf het vlot.


Wil je meer informatie over deze tochten of je aanmelden: neem contact op met Pieter Arkesteijn, toercommissie. E-mail: njietsekra.reteip.[antispam].@dutch.nl
  

landelijkeMWR 2013086b. Verslagen toertochten 

  • Op 31 juli gingen de midweekroeiers naar Amersfoort, voor een tocht over de Eem naar het gemaal Eemnes. Lees hier het verslag van Ton de Haas. Bekijk hier de foto's.
  • De landelijke midweekroeidag op 14 augustus bij Isala was weer een groot succes. Er werd stevig geroeid, maar ook gefietst, gelopen en er was heel vers fruit onderaan de IJsseldijk in Wilp. Bekijk hier een paar foto's van deze dag.
  • Op 25 augustus werd de verwaterde traditie van de toertocht naar Bronkhorst in ere hersteld. Lees hier het verslag van Pieter Arkesteijn. Bekijk hier de foto's.

  

7. Wedstrijdroeien 

7a. Agenda Wedstrijdroeien 

Inschrijven voor wedstrijden bij de wedstrijdcommissaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

IMG 2874kopie7b. Verslag IJsselregatta 

Elk jaar is de IJsselregatta een spectaculaire wedstrijd. 18 kilometer over stromend water en met scheepvaart. Hoe is het om aan deze tocht deel te nemen? Lees hier het verslag van René Kooij. Bekijk hier en hier de foto's.

7c Verslag Cottwichregatta 

De Cottwich Almelo Regatta is een wedstrijd van 5 kilometer op het Twentekanaal. Ideaal voor ongestuurde nummers. Isala verscheen zeven keer officieel aan de start en één keer zonder nummer. Sonja Lenstra en Karin van Bosheide trokken blik in de 2x. Hidde Seckel roeide zijn eerste wedstrijd en zijn tijd in de skiff was meteen goed voor blik.

Lees het verslag hier / bekijk de foto's hier.

cottwicht blik 

7d. Gouden Holland Vier 

Op het WK in Zuid-Korea heeft de Holland Vier een gouden medaille gehaald. Een bijzondere prestatie en een prachtige wedstrijd met een spectaculaire, waterverschroeiende eindsprint. Bij Pauw en Witteman werd met drie van de roeiers de opbouw van de race en het roeien besproken. Je kunt deze uitzending hier bekijken. Het gesprek over de wedstrijd begint op 28 min. en 48 seconden.

 

8. Materiaal 

8a. Boegballen 

Van veel C-boten zijn de boegballen vervangen en de heelstrings gecheckt. Daarom kwamen we tijdens de IJsselregatta ook boottechnisch zonder problemen door de KNRB-controle.

8b. Nieuwe manchetten 

Brummen-20130912-00108De palen van de Zeemeeuw hebben nieuwe manchetten gekregen. Op de foto zie je een kapot manchet. Het vervangen van de manchetten leek een hele simpele operatie, maar het viel tegen om ze er in de juiste hoek op te plakken met epoxy. Maar het is allemaal goed gelukt en daarna is de boot afgesteld op 6 graden. Gelet op de eindtijd is er tijdens de IJsselregatta hard mee geroeid en zijn er geen snoeken geslagen. 

8c. Geluidsinstallatie
Van de subsidie die de gemeente ons beschikbaar heeft gesteld om de Stormvogel te kopen, is door slim onderhandelen met leverancier Wiersma een klein bedrag overgebleven
Na ruggespraak met de gemeente mochten we dit bedrag besteden aan een geluidsinstallatie voor in de Stormvogel. Die hebben we inmiddels gekocht. Er zit een uitvoerige handleiding bij; het is handig die te bestuderen vóór je hem gebruikt.

8e. Technische problemen website/e-mail 

De technische storing op de website van Isala is nog niet verholpen. Hierdoor wordt de registratie van een nieuwe toegang tot de site niet goed afgehandeld. Heb je nog geen inlog voor de site? Vul dan dit formulier in én stuur een mail naar de webmaster, via dit adres: alasi.retsambew.[antispam].@gmail.com. De webmaster verzorgt dan de toegang. Dit is een tijdelijke oplossing. Natuurlijk proberen wij dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Door dezelfde storing komt niet alle e-mail die je verstuurt naar adressen die eindigen op @zrzv-isala.nl goed aan. Duurt het lang voordat je antwoord krijgt op je e-mail, probeer dan via het privé-e-mailadres contact met de betreffende persoon te zoeken. Kijk daarvoor in de ledenlijst (eerst inloggen).

  

9. Een Isalaan stelt zich voor: Josefien van Kalmthout 

Josefien van KalmthoutWie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Josefien van Kalmthout.

Hoe lang roei je al? Ik roei nu ruim twee jaar en ik vind het heerlijk! Het is de eerste sport die ik leuk vind om te doen. Als het een keer niet door kan gaan, mis ik het echt. Daarnaast ben ik net begonnen met mountainbiken, ook zo lekker buiten. Hiervoor heb ik jarenlang de sportschool bezocht maar zelfs na acht jaar ging ik het maar niet leuk vinden. Na één keer roeien heb ik de sportschool meteen stopgezet.

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Ik heb eigenlijk geen favoriete boot, ik vind alles wel goed roeien. Voor de vakantie heb ik voor het eerst in een gladde vier (geen idee hoe hij heet) geroeid, dat vond ik wel heel speciaal, heerlijk!

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? In de zomer ben ik op dinsdagavond en op vrijdagochtend in het botenhuis te vinden. In de winter is dat alleen op vrijdagochtend en nu in het najaar vijf keer op de zaterdagochtend voor mijn introductieploegje.

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Tot nu toe heb ik nog maar twee keer meegedaan aan een toertocht. Geweldig leuk om te doen, maar niet altijd te combineren met het programma van werk en thuis. Dat zou ik wel veel vaker willen doen. Het wedstrijdroeien lijkt me ook leuk, maar ik vermoed dat ook dat ingewikkeld combineren is. Als ik nou minder ga werken (ja…. dat duurt nog wel heel lang) dan staat dat op mijn lijstje.

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Als ik niet aan het roeien ben, ben ik of thuis mijn pubers aan het aansturen of op mijn praktijk. Ik ben eerstelijnspsychologe en heb een eigen praktijk op de Zaadmarkt hier in Zutphen. Erg leuk maar heel intensief.

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Als ik aan het roeien ben, houd ik me vooral bezig met de handlel … die houd ik nog steeds niet helemaal goed vast, dus daar ben ik enorm mee aan het oefenen. Daarnaast geniet ik natuurlijk ook erg van het buiten zijn, het licht, de vogels … altijd weer genieten.

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Naast een keertje schoonmaken heb ik in het voorjaar een introductieploegje begeleid en net ben ik met een tweede groepje gestart. Mensen die echt nog nooit geroeid hebben wegwijs maken in een boot, helemaal leuk! Hopelijk vinden zij dat ook en gaan ze strakjes door voor havengestuurd.

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Geen idee wat er zou moeten veranderen bij Isala…

Wat moet vooral blijven bij Isala? De ontspannen sfeer en de manier waarop nieuwe mensen worden opgevangen. De leden van Isala zijn over het algemeen ontspannen mensen die houden van sporten in de natuur. Wat ik mooi vind om te zien is dat alle leeftijden door elkaar lopen en dat ook de roei-ervaring enorm verschilt. Desondanks is men niet te beroerd om op de zaterdagochtend met ervaren en onervaren mensen een boot te vullen.

 

roerdompkopie10. Vogelaar in de boot: De Roerdomp 

Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie.

Roerdomp Botaurus-stellariskopieDe Roerdomp is een mysterieuze vogel. Je krijgt hem niet te zien. De acht Isalanen die op 31 juli jl. bij Hemus gingen roeien, hadden dan ook geluk. Op de Eem, roeiend tussen Eemnes en Spakenburg, zagen zij er één opvliegen uit het riet. En wat zie je dan? Een bruine reiger, zo’n 15 cm kleiner dan de gewone blauwe reiger, met brede vleugels. Vaak echter vliegt de roerdomp niet op. Dan neemt hij zijn beroemde paalhouding aan en vertrouwt doodstil op zijn camouflage. Je zou zeggen: is het wel een goed idee om een boot te noemen naar een dier dat zich niet laat zien en bij gevaar doodstil gaat zitten?

Je hoort de roerdomp dan ook vaker dan je ’m ziet. Het geluid lijkt op een misthoorn, sommigen zeggen een koe. Annderen zeggen: alsof je over een leeg bierflesje blaast. Dan heeft u een indruk. Roerdompen leven in moerassen met veel oud rietland. Ze jagen op de grens van riet en water op vissen, kikkers en insecten. Karakteristiek is dat ze daarbij hun snavelpunt constant in het water houden, wellicht om zo de breking van het water beter te kunnen corrigeren. Ze hebben het niet gemakkelijk in Nederland. Ontwatering en waterbeheersing, watervervuiling, golfslag door de scheepvaart, verstoring door recreanten – bijna ieder rietmoeras in Nederland kent wel zulke problemen. En dan zijn ze ook nog zo eigenwijs om ’s winters niet weg te trekken, waardoor bij vorst veel roerdompen verhongeren. Er broeden nog hooguit 200 paartjes in ons land. Noordwest-Overijssel, de Oostvaardersplassen en het Lauwersmeer zijn de belangrijkste broedgebieden. In Gelderland zitten er enkele in de Rijnstrangen tussen Lobith en Pannerden, en langs het Veluwemeer.


11. Van de redactiecamera 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt.

201309 

Bekijk de complete serie foto's hier.

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje.

  

12. Van een roeier 

De redactie ontving de volgende bijdrage van André Klaassen. 

P8040367 kopenhagen'Op vakantie in Kopenhagen trof ik leden van roeivereniging KVIK met een boord-boot die anders is dan de onze: heel breed en zonder riggers. De bakboordroeiers zitten aan stuurboord en omgekeerd, zo krijg je toch voldoende afstand tot je dol. De boot is door die breedte veel stabieler dan wij gewend zijn en heeft voor en achter een groot bagagevak. Met tenten en slaapzakken maken ze tochten van een week of meer. Nou ben ik een fanatiek skuller; de laatste keer dat ik boord roeide hadden we de gulden nog, maar nu kon ik het niet laten een rondje mee te doen, temeer daar ik toevallig mijn Isala-shirt aanhad. Het smaakte eigenlijk naar meer ...'

 

Heb je ook een leuke bijdrage rond het roeien of over Isala? De redactie hoort het graag!

 

13. Jasper Boter heeft er een zoon bij 

Jasper Boter (materiaalcommissaris Isala) heeft er een zoon bij. Sietse is geboren op maandag 16 september. Alles is voorspoedig gegaan en moeder, zoon, vader en grote broer maken het goed. Van harte gefeliciteerd!


Van harte gefeliciteerd en veel geluk samen!

 

14. Volgende nieuwsbrief 

De volgende nieuwsbrief kun je midden oktober in je mailbox verwachten. Lees dan het verslag van de Hot chocolate roeitocht. Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 10 oktober.

Inschrijvingen:{tag:subscriptions}
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei en Zeilvereniging Isala uit Zutphen. 

 


{tag:unsubscribe}