Nieuwsbrief oktober 2013 (14-10)

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud: 

1. Van de voorzitter 

De afgelopen maanden heeft het bestuur een meerjarenplanning gemaakt: waar willen wij als vereniging naar toe? Daarbij hebben we gekeken naar zowel het roeimateriaal  als naar het botenhuis en de omgeving. Wat ligt binnen onze mogelijkheden en is ook qua uitvoering realistisch? Wij streven daarbij naar een verantwoorde maar ook pragmatische aanpak.

Het huishoudelijk reglement wordt op dit moment aangepast, en op deelgebieden wordt hier de laatste hand aan gelegd. Het nieuwe reglement zal met de convocatie van de najaars-ALV op 15 november worden meegezonden.

Het bestuur blijft van mening dat er niet alleen technisch goed, maar ook veilig geroeid moet worden. Dat betekent dat zichtbaarheid op het water en dus veiligheid van de roeiers de komende jaren een hoge prioriteit krijgt. De IJssel wordt steeds drukker en het motorvermogen van de scheepvaart steeds groter. Dat impliceert dat wij ons hier als vereniging aan moeten aanpassen. De toekomstige kledinglijn die wij als bestuur voorstaan is hiervan een uitvloeisel.

Interne communicatie naar onze leden vinden wij als bestuur essentieel. Onze huidige website voldoet niet meer aan de eisen van de tijd en valt regelmatig uit. Er wordt door een projectteam op dit moment gekeken naar welke aanpassingen er nodig zijn; dit zal in elk geval een behoorlijke investering vergen.

Al deze punten zullen tijdens de najaars-ALV ter tafel komen; komt dus allen op 15 november!

Kees Jan de Louw

 

DSC020622. Kunst langs de IJssel 

Ploeg Peggy heeft Kunst langs de IJssel ontdekt. Omdat het jammer is als anderen er voorbij varen hebben ze een berichtje naar de redactie gestuurd:

"Langs de IJssel is een onbekende kunstenaar actief om oude boomstronken een eigen gezicht te geven.Ter hoogte van de oude wasserij, achter de meerpalen aan de Hoven kant staan op de oever prachtige sculpturen. Tijdens onze roeitochtjes ontdekken we steeds iets nieuws. Eerst de olifant, daarna het 'meisje uit De Hoven', een otter en …."

Bekijk de foto's hier.

Ga samen met jouw ploegje op ontdekkingsreis!

 

3. Roeiopleidingen 

3a. Roeifietsen 

S7000900 siteWaarschijnlijk heb je de roeifietsen al in het botenhuis zien staan of op het industrieterrein in actie gezien. In de maanden oktober en november staan er bij Isala drie roeifietsen (gehuurd en geleend) voor geïnteresseerden. Om te kunnen roetsen (zo noemen ze het roeifietsen) is oefening nodig. Alsof je opnieuw leert fietsen. Na een les of drie lukt het al aardig. René Kooij beschreef zijn ervaringen, lees dat verslag hier.

Wil je ook leren roetsen? Vraag Frank Posthuma of er nog gelegenheid is voor een roetsles.

De gehuurde roeifiets is te koop voor 2750 euro. Belangstelling? Meld dit dan bij Dennis Vermeij

  

4. Toerroeien 

4a. Agenda toerroeiactiviteiten 

  • 27 oktober: Hot Chocolate roeitocht. Een toertocht naar Museumcafé De Kribbe als afsluiting van het toerseizoen. We roeien naar de pont Gorssel-Wilp, drinken 'hot chocolate' in het café en roeien weer terug. Bij veel belangstelling kan in overleg heen of terug gefietst worden. Vooral leden met een recent verworven kanaalbevoegdheid, en nieuwe leden die al roeiervaring hebben, worden uitgenodigd mee te roeien. Een leuke manier om kennis te maken met het roeien op de IJssel! De toercommissie zal een bootindeling maken met IJsselbevoegde stuurlieden. Het is de bedoeling om van deze toertocht een traditie te maken. Vertrek om 9:30 uur vanaf het vlot.

Wil je meer informatie over deze tocht of je aanmelden: neem contact op met Pieter Arkesteijn, toercommissie. E-mail: njietsekra.reteip.[antispam].@dutch.nl 

  

4b. Verslag Lichtjestocht 

2013-09-28-19.02.24Dit jaar was Isala vertegenwoordigd op de traditionele Amsterdamse Lichtjestocht door de grachten, op 28 september. Voor de Isala-toerploeg was dit de eerste keer dat ze aan deze tocht meedeed. Het was een mooie tocht langs markante plekken, verlichte grachtenpanden en een bijzondere muzikale afsluiting door Isalaan Trude met haar gitaar. Pieter Arkesteijn doet verslag.

  

5. Wedstrijdroeien 

5a. Agenda Wedstrijdroeien 

  • 9 november: De Lingebokaal. Deze landelijke 'roeiontmoeting met wedstrijdkarakter' vindt plaats op de Linge tussen Kedichem en Leerdam en is een achtervolgingsrace over ongeveer 6 km. Er zijn jaarlijks rond de honderdvijftig ploegen uit heel Nederland die deelnemen aan deze wedstrijd. Vanuit Isala doen traditioneel veel ploegen mee. Het is voor Isala de afsluiter van het wedstrijdseizoen. 
    De Lingebokaal is een leuke, toegankelijke wedstrijd met drie heats waarbij alle nummers starten. Dat betekent dat dubbel bootgebruik goed mogelijk is en er veel ploegen kunnen meedoen. Wil je meedoen aan de Lingebokaal? Geef je dan voor 31 oktober op bij de wedstrijdcommissaris.
  • 24 november: Aan de échte afsluiter van het seizoen, De Hel van het Noorden op 24 november in Groningen, doen niet vaak Isalaploegen mee (individuele fanatieke roeiers uitgezonderd).

Wedstrijdcontract voor alle wedstrijden verplicht!
Wil je je inschrijven voor een wedstrijd, denk dan aan de wedstrijdcontracten voor 2013, ook voor de stuur! Zonder contract kun je je niet inschrijven. De verwerkingstijd is ongeveer twee weken. Dus als je voor 18 oktober je wedstrijdcontract opstuurt, ben je nog op tijd voor de Lingebokaal. Meer informatie over het wedstrijdcontract vind je hier.

Inschrijven voor wedstrijden bij de wedstrijdcommissaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl 

  

5b. Verslag Cottwich Almelo Regatta 

Op 15 september gingen tien Isala-leden met vier skiffs en een twee naar TRV Amycus voor de Cottwichregatta. Een mooi recht kanaal maakt deze wedstrijd zeer geschikt voor ongestuurde boten.

cottwicht blik 

Saskia Bruil schreef een verslag van haar eerste skiffwedstrijd. Lees het verslag hier.
Bekijk de foto's hier.

  

5c. Verslag Vechtrace 

Op zaterdag 5 oktober heeft een afvaardiging van Isala de Vechtrace geroeid bij RV Salland in Gramsbergen. Lees het uitgebreide verslag van de wedstrijd hier en klik hier voor foto's van de wedstrijd op onze Facebookpagina. 

  

blik hidde Emma site5d. Weesper Molenwedstrijd 

Op 12 oktober deden Emma Verbeek en Hidde Seckel mee aan de Weesper Molenwedstrijd. Dit is een wedstrijd voor jeugd en junioren t/m 16 jaar, skiff en dubbel twee, over een afstand van 450 m. Isala scoorde goed op deze wedstrijd: Emma trok blik (1e plek) in de categorie M16 1x en Hidde trok het bronzen blik in de categorie J16 1x. Gefeliciteerd!

Bekijk de uitslag hier. Klik hier voor foto's van de wedstrijd op onze Facebookpagina. 

  

6. Jeugdroeien 

Deze maand komen 34 eindexamenklassers van het Isendoorncollege en 28 derdeklassers van de sportklas van het Baudartiuscollege drie keer bij Isala om te proeven aan het roeien.  

 

7. Materiaal 

7a. Joomla-websitedeskundige gezocht 

Kun je met Joomla werken en heb je tijd om te helpen de Isala-site te migreren van Joomla 1.5 naar een nieuwe Joomla-versie?
Dan kunnen wij je hulp goed gebruiken! Meld je aan bij de webmaster.

7b. Bar  

Keukenleverancier Coenenspark heeft een nieuw werkblad voor het keukenblok gesponsord. Nieuwe kastjes moeten nog worden samengesteld en door de financiële keuring heen. Dan zullen de kastjes niet meer zo snel vollopen met koffie, water of andere ongewenste sappen. Hopelijk is dit voor de ALV gerealiseerd.
Het wordt steeds leuker achter de bar!

 

8. Een Isalaan stelt zich voor: Douwe Schuringa 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Douwe Schuringa.

Douwe schuringaHoe lang roei je al? Sinds mijn introductie begin dit jaar.
Wat is je favoriete boot om in te roeien? Gezien de korte periode dat ik roei heb ik nog geen favoriete boot. Maar het houten materiaal heeft wel mijn voorkeur qua uiterlijk. Prachtig dat vakmanschap.
Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Een aantal van de lezers zal nu denken: wanneer niet? Tja, niet geheel onterecht, meestal ben ik drie keer per week op het water. Ook probeer ik als nieuw lid inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van de vereniging. Daarvoor moet je gewoon veel op het botenhuis zijn. Zo belandde ik op hemelvaartsochtend, na vijf introductielessen, in de Flamingo, roeiend naar De Kribbe bij het pontje te Gorssel en terug. Een lekkere vuurdoop, zal ik maar zeggen.
Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Van beide heb ik al mogen genieten. Naast het “dauwtraptochtje” heb ik onlangs meegedaan aan De IJsselregatta met Wim Rutten in de Zilvermeeuw, gestuurd door Hidde Seckel. Het moet nog blijken waar de meeste tijd aan besteed gaat worden.
Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? De overige tijd besteed ik veelal met vrouw Kiki en dochter Jildou van drie. Ik ben werkzaam als techneut bij GeoComfort, een bedrijf dat warmte- en koude-opslagsystemen realiseert door heel Nederland. Om de gaatjes die overblijven op te vullen is er nog een oud huis en het oude ijzer (een Volvo Amazon uit 1965 en de Honda-motoren uit 1977 en 1978) die onderhoud nodig hebben. Verder maak ik graag meubels.
Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Roeitechniek staat boven aan de lijst, maar genieten van het water en de omgeving staan er zeker ook op.
Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Voorlopig heeft mijn enthousiasme voor het roeien en de vereniging twee introductiedeelnemers opgeleverd. Door het korte lidmaatschap ben ik nog een beetje zoekende, maar dat zal zeker vorm krijgen.
Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Het is wel gezellig die chaos op het vlot als iedereen tegelijk het water op of af wil. Met name op zaterdag- en zondagochtend lijkt het vlot wat te klein, alsof er ’s middags niet geroeid mag worden!
Wat moet vooral blijven bij Isala? De ontspannen sfeer en het uizicht.


9. Vogelaar in de boot: De Zeemeeuw en de Zilvermeeuw 

Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie.

zilvermeeuw siteDe zeemeeuw bestaat niet. Dat weten we, dat heeft Johan Kuilder ons voldoende ingeprent. Maar toch … als je in de buurt van de kust bent, zijn de meeuwen anders. Stap maar eens uit de trein in Groningen of Den Haag, dan hoor je het gelijk: er zitten daar heel andere meeuwen te roepen. En wat zijn ze groot! Zijn de meeuwen bij ons maatje duif, dan zijn ze aan de kust formaat gans. En die meeuwen, dat zijn zilvermeeuwen. Dus eigenlijk: zeemeeuw = zilvermeeuw.

Naar de meest algemene meeuw aan de IJssel hebben we geen boot vernoemd. Dat is de kokmeeuw, in de zomer herkenbaar aan z’n zwarte kop en z’n rode poten. In de winter is de kop wit, met een zwarte vlek achterop, bij z’n oor zal ik maar zeggen. Hoewel hij het hele jaar door overal te zien is, aan het water maar ook in de stad en op het boerenland, broedt hij maar op enkele plekken in het oosten, allemaal tientallen kilometers van Zutphen. De kolonie in Zwillbrock zullen veel mensen wel kennen. Ze zwerven dus heel wat af. In een onderzoek werd eens een Texelse zilvermeeuw voorzien van een zendertje – die bleek iedere dag naar Amsterdam te vliegen om daar een kroket of een frikadel te scoren.

Ook in onze eigen Marshaven zitten vaak wel enkele zilvermeeuwen: grote meeuwen met een grijze rug, gele snavel en vleeskleurige poten. Overigens zijn er een stuk of tien meeuwensoorten die je regelmatig kunt zien, en die hebben ieder weer ondersoorten: de Scandinavische zijn weer anders dan de Schotse, enzovoort. En allemaal zwerven ze over honderden kilometers, dus als vogelaar kun je je lol wel op. Twee soorten om eens op te letten: de grote mantelmeeuw – nog groter dan de zilvermeeuw, en met zwarte vleugels; en de stormmeeuw – formaat kokmeeuw, maar met witte kop en gele snavel en poten. En al die bruine? Dat zijn jonge vogels.

  

10. Boot stelt zich voor: De Zilvermeeuw 

image 00005Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: De Zilvermeeuw

In 1996 werd de Zwaan aangeschaft, destijds de eerste nieuwe boot sinds tien jaar, gekocht met het botenbudget voor twee jaar. Door de goede ervaringen met deze boot werd in 1999 de Zilvermeeuw gekocht. Het aanschafbedrag is niet zo te achterhalen, maar gelet op het toenmalige ledenbestand was het heel veel geld. Als we vandaag de dag een nieuwe C2x+/3x zouden kopen, bedraagt de aanschafprijs toch zo'n € 11.000, oftewel het botenbudget van een heel jaar. De Zilvermeeuw moest een boot zijn waar niet alleen instructie in kon worden gegeven maar ook gewoon door ervaren leden in wisselende samenstellingen met twee of drie personen kon worden geroeid. Destijds hadden wij de primeur: dit was de eerste boot die door Busman zo is gebouwd: om te bouwen van 2x+ naar 3x.

Om financiële redenen, toen ook al, werd het hele emplacement los geleverd, zodat we het zelf makkelijker konden aflakken. Ook de inbouw van voetenboorden, strips, slidings en bankjes is destijds in eigen beheer gedaan. De boot heeft na verloop van enkele jaren nieuwe Concept2-palen gekregen. De Busman-palen bleken in de praktijk niet te bevallen. Daarmee deden de Concept2-palen die we nu standaard gebruiken hun intrede binnen de vereniging.

De Zilvermeeuw heeft een aantal keren zonder veel problemen meegedaan aan de Elfstedenroeimarathon. Een keer was er een probleem met een rigger, maar dat hebben we ter plekke verholpen door een andere rigger te lenen.

De boot is twee jaar geleden opnieuw in de verf en in de lak gezet. Vanwege het intensieve gebruik en de krassen zal dit volgend jaar toch weer moeten gebeuren. Vanwege de ligplaats in het botenhuis heeft Jan de Wit een draaikarretje bedacht dat de roeiers veel tillend loopwerk bespaart. Dit karretje is destijds nog door Hans Ordelman gemaakt. Het gebruik vergt wel enige handigheid!

Kortom: de Zilvermeeuw is een degelijke IJsselboot die aan de wieg heeft gestaan van de roeicarrière van veel Isala-roeiers, maar waarin ook geoefende roeiers, gestuurd en ongestuurd, met veel plezier op de IJssel roeien.

 

11. Geslaagd 

20130921 geslaagd siteAfgelopen maand heeft de examencommissie diverse examens afgenomen. Geslaagd zijn:

Havengestuurd: Hakke van Zwam, Desiree van Zwam, Raymond Veldhuis, Marjolein Rudolphus, Douwe Schuringa, Kees van Son, Jaap Boom, Stijn Ruegebrink, Dai Ruegebrink, Susanne Mullenders en Herman Beijenhof. Raoul Hanssen is geslaagd voor het praktijkgedeelte, de theorie volgt hopelijk snel.

Havenskiff: Fenno Vermeij, Hidde Seckel en Paul Waard, Anne van den Born, Daniël Haring, Roel Bekebrede, Stijn Ruegebrink, Emma Verbeek, Bram de Wilde en Jochem Vermeij.

Kanaalgestuurd: Lei Braam, Ewolt de Boer, Nynke Vierstra, Evert Woudenberg, Hans Stolk, Lyanne Korf, Connie Swenne, Hidde Seckel en Fenno Vermeij.

Kanaalskiff: Martijn Imming.

Van harte gefeliciteerd!


12. Nieuwe leden 

De volgende nieuwe leden hebben zich bij Isala aangemeld: Maaike Janssen, Ton Rotteveel, Britta Wiellaard, Hans de Muinck, Arthur de Lange en Tim Kraai.

Welkom bij Isala en veel roeiplezier!

 

13. Van de redactiecamera 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. We zagen herfstige nevel, jeugdskiffinstructie, en serieuze ploegvergaderingen voorbij komen.

201310 

Bekijk de complete serie foto's hier.

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje.

 

14. Volgende nieuwsbrief 

De volgende nieuwsbrief kun je eind november in je mailbox verwachten. Lees dan het verslag van de Hot chocolate roeitocht. Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 21 november.

 


Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.