nieuwsbrief mei 2013 (21-05)

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud: 

1. Van de redactie
2. Voorjaars-ALV - 12 april
3. Roei-opleidingen
     3a. Kanaalskiff
     3b. Geslaagd!
     3c. Roeien en ballet
4. Toerroeien
     4a. Agenda toerroeiactiviteiten
     4b. Verslag Mosterdtocht
     4c. Verslag midweekroeitocht Leiden
     4d. Verslag Dauwroeitocht
5. Wedstrijdroeien
     5a. Agenda wedstrijdroeien
     5b. Verslag Elfstedenroeimarathon 10 en 11 mei
6. Materiaal
     6a. Snabbeltje total loss
     6b. Nieuwe boot: gladde vier
     6c. Zijkant botenhuis
     6d. Diefstal neuswielbout botenwagen
     6e. Glad roeien zonder dispensatie
     6f. De Kluut verkocht
7. Kleding
8. Sluis bij Eefde
9. Een Isalaan stelt zich voor: Olga Kruidhof
10. Vogelaar in de boot: de Snip
11. Van de redactiecamera
12. Uitslag poll
13. Nieuwe poll
14. Nieuwe leden
15. Volgende nieuwsbrief 


Beste Saskia Bruil,


1. Van de redactie 

Weer een goed gevulde nieuwsbrief deze maand, een goede afspiegeling van het bruisende Isala-leven. Het meest in het oog springend is op dit moment natuurlijk de verbouwing van het botenhuis. De vervanging van de hele zijwand kan niemand zijn ontgaan: er wordt heel hard gewerkt door het klusteam! Een kleine update over de werkzaamheden lees je in deze editie van de nieuwsbrief, en verder vooral veel roeinieuws van allerlei orde. Want daar draait het natuurlijk allemaal om!


Veel leesplezier!


bestuur ALV2. Voorjaars-ALV - 12 april 


Op 12 april was de algemene ledenvergadering. De complete notulen van de vergadering worden zoals gebruikelijk uitgewerkt door de secretaris. De redactie van de website maakte een puntsgewijze samenvatting van een aantal interessante zaken die aan de orde kwamen. Bekijk deze samenvatting hier.


3. Roei-opleidingen 

3a. Kanaalskiff 

Opgeven voor de cursus Kanaalskiff kan nog! Kijk hier voor meer informatie.


3b. Geslaagd!
 

geslaagd nieuwsbriefOp 20 april hebben Marja Wielaard, Ron Masselink en Paul Waart het kanaalgestuurd examen gedaan en met goed gevolg afgesloten.

Op zaterdag 11 mei heeft de examencommissie examens kanaalgestuurd en havengestuurd afgenomen. 
Het examen kanaalgestuurd is met goed gevolg afgesloten door: Annegaaike Leopold, Marie José Heestermans, Maritza Veenendaal en Ton van Unen. Voor het examen havengestuurd slaagden: Nynke Dijkstra, Maaike Wijers, Dineke Wijers, Ewolt de Boer, Hans Stolk, Hans ter Steeg, Evert Woudenberg, Margriet van der Heijden, Lyanne Korf, Lei Braam, Ans van der Ham, Just de Wijs en Noortje Bloem.

Op 25 april heeft een groep jeugdroeiers het examen havengestuurd afgelegd en gehaald. Het was prachtig weer met wel veel wind, dus het aanleggen was best moeilijk! Het heugelijke feit werd op het vlot met heerlijke taart in het zonnetje gevierd. Geslaagd zijn: Fenno, Guus, Roel, Daniel, Bram, Jochem, Emma, Anne en Linde.

Iedereen van harte gefeliciteerd met het mooie resultaat!

3c. Roeien en ballet 

Muda sopballetlesHans Kelderman, oud-Isalalid, wereldkampioen in de dubbelvier en roeier in de Olympische ploegen van 1988 en 1992, adviseert ballet voor een betere roeitechniek. Vincent en Tycho Muda, de eeneiige tweeling die als ambitie heeft om in de lichte twee voor Nederland uit te komen bij de Olympische spelen in Rio de Janeiro, volgden zijn advies op en gingen naar balletles. Bekijk hier het filmpje van Roeinieuws. 

4. Toerroeien 

4a. Agenda toerroeiactiviteiten 

Voor het toeroeien staan komende weken leuke tochten op het programma. Heb je interesse, klik dan op de tocht voor meer informatie: 

4b. sBB-13-04-0097Verslag Mosterdtocht 

Het Isala-toerseizoen werd op 7 april geopend met een roeitocht over de Oude IJssel van Doetinchem naar Doesburg en weer terug. Toerroeiers van Daventria en Isala werden gastvrij ontvangen bij de Ank in Doetinchem. Na een zonnige tocht op de fiets of in de boot volgde een korte wandeling in Doesburg waar de mosterdsoep heerlijk smaakte. Lees hier het verslag van deze tocht.

4c. Verslag midweekroeitocht Leiden 

De midweekroeiers maakten op 24 april samen met Die Leythe een mooie zonnige tocht door de binnenstad van Leiden en over de Kagerplassen. Voor Henk Midderham was het ook een nostalgische tocht. Lees hier zijn verslag en bekijk hier de foto's.
Op 31 mei brengen de midweekroeiers uit Leiden een tegenbezoek aan Zutphen

S70004174d. Verslag Dauwroeitocht 

Op Hemelvaartsdag was er al vroeg bedrijvigheid in het botenhuis. Om 7.15 uur vertrokken vier boten (20 deelnemers) voor de Dauwroeitocht vanuit Zutphen. Daventria was al om 6.40 uur met een boot uit Deventer stroomopwaarts vertrokken. Halverwege troffen de ploegen elkaar bij het Museumcafe De Kribbe in Wilp waar ze samen een dauwtrappersontbijt aten. Daar zaten deze ochtend meer roeiers dan traditionele dauwtrapfietsers te eten! Het was erg geslaagde tocht, met een prima verzorgd ontbijt.

Bekijk de foto's van deze tocht hier.


5. Wedstrijdroeien 

5a. Agenda wedstrijdroeien 

Komende weken zijn de volgende wedstrijden. Wellicht doen er ook roeiers van Isala mee. Heb je interesse, klik dan op de wedstrijd voor meer informatie: 

5b. Verslag Elfstedenroeimarathon 10 en 11 mei 

esrm2013 teamOp vrijdag 10 mei en zaterdag 11 mei werd de Elfstedenroeimarathon geroeid. Een traject door Friesland van 210 kilometer moest binnen 24 uur worden afgelegd in een gestuurde twee. De start was vrijdagavond om 20 uur in Leeuwarden.

Er waren 98 ploegen. Isala deed mee met een mixed estafetteploeg van 12 mensen. Wind, regen en uitvallers hebben ze getrotseerd. Zaterdag om 19.04 uur zijn ze over de finish in Leeuwarden gekomen. De roeitijd was 22 uur en 50 minuten. Dat levert een 20e plek op in het mixed C2 veld.

Johan, Peter, Marcel, Stefan, Rene, Jan, Lingkan, Gabriëlle, Peggy, Karin, Loes en Ineke, van harte gefeliciteerd met het Elfstedenroeimarathonkruisje! Isala is trots op julie!

Lees hier het complete verslag / Bekijk hier foto's van deze tocht.


6. Materiaal 

6a. Snabbeltje total loss

De meesten zullen het wel hebben gezien: onze Snabbel is gekraakt. Een botsing met de rigger tegen een meerpaal kon ons gele eendje niet verdragen. Beide boorden zijn gekraakt en de bodem is ontzet; de schade bedraagt meer dan € 2000. Gelet op deze schade is de boot door de verzekering total loss verklaard. In de komende maand gaan we een quick scan doen om te bekijken of we met wat "knutselen" de boot weer in een redelijke vaarconditie kunnen krijgen. Als dat niets wordt dan zit er niets anders op dan een nieuwe boot aan te schaffen; een onverwachte extra uitgave. Als we nu een nieuwe boot zouden bestellen, wordt die pas over drie tot vier maanden geleverd en is er dus voor dit seizoen geen lichte wedstrijdskiff beschikbaar.

6b. Nieuwe boot: gladde vier 

Op zaterdag 25 mei om 11:30 uur wordt onze nieuwe gladde vier gedoopt door Rik de Lange, wethouder Sport van de gemeente Zutphen. Je bent van harte welkom bij dit feestelijke moment!

Onze nieuwe Wintech Racing is ontworpen door Klaus Filter, een Duitse topontwerper. De boot is gemaakt in de fabriek van de Flying Eagle Boat Company in Hangzhou, China. De boot is gebouwd volgens Europese stijl en heeft een volledige sandwichconstructie van koolstof-Nomex-Kevlar. Wintech is een innovatief merk, dat zie je onder andere aan het quick-release riggersysteem, de praktische voetenboordverstelling, de spantloze constructie en het unieke zelfloossysteem. Dat laatste zal ons zeker van pas gaan komen op de IJssel.

De boot is 12,70 meter lang en weegt 51 kilo. We hebben de boot gekocht met zowel scull- als oarsriggers zodat we hem flexibel kunnen inzetten in onze vloot. Vooralsnog wordt de boot scullgeriggerd.

6c. Zijkant botenhuis 

201305 verbouwingHet zal niemand zijn ontgaan dat we even echt een open botenhuis hadden. De renovatie vordert gestaag, elke woensdag en zaterdag wordt er na het roeien geklust. Dat houdt wel in dat het reguliere botenonderhoud tijdelijk op een laag pitje staat.

Afgelopen week is de nieuwe zijkant erin geschoven en nu kan het dak professioneel worden dichtgemaakt. Er blijven dan nog wel een aantal lastige punten over, met name het gedeelte onder de trap zal Marcel nog de nodige hoofdbrekens opleveren. Daarna moeten alle liggende steunen nog worden ingekort en gaten in de zijkant van het ponton worden geslepen om het gangpad optimaal breed te krijgen.

Over het gangpad gesproken: we hebben geconstateerd dat de planken vloer vergeven is van de houtworm en dusdanig slecht is dat we hebben voorgesteld om het hele linker gangpad van voor naar achteren te vervangen. Dat is niet gepland en gebudgetteerd voor dit jaar maar wel zeer noodzakelijk, als je erdoor zakt verstuik je je enkel en dan kun je niet roeien.

Voor de geïnteresseerden: de oude zijwand hebben we afgevoerd naar de stort in Zutphen. Dat was aan gewicht toch nog 660 kilo. Die hele 660 kilo is door vrijwilligers over de brug en loopbrug naar de botenwagen gesjouwd en door een paar leden de volgende dag afgevoerd.

6d. Diefstal neuswielbout botenwagen

Op een woensdagmiddag hebben we underlaymentplaten voor het werk aan het botenhuis gekocht en opgehaald met de botenwagen. Diezelfde woensdagavond zijn die naar het botenhuis gebracht. De volgende middag zou de zijwand worden gesloopt en zouden we de platen naar binnen versjouwen. Dus hebben we de botenwagen, voorzien van een disselslot, woensdagavond op de dijk laten staan. Donderdagmiddag lag het neuswiel naast de botenwagen en was de neuswielbout vertrokken (gestolen).
Uiteraard hebben we direct een nieuwe gekocht omdat je anders het complete lemoen moet tillen, en dat leek ons met de Elfstedentocht in het vooruitzicht niet echt handig.

Conclusie: De botenwagen kan nooit onbeheerd op de dijk blijven staan, zelfs niet voor een avondje, en moet dus altijd achter het hek worden geparkeerd.

6e. Glad roeien zonder dispensatie 

De Peking Eend is sinds de ALV beschikbaar voor iedereen. Je hebt geen dispensatie meer nodig voor deze boot, met de restrictie dat er alleen mee naar het kanaal gevaren mag worden. Ook voor de Pinguin (gladde vier) is geen dispensatie nodig.

6f. De Kluut verkocht 

De Kluut is verkocht aan een roeivereniging uit Emden in Noord-Duitsland.


7. Kleding 

S7000293Op de ALV is er nieuwe roeikleding gepresenteerd. In de kantine hangt een wind- en waterwerend roei-jack als demo-model. Daarvan zijn nu alle maten in bestelling zodat je binnenkort kunt passen en bepalen welke je wilt bestellen. Van deze kleurencombinatie, geel met blauw, worden ook hesjes gemaakt. Er wordt ook gewerkt aan wedstrijdkleding. Zo snel mogelijk zullen wij je hierover verder informeren.


8. Sluis bij Eefde 

Er zijn plannen voor het aanleggen van een tweede sluiskolk in het Twentekanaal bij Eefde. Hier vind je meer informatie:

http://www.rijkswaterstaat.nl/water/plannen_en_projecten/vaarwegen/twentekanaal/sluis_eefde/
http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2014861/roeken-verplaatsen-voor-sluis-eefde.htm 


9. Een Isalaan stelt zich voor: Olga Kruidhof 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Olga Kruidhof

olgaHoe lang roei je al? Ik roei sinds 2003, dus 10 jaar. Ik ben begonnen bij Thyro in Enschede.
Doe je ook aan andere sporten? Ja, ik tennis ook.
Wat is je favoriete boot om in te roeien? De nieuwe Stern wordt mijn favoriet. 
Roei je ook in een ploeg? Ik roei in een dameswedstrijdploeg (samen met Karin, Sonja, Ankie, Gabrielle) en we trainen op de zondagmorgen.
Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Op de zondagmorgen dus en af en toe op maandagavond tijdens bestuursvergaderingen.
Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Met mijn ploeg roei ik regelmatig wedstrijden, hoewel ik afgelopen jaar vooral veel gestuurd heb i.v.m. mijn zwangerschap. 
Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Ik werk als zelfstandig adviseur (http://www.socialmatters.nl/snelkoppelingen/olgakruidhof) en ben social mediamarketeer. Verder ben ik nu ook veel aan het moederen. 
Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Vooral met het volgen van het juiste tempo. Ik heb niet veel tijd om te genieten van het uitzicht. Roeien vergt toch concentratievermogen. 
Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Ik ben wedstrijdcommissaris en verzorg de inschrijvingen voor wedstrijden. Daarnaast heb ik afgelopen jaar de IJsselregatta gecoördineerd vanuit Zutphen.
Wat zou er moeten veranderen bij Isala? We hebben met de aanschaf van de nieuwe twee en vier meer mogelijkheden om als ploeg te gaan oarsen en deel te nemen aan wedstrijden. Ik zou iedereen willen aanmoedigen om zich deze techniek eigen te maken en zo eens wat nieuws te proberen. Je kunt je als roeier immers altijd verder ontwikkelen. 
Wat moet vooral blijven bij Isala? Ik vind Isala een hechte club mensen die veel voor de club over hebben. Dat moet zeker zo blijven.


10. Vogelaar in de boot: de Snip 

Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie.

snipDe snip
Ooit een snip gezien? De meeste mensen zullen daar 'nee' op antwoorden. En daar is de snip tevreden mee, want het is een schuwe vogel die graag op z'n schutkleur vertrouwt.

Er zijn diverse soorten, maar in ons land komen vooral watersnip en houtsnip voor. Van deze kies ik de watersnip, want dat is een moerasvogel, terwijl de houtsnip een bosvogel is. Onze wedstrijdskiff Snip zal dus wel naar de watersnip vernoemd zijn. Hoewel ... het meest kenmerkende van een watersnip is z'n vreemde manier van vliegen: een paar slagen overhangend naar links, een paar slagen op rechts, dus niet iets dat je roeiend na moet doen. Apart is ook dat hij nauwelijks roept. Als het mannetje in het voorjaar aan rivalen en vrouwtjes wil laten weten dat-ie er is, maakt hij duikvluchten waarbij hij zijn staartveren spreidt; de wind door de veren produceert een mekkerend geluid.

De snip is genoemd naar z'n snavel. Hij heeft een buitenproportioneel lang en gevoelig exemplaar, dat hij gebruikt om op de tast allerlei diertjes uit zachte bodem te peuren. Hij leeft in drassige weilanden en moerassen en wordt dan ook niet blij van de ontwatering die het Nederlandse landschap ondergaan heeft. Tsja, de zwaarste mestinjecteur moet al in maart overal het land op kunnen, tenslotte. De laatste vijftig jaar is het aantal broedparen zodoende met 90% afgenomen: van tienduizend naar hooguit duizend, die vooral in Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel broeden. In de uiterwaarden zal hier en daar ook nog een paartje te vinden zijn.

Toch kan hij heel talrijk zijn, met name in september als de Noord- en Oost-Europese vogels doortrekken op weg naar hun winterverblijf in Zuid-Europa. Dan kan het gebeuren dat je door een weiland loopt en om de haverklap opgeschrikt wordt door alweer een watersnip die je niet gezien had en die vlak voor je uit de slootkant opvliegt. Ook dat is gedrag dat de roeiers in de Snip maar niet moeten overnemen ...

Als illustratie bij dit stukje kies ik natuurlijk voor de beroemdste afbeelding van een watersnip: die van Oxenaar, op het biljet van honderd gulden uit 1981.


11. Van de redactiecamera 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer leuke foto's gemaakt. Onder andere een modeshow van dames in blauwe roeipakjes, de verbouwing van het botenhuis, examens en skiffles.

201305 

Bekijk de complete serie foto's hier

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje.


12. Uitslag poll 

We vroegen in de vorige poll naar de roeiplannen van de Isala-leden voor het komende seizoen. Van 18 leden kregen we een reactie. 55% van hen wil vooral veel het water op, zo mogelijk met gezellige mensen. Dat moet zeker lukken bij Isala! 28% van de stemmers gaat voor het aanscherpen van zijn persoonlijk record en 17% is van plan veel op andere plekken te gaan toerroeien. Helemaal niemand denkt te leren skiffen; vreemd, want uw redactie heeft de afgelopen weken toch al wat beginnende skiffeurs een poging zien wagen!


13. Nieuwe poll 

In deze periode zijn er veel wedstrijden en toertochten voor de echte kilometervreter. Vind je dat een uitdaging, of ben je meer een sprinter? De redactie is daarom benieuwd: wat is jouw favoriete afstand? Breng je stem uit op de homepage van Isala.


14. Nieuwe leden 

Er heeft zich een aantal nieuwe leden aangemeld, maar hun namen hebben de redactie nog niet bereikt. Deze nieuwe leden zullen wij in de volgende nieuwsbrief vermelden.


15. Volgende nieuwsbrief 

De volgende nieuwsbrief kun je eind juni in je mailbox verwachten. Lees dan het verslag van de Rijn-IJsselmarathon. Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 20 juni.

Inschrijvingen:Wijzig uw inschrijving
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei en Zeilvereniging Isala uit Zutphen. 


Veilig uitschrijven