Nieuwsbrief juli 2013 (05-08)

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud:

 

Beste {tag:name},

1. Van de redactie 

Voor de niet-vakantiegangers was het mooi roeien de afgelopen weken, zomer volop! Hopelijk blijven de komende weken ook zo; na het roeien op een warme zomeravond is het goed toeven op het balkon van het botenhuis.

Naast de vaste rubrieken lees je in deze nieuwsbrief verslagen van activiteiten die de laatste tijd bij Isala plaatsvonden, onder andere van de onstuimige tocht van de midweekroeiers in Hilversum.

Veel leesplezier!

 

2. Van het bestuur 

We ontvingen het trieste nieuws dat op zondag 7 juli jl. Isala-lid Nienke Bijlsma is overleden. Dit bericht raakt ons zeer. We wensen haar man en kinderen heel veel sterkte toe in deze moeilijke periode. In deze nieuwsbrief lees je een In Memoriam voor Nienke.

  

3. In memoriam Nienke Bijlsma 

Nienke BijlsmaHet verhaal over het midweektoerroeien bij Cornelis Tromp in Hilversum (zie verderop in deze nieuwsbrief) heeft Trude Vis nog kunnen vertellen aan Nienke Bijlsma, haar goede vriendin en roeimaatje, bij Nienke thuis op de Voorster Klei. Nienke was zeer ernstig ziek en naar later bleek in haar laatste dagen … Maar ze kon nog steeds lachen om het verhaal.

Ik heb Nienke Bijlsma leren kennen als “jong Isala-lid”’ bij de Landelijke Midweekroeidag bij de Roeiclub Assen, in augustus 2011. Het programma was daar fietsen en roeien naar het Paterwoldsemeer en na de gemeenschappelijke lunch wisselen en weer richting Assen, roeiend en fietsend. Het was daar een gezellige boel, we waren de enige passanten op en langs het Noord-Willemskanaal.

Samen fietsend over de Drentse heide kwam alras het gesprek op deze bijzondere aanpak van de Asser roeiclub. "Maar ook langs de IJssel is het goed fietsen", zei Nienke, als grote ervaringsdeskundige. Het plan voor het organiseren van de Landelijke Midweekroeidag 2012, met roeien en fietsen, bij Isala was geboren. De fietstocht vanuit Wilp, langs Nijenbeek en over de Voorsterklei is toen door Nienke uitgezet en deze tocht hebben we eerst op een mooie zomeravond met het MWR-team voorgefietst.

Ik herinner me dat Nienke tijdens de Midweekroeidag, staand voor de kasteelruïne Nijenbeek, tegen onze roeigasten zei: "Met mijn kinderen heb ik hier ook voor gestaan, toen was er nog geen hek rondom Nijenbeek." Nienke stond voor een natuurbeleving zonder al te veel ”hekken”, voor haar was cultuur heel dicht bij de natuur! 

Aan het eind van de dag stond Nienke met haar grote pan zelfgemaakte tomatensoep in het botenhuis klaar om de dag met een soepmaaltijd af te ronden. We bereiden ons nu alweer voor op de tweede Landelijke Midweekroeidag bij Isala, op 15 augustus. De belangstelling uit het land is groter dan we aankunnen.

Wij zullen Nienkes sterke trap in onze boot missen ….

Pieter Arkesteijn

 

4. Isala steunt De Grift! 

S7000717De Apeldoornse roeivereniging De Grift telt ongeveer 100 leden en is pas 7 jaren oud, en wil nu haar behuizing in containers verlaten voor een meer permanent ”behouden huis” aan het Apeldoorns kanaal. Met een roeimarathon wilde De Grift de plaatselijke politiek laten zien dat de zij een krachtige vereniging is met goede en sterke roeiers, o.a. de nationale kampioen marathonroeien van Nederland: Hessel Tacoma. Samen met 15 andere roeiers uit Nederland roeide Hessel Tacoma recent nog mee met de Nile Rowing Expedition, in 10 dagen over de Nijl van Luxor naar Cairo. 

Het marathonteam van De Grift roeide op 13 en 14 juli het gehele Apeldoorns kanaal af in twee C2+'s, een 'ronde Apeldoorns kanaal'. Daarbij deden ze ook Zutphen en Deventer aan. Een team van Isala en een team van Daventria zouden hen tijdens een deel van de tocht begeleiden.

Het wisselteam van Isala was al een uurtje in ons botenhuis aanwezig, met de bekende koelboxen met fouragering, toen de vloot van de ARV de Grift afmeerde aan ons vlot, stroomafwaarts roeiend vanaf Dieren. Daar hadden ze de boten rondom de oude, niet-werkende sluis aan het begin van het Apeldoorns Kanaal, al klunend en zwoegend naar de IJssel getild. De ontvangst was door een niet te missen opname voor TV Gelderland een uur vertraagd.

In ons botenhuis werd in aanwezigheid van onze voorzitter aan het team van De Grift een originele afdruk van ons digitale Isala-vaantje overhandigd met vermelding van onze steun. 
Na deze pitstop bij Isala roeide onze Zilvermeeuw, met Ton, Emmy, Marielle, Henk en Pieter, samen met het De Grift-marathonteam naar het zandgat bij Gorssel. Daar lag bij onze aankomst het Daventria Marathon team al te wachten om het escortestokje van ons over te nemen, richting het Apeldoorns kanaal!

De roeiverenigingen in de Stedendriehoek kwamen op deze mooie roeidag gezamelijk in actie, TV Gelderland was erbij … nu maar afwachten of de lokale politiek in Apeldoorn naar TV Gelderland kijkt.

Omroep Gelderland heeft opnames gemaakt van deze happening. Bekijk die hier. / Lees hier het verslag van De Grift. / Bekijk hier meer foto's

 

5. Vrijwilligers gezocht - roeiclinics voor winnaars ergometerwedstrijd IJsselfestival 


DSC 5010 

Het IJsselfestival op 30 juni was een groot succes en wij waren verrast door het hoge conditieniveau van de deelnemers, die een sprintje van 500 meter trokken op de ergometer. Klik hier om de foto's te bekijken.

Isala biedt aan de twee beste roeiers onder de heren, aan de twee beste roeiers onder de dames en aan de twee best scorende jongens en meisjes een roeiclinic aan.

Alle deelnemers aan het ergometeren zijn uitgenodigd om naar het botenhuis te komen voor de prijsuitreiking op zaterdag 24 augustus om 11.15 uur. Aansluitend worden de roeiclinics gegeven. 

Lijkt het je leuk een roeiclinic te geven of om te assisteren bij deze activiteit? Mail dan naar Carla Maquelin. 

 

6. Agenda Roeiopleidingen 

7 september: Start introductiecursus

13 september: Theorieavond

 

7. Toerroeien 

7a. Agenda toerroeiactiviteiten 

31 juli: Midweekroeitocht bij Hemus in Amersfoort

15 augustus: landelijke KNRB-midweekroeidag bij Isala. Er is dit jaar weer veel belangstelling. Er zijn 24 inschrijvingen uit het land en er is een wachtlijst met 4 deelnemers. Blijkbaar een aantrekkelijk combinatie! Heb je zin om mee te fietsen of roeien dan ben je welkom.

25 augustus: toertocht naar het veer Bronkhorst-Brummen, met een tussenstop in het gat van Stam. We drinken koffie op een terras in Bronkhorst, ook een mooi wisselpunt voor die roeiers die alleen heen of terug willen roeien op een mooie zondag. Het veer berekent geen kosten voor het overzetten van roeiers! Voorlopige vertrektijd: 08.00 uur

1 september: Koekhappen-toertocht naar Deventer en terug. Er is ruimte voor een 'heen-' en een 'terug-'bemanning. Gastheer in Deventer: Herman Bessels. Voorlopige vertrektijd 08.30 uur

7 september: IJsselregatta Proloog. In de aanloop naar de IJsselregatta op zondag  8 september organiseert de toercommisie op zaterdagmiddag een mini toertocht met C-vieren, met een high tea en een lokale lekkernij. De bestemming is het zandgat van Gorssel. Waarschijnlijk zullen we daar ook een aantal C-vieren van Daventria ontmoeten, op weg naar het startpunt van de IJsselregatta bij Isala. In flotilla-verband zullen we gezamenlijk richting Zutphen roeien. Voor deze activiteit worden met voorkeur Isala-leden uitgenodigd die in 2012 en 2013 hun kanaalgestuurd examen hebben gehaald.
Voorlopige vertrektijd: 14.30 uur

Meedoen aan een toerroeiactiviteit of meer informatie? Neem contact op met Pieter Arkesteijn (commissie toerroeien Isala). 

E-mail: njietsekra.reteip.[antispam].@dutch.nl
Tel: 0575-540050

  

7b. Verslag midweekroeien in Hilversum 

Op 21 juni was er een midweekwherrytocht bij Cornelis Tromp in Hilversum. Een tocht met een verhaal. Wat is er gebeurd bij sluis 't Hemeltje? Felix Dikken schreef een verslag van deze tocht.  Lees het verslag hier. Bekijk de foto's hier.

 

8. Wedstrijdroeien  

8a. Agenda Wedstrijdroeien 

8 september: IJsselregatta

15 september: Cottwich Almelo Regatta

8b. Vrijwilligers voor IJsselregatta gezocht - 8 september 

De IJsselregatta wordt ieder jaar weer mogelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers die zich die dag inzetten op allerlei gebied: het terrein klaarmaken, het botenhuis versieren, de catering verzorgen, op de uitkijkpost zitten, vlot- of parkeerwachten. Hierbij geldt: vele handen maken licht werk. Kan of wil je die dag niet zelf roeien, of ben je nog maar net met roeien begonnen en nog niet IJsselregatta-proof? Proef dan toch de sfeer van de dag door te komen helpen als vrijwilliger. Meld je aan bij Olga Kruidhof via mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl.

  

9. Materiaal 

9a. Zijkant botenhuis 

De zijkant van het botenhuis is af! Vooral heel veel dank aan Marcel voor zijn inzet en het leveren van materiaal. Het gangpad is nu breder waardoor het in en uitrijden van de boten veel makkelijker gaat. En alles is nu veel lichter binnen.

S7000737kopie9b. Snabbeltje 

Dankzij de inzet van Kees Jan is Snabbeltje weer vaarklaar. Niet meer perfect, maar nog heel goed bruikbaar. Probleem is alleen nu dat er eigenlijk geen plek meer is in het botenhuis. En de riemen worden gebruikt voor de nieuwe skiff, de Visdief. Vandaar dat Snabbeltje in het bootreserveringssyteem nog niet beschikbaar is. Aan een oplossing wordt gewerkt.

9c. Zeemeeuw 

De Zeemeeuw ligt op dit moment voor groot onderhoud in de werkplaats. De boot wordt voorzien van nieuwe laklagen. Grote dank voor de enorme inzet van Paul Waart en Egbert Terwel.


9d. Buurtjeugd
 

Met het warme weer is er regelmatig jeugd uit de buurt rond het botenhuis te vinden. Ze zwemmen vanaf de kant naar het vlot. Wij zijn er al een aantal tegengekomen, die soms ook erg brutaal zijn. Ze klimmen op het botenhuis en springen van het dak. Ze realiseren zich niet dat het gevaarlijk is en dat ze op die manier makkelijk schade veroorzaken. Waarschuwen helpt maar beperkt. 


9e. Technische problemen website/e-mail
 

Er is een technische storing op de website van Isala. Hierdoor wordt de registratie van een nieuwe toegang tot de site niet goed afgehandeld. Heb je nog geen inlog voor de site? Vul dan dit formulier in én stuur een mail naar de webmaster, via dit adres: alasi.retsambew.[antispam].@gmail.com De webmaster verzorgt dan de toegang. Dit is een tijdelijke oplossing. Natuurlijk proberen wij dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Door dezelfde storing komt niet alle e-mail die je verstuurt naar adressen die eindigen op @zrzv-isala.nl goed aan. Duurt het lang voordat je antwoord krijgt op je e-mail, probeer dan via het privé-e-mailadres contact met de betreffende persoon te zoeken. Kijk daarvoor in de ledenlijst (eerst inloggen).

 

10. Roeikleding 

S7000727S7000728Het is mooi om te zien dat de blauwe clubtruien zo goed worden aangeschaft en gedragen. De nieuwe felgele wind- en waterwerende jacks kun je via de lijst in het botenhuis bestellen. Er hangen modellen om te passen.

Bij de KNRB ligt het verzoek om de wedstrijdkleuren te mogen wijzigen in blauw met een witte strook aan de zijkant. Na de vakantie kunnen we daarover uitsluitsel verwachten.

 

 

11. Een Isalaan stelt zich voor: Paul Waart 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Paul Waart.

paulwaart siteHoe lang roei je al? Ik ben begonnen met roeien in 1967 bij Willem III in Amsterdam op de Amstel. In 1970 ben ik gestopt omdat ik door mijn studie te weinig tijd over had om nog te roeien. In november 2011 ben ik gestopt met werken en dankzij de vermelding van de open dag van Isala in de krant, ben ik bij Isala gaan kijken in april vorig jaar. Introductiecursus gedaan en weer “verslaafd” geraakt aan het roeien. Roeien op de IJssel is wel iets dynamischer als op de Amstel! Het totaal aantal “roei-jaren” is dus niet zo groot: 4 jaar.

Doe je ook aan andere sporten? Ik heb nog een sport: luchtgeweer schieten bij Schiet Sport Vereniging “De Groene Jager” in Barchem. Ook daar heb je wel wat conditie voor nodig en concentratievermogen om de roos te raken op een afstand van 10 meter. September start de competitie en “we” gaan er weer voor. Ik was van plan om ook meer te gaan fietsen, maar daar komt op de een of andere manier (nog) niets van.

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Mijn favoriete boottype is een slidingwherry voor de roeitochten. Bij Isala is mijn favoriet De Zwaan, een fijne allround-boot die ook onder wat moeilijker weersomstandigheden goed te roeien is.

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Ik roei op dinsdagavond en op vrijdagochtend in twee leuke groepen. Als ik ga meehelpen in het onderhoud ben ik er misschien wat vaker. Welke dagen dat worden weet ik nu nog niet.

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Ik vind toertochten leuk. De laatste tocht was die bij Cornelis Tromp in Hilversum. Veel wind, een natte dag en een bijzonder leerzame situatie in de sluis 't Hemeltje meegemaakt. En tóch gezellig en mooi om te doen. De IJsselregatta gaat dit jaar net mis. Op 8 september ben ik in Lourdes en kan ik niet meeroeien met de dinsdagavondploeg die voor de regatta aan het oefenen is. Ik steek wel een (of meer) kaarsen voor ze aan.

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Als ik niet roei, is er thuis nog wel wat te doen in de tuin, schilderwerk, beetje helpen in de huishouding. Lezen doe ik ook graag. Samen de hond uitlaten; dat is iedere dag een wandeling van een uur of zo. En verder van alles wat zo op je pad komt.

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Tijdens het roeien probeer ik wel om op de techniek te letten en netjes te roeien, maar er is altijd wel iets moois of leuks te zien als je aan het roeien bent. Dus: om me heen kijken en dat komt de balans niet altijd ten goede. Roeien op de IJssel is gewoon genieten, en dat samen met een stel fijne mensen.

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Ik maak gewoon mond-tot-mondreclame in de hoop dat ik andere mensen ook een beetje enthousiast kan maken. Ik mag twee weken schoonmaken en misschien is er een taak voor me weggelegd bij het onderhoud van het materiaal.

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Volgens mij hoeft er bij Isala niets veranderd te worden.

Wat moet vooral blijven bij Isala? De zin in het roeien en het op een leuke en fijne manier met elkaar omgaan.

 

12. Vogelaar in de boot: de meerkoet 

Meerkoet siteVogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie.


Iedereen kent de meerkoet: die ronde zwarte watervogel met die witte bles op de snavel. Op dit moment zwemt een paartje met jongen rond het botenhuis; vanmorgen waren er nog vier jongen. Een soort eend maar ook weer niet. Zijn meest opvallende kenmerk, vind ik, zie je zelden: hij heeft enorme poten, bijna half zo groot als z’n lichaam. En aan z’n tenen geen zwemvliezen, zoals een eend, maar ronde lobben – ook zwart, natuurlijk. Ook de jongen zijn heel anders dan die van een eend: geen lieve donsballetjes, maar lelijke zwarte pluizige mormels met een kale rode kop. De meerkoet behoort tot de familie van de rallen. De meeste soorten daarvan zijn verborgen levende moerasvogels, die hun grote poten gebruiken om over drijvende water- en moerasplanten te stappen. De meerkoet echter leeft geenszins verborgen. Hij maakt een drijvend nest van plantenstengels aan de oever van allerlei wateren, ook stadsvijvers. In de broedtijd verdedigt hij zijn territorium en zijn nest fel en luidruchtig, en stuift op alles af wat in de buurt komt, ook als het veel groter dan hijzelf is. In de winter daarentegen leeft hij heel gezellig. Dan drijven de meerkoeten in grote groepen op het water, of grazen ze in de weilanden langs de rivier.

  


13. Van de redactiecamera 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera veel mooie foto's gemaakt. Ook de roodwangschildpad die al vele jaren bij het botenhuis van Isala woont is op de foto gezet.

collage 201307 


Bekijk de complete serie foto's hier.

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje.


14. Nieuwe leden 

De volgende nieuwe leden hebben zich bij Isala aangemeld: Harry Egbers, Raymond Veldhuis, Raoul Hanssen.

Welkom bij Isala en veel roeiplezier!

  

15. Geslaagd 

Op 29 juni hebben Marja Wielaard, Ruthger van den Brink, Ron Masselink, Douwe Schuringa en Leo Kerklaan hun havenskiffbewijs gehaald. Op 30 juni zijn geslaagd voor het kanaalgestuurd examen: Paulien Boerboom-Weckseler, Sarien Shkolnik-Oosterwouder en Robert Denessen. Van harte gefeliciteerd!

 

16. Roeimaatje gezocht 

De volgende oproep zag de redactie op het bord in het botenhuis. "Zondagploeg 11.15-12.15 zoekt roeimaatje 06-28230102". Ben je op zoek naar een ploeg: grijp je kans!

 

17. Volgende nieuwsbrief 

De volgende nieuwsbrief kun je in september in je mailbox verwachten. Lees dan het verslag van de IJsselregatta. Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 12 september.

Inschrijvingen:{tag:subscriptions}
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei en Zeilvereniging Isala uit Zutphen. 

 


{tag:unsubscribe}