nieuwsbrief januari 2013 (28-01)

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud:


Beste Saskia Bruil,

1. Van de redactie 

De afgelopen weken was er op het water niet veel te beleven. Het water was te hoog of te koud ...

Gelukkig kunnen de Isala-leden van deze nood een deugd maken; er werd veel op de ergometer getraind de laatste tijd, natuurlijk met als doel de Isala-ergometerkampioenschappen! Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. Ook kijken we vooruit naar wat het nieuwe jaar ons brengt: een coachcursus, veel klussen aan het botenhuis en natuurlijk veel activiteiten. Bekijk het overzicht van de evenementen bij Isala voor 2013 op de kalender op de site.

Veel leesplezier!


2. Ergometerkampioenschappen - 10 februari 

ergometer beeldDaag je roeimaatje uit of scherp je persoonlijke record aan!

Op zondag 10 februari vinden bij Isala de inmiddels traditionele ergometerkampioenschappen plaats.

De wedstrijd vindt plaats over 2000 meter, en de resultaten worden gecorrigeerd naar leeftijd, gewicht en geslacht. Zo kunnen we iedereen met elkaar vergelijken en een algemeen klassement opstellen. Ook voor publiek is het interessant, de vorderingen van de deelnemers worden getoond op een groot scherm.

Bovendien zijn er leuke prijzen te winnen, en natuurlijk de eer om jezelf een jaar lang Isala Ergometerkampioen te mogen noemen!
Je kunt je ook meten met je niet-roeiende vrienden, want ook niet-leden mogen meedoen. Roeiervaring is niet nodig en desgevraagd geven we een korte instructie. Daag ze uit!

Meld je aan via dit formulier of op de lijst in het botenhuis.

Aanvang: 14:00 uur 


3. Handen aan de boot: instructeurscursus voor beginnende coaches

Op 23 maart 2013 is de jaarlijkse open dag van Isala. Dat levert meestal vele nieuwe enthousiaste potentiele leden op die graag kennis willen maken met het roeien. Voor het begeleiden van deze mensen zoeken we elk jaar instructeurs.

Iedere beginnende roeier krijgt bij Isala instructie. Als deze 'nieuwelingen' vervolgens ook zelf instructie geven, heeft Isala voldoende instructeurs/coaches en hoeft de ROC niet steeds een beroep te doen op dezelfde leden om te coachen. Daarom roepen we iedereen op om instructie te geven!

Lijkt het je leuk om instructie te geven maar mis je de ervaring? Om te zorgen dat ook beginnende instructeurs een goede basis hebben, organiseert de ROC dit voorjaar weer de cursus Handen aan de boot: roei-instructeur 1 (RI-1).

De cursus RI-1 is vooral geschikt als je (voor het eerst) instructie gaat geven aan beginnende roeiers. De cursus bestaat uit drie avonden met uitleg over de roeitechniek en de opbouw van een roeiles. Je coacht daarna zelf een introductieploegje en krijgt daarbij begeleiding van meer ervaren coaches. Deze combinatie is erg leerzaam. We gebruiken een module van de KNRB met daarin de achtergrondinformatie die je nodig hebt om de introductiecursus te kunnen begeleiden.

De cursusavonden voor de cursus Handen aan de boot zijn op:

  1. maandag 25 februari
  2. maandag 11 maart
  3. maandag 25 maart

in het botenhuis. Alle avonden beginnen om 20 uur.

Na deze lessen ga je in de praktijk aan de slag met het coachen van een introductieploeg.
Dat doe je op vijf avonden, 1 x per week, in de periode van 8 april tot 14 mei.

Wil je je opgeven of meer informatie? Neem contact op met de ROC


4. Wedstrijdroeien? Niet starten zonder getekend wedstrijdcontract! 

Per 1-1-2013 werkt de KNRB met het wedstrijdcontract. Dit is de opvolger van de Schone Sportverklaring (SSV) en regelt de binding van sporters aan het dopingreglement.

Let op! Op de nieuwjaarsreceptie hebben enkele leden al een wedstrijdcontract getekend. Dit bleek echter niet de juiste versie van het contract te zijn. Deze mensen moeten ook zelf volgens onderstaande procedure een nieuw contract printen en opsturen! 

Hoe werkt het? 

Iedere roeier die een wedstrijd wil roeien, moet een getekend wedstrijdcontract opsturen naar de KNRB. Het bestuur van Isala heeft ervoor gekozen de roeiers hiervoor zelf verantwoordelijk te maken.

Download je contract via onderstaande link en inlogcode. Het contract staat al op naam.
Website: https://leden.knrb.nl/knrb/leden.nsf/index?openpage
Gebruikersnaam: nimdanedel.[antispam].@zrzv-isala.nl
Wachtwoord: 4291JW

Print het contract en teken het. Het ondertekende contract stuur je vervolgens naar de KNRB (adres staat op het contract).

Aandachtspunten 

Zorg dat je het contract op tijd indient en help ook je ploeggenoten daaraan herinneren. Als je wilt starten bij een wedstrijd moet het contract vóór de sluiting van de wedstrijdinschrijving bij de KNRB binnen zijn. Zonder contract wordt je uitgesloten van deelname.

Het contract loopt ieder jaar op 31 december af. Je moet dus elk jaar een nieuw contract tekenen. Als je je e-mailadres doorgeeft op het contract, krijg je een automatische reminder/verlenging toegestuurd.

Meer informatie vind je op de website van de KNRB.

Heb je vragen? Mail dan naar de wedstrijdcommissaris.


5. Nieuwe bootnamen 


Binnenkort krijgen we twee nieuwe boten! Dit betekent dat we ook twee nieuwe bootnamen nodig hebben. Voor nieuwe namen gelden twee regels: het moet de naam van een watervogel zijn én hij mag in onze 101-jarige historie niet eerder zijn gebruikt.

Weet je een goede naam? Geef die dan door aan de materiaalcommissie. Die verzamelt alle voorstellen en houdt te zijner tijd een stemming onder de leden. De oogst tot nu toe is:  Ooievaar, Eider, Woudaapje, Visdief, Jan van Gent, Zaagbek, Zee-eend, Zilverreiger.

Mail je idee naar moctam.[antispam].@zrzv-isala.nl.


6. Oude boten 


Omdat er nieuwe boten komen, moeten er twee oude weg. De Scholekster is inmiddels verkocht aan Roeivereniging de Ank in Doetinchem en wordt binnenkort opgehaald. De Kluut is nog steeds te koop, dus als je nog iemand weet die op zoek is naar een oude, maar nog goede dubbeltwee, laat hem of haar contact opnemen met de materiaalcommissie.


7. Botengebruik 2012 

In 2012 is meer geroeid dan het jaar ervoor. Dit is te zien in het overzicht van het botengebruik. In 2012 is 1792 keer een boot afgeschreven. Dit zijn 389 meer afschrijvingen dan in 2011. De Zwaan is het vaakst te water gegaan. Voor deze boot zijn 193 afschrijvingen geregistreerd.
Hierbij een overzicht van de afschrijvingen per boot.

boten afschrijvingen 2012 


8. Verbouwing botenhuis - handjes gezocht! 

Er staan grote plannen op stapel voor de verbouwing van het botenhuis komend jaar!

De eerste klus: de wand aan de noordzijde gaat een meter naar buiten en wordt vervangen door semi-transparante kunststof platen. De boten aan die kant kunnen dan verder opgeschoven worden, waardoor het gangpad breder wordt. En er zal meer licht binnen komen in het botenhuis.
Ook de beplating aan de walzijde en de wand van het materiaalhok worden binnenkort vervangen. De platen daarvoor liggen al een tijdje klaar op het dak.

Bij deze verbouwingen kunnen we alle hulp natuurlijk goed gebruiken! Als het weer wat beter wordt, gaan we aan de slag. Je hoeft geen ervaren klusser te zijn om te kunnen helpen. Sjouwen, dingen aangeven en koffie zetten is ook heel belangrijk! Meld je aan bij de materiaalcommissie.


9. Bericht van de schoonmaakvrouwe van Isala 

S7000017Het schoonmaakrooster voor 2013 is verschenen. Elke twee weken is er een ander duo verantwoordelijk voor het schoonhouden van het botenhuis. Kijk op dewebsite (wel even inloggen!) wanneer je aan de beurt bent!

De redactie ontving van de schoonmaakvrouwe van Isala een terugblik op het poetsen in 2012 en enkele motiverende woorden voor de nieuwe ploeg:

Als Schoonmaakvrouwe van Isala neem ik mijn taak serieus! Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat alle mensen die ik gevraagd heb het botenhuis schoon te maken dit ook als (bijna) vanzelfsprekend deden. Mooi vind ik dat. Daarmee is het botenhuis, een belangrijke randvoorwaarde, ook van ons allemaal!

De afgelopen periode maakte ik het nieuwe rooster voor 2013. Als vanzelf evalueerde ik het afgelopen jaar. Je gelooft het of niet: ook van een schoonmaakrooster kun je blij worden. Ik kreeg zelfs zin een huldiging: het uitroepen van de poetsvrouw van het jaar (ook voor mannen ...)!

Maar op welke criteria zou ik mijn keuze moeten baseren? De meest vriendelijke schoonmakers? De meest serieuze? Zou ik diegene kiezen die mij de grappigste mail terug stuurde, of de beste tip? Diegene die het vergat en naderhand alsnog ramen lapte? Diegene die mij deelgenoot maakte van de gehele conversatie tijdens het poetsen, of toch diegene die de meeste kwaliteit leverde?
Lees hier verder.


knotten610. Het ontstaan van het 'Wilgenknotsfeest' 

Op 26 januari heeft een ploeg Isalanen de wilgen rondom het botenhuis een kopje kleiner gemaakt. 
Lees hier het verslag van Johan van der Walle, initiatiefnemer, waarin hij uitlegt hoe het zo kwam, en hoe het ging ...

  

11. Een Isalaan stelt zich voor: Wim Rutten 

Wim RuttenWie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Wim Rutten. 

Hoe lang roei je al? Op de kop af 2 jaar!

Doe je ook aan andere sporten? Fietsen

Wat is je favoriete boot om in te roeien? De Topper, maar ik heb daar één keer in geroeid. In de Topper roei je met één riem en ik dat gaat mij beter af dan scullen (twee riemen).

Roei je ook in een ploeg? Ja, we zijn erg fanatiek en we kunnen ons aardig oppeppen!

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Drie keer per week (twee keer een avond en een keer in het weekend).

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Wedstrijden gaan roeien is wel mijn plan ...

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Overdag werk ik in de bibliotheek van de Rechtbank Zwolle, dan denk ik graag aan fietstochten. Thuis wordt dit denken in daden uitgewerkt, zo fietste ik naar MOCKBA en terug vanaf Minsk in mijn velomobiel. Mijn verhaal staat in het decembernummer van "Velomobiel&", dat als bijlage bij deze nieuwsbrief wordt meegestuurd.
 

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Nu gaat elke slag door mijn hoofd, elk technisch onderdeel komt aan de orde: of dat wel goed gaat!

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Vooral op het water, roeien!

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Een ruimere aanlegsteiger.

Wat moet vooral blijven bij Isala? Wedstrijden roeien!


 


12. Isala op Twitter en in de pers
 

facebook logotwitter-logo-1De redactiecommissie verzorgt de Isala-nieuwsbrieven, nieuwsflitsen, de website en Facebook. Sinds kort is daar ook Twitter aan toegevoegd. Hidde Seckel gaat de redactiecommissie versterken door namens Isala wetenswaardige berichten te twitteren. In de volgende nieuwsbrief zullen wij Hidde vragen om zich voor te stellen.


Regelmatig wordt ons gevraagd om een persbericht te schrijven over Isala-activiteiten. Voor deze extra taak zijn we op zoek naar iemand die de persberichtgeving wil verzorgen. Lijkt het je leuk om in samenwerking met de redactie persberichten te schrijven en te versturen aan kranten en andere media en zo de naamsbekendheid van Isala te vergroten? Een geschikte kandidaat willen wij de volgende workshop aanbieden: Hoe schrijf ik een persbericht? 

Heb je interesse, mail dan naar de redactie.


13. Van de redactiecamera 

Zonder redactiecamera hebben wij toch een paar leuke foto's van afgelopen weken verzameld. Onder andere het hoge water, het botenhuis in de sneeuw, de eerste poetsers van 2013 en het wilgen knotten werden vastgelegd.

collage201301 

Bekijk de complete serie foto's hier.

Met dank aan Peter van Wilgen is er inmiddels een nieuwe camera in het botenhuis. Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje.

  

14. Uitslag poll 

Op de vraag "Welk nieuw evenement zou jij graag op de kalender 2013 zien" is 25 keer geantwoord. Twaalf stemmers hebben interesse in een dag zeilen met Isala. Zeven stemmers willen wel een trainingsweekend in Brugge. Goed om te weten waar de interesses van de leden liggen!

  

15. Nieuwe poll 

Op 10 februari zijn de Isala ergometerkampioenschappen. En daarom vragen we jullie: Wat vind jij van ergometeren?
Breng je stem uit op de homepage van Isala.

 

16. Nieuwe leden 

Sinds de vorige nieuwsbrief hebben zich twee nieuwe leden bij Isala aangemeld. Maarten Boer en Gerrit Bakker: welkom bij Isala en veel roeiplezier!


17. Volgende nieuwsbrief 

De volgende nieuwsbrief kun je begin maart in je mailbox verwachten. Lees dan het verslag van de ergometerkampioenschappen. Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.
Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 28 februari.Inschrijvingen:Wijzig uw inschrijving
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.