Nieuwsbrief april 2013 (08-04)

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud:

Beste Saskia Bruil,

  

1. Van de redactie 

Oef, wat duurde het lang dit jaar, voor het roeiseizoen op gang kwam. Maar langzaam neemt toch de activiteit in de Marshaven toe. De eerste wedstrijden zijn alweer geroeid en de eerste toertocht zit er met het schrijven van deze nieuwsbrief op.

In deze nieuwsbrief lees je verslagen van wedstrijden en is er nieuws over de nieuwe boten. En verder is er veel te vertellen over het drukke voorjaarsprogramma van de ROC. Ook introduceren we een nieuwe rubriek: Vogelaar in de boot.


Veel leesplezier!


2. Voorjaars-ALV - 12 april 

Op vrijdag 12 april is de voorjaars-ALV om 20.00 uur in het botenhuis. Komt allen en wees op tijd!

Alle leden hebben hiervoor de uitnodiging met agenda en stukken ontvangen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn te komen dan wordt een afmelding op prijs gesteld. Stuur een e-mail naar: secretaris@zrzv-isala.nl 

  

3. Verslag Open dag 

foto2Op zaterdag 23 maart waaide de koude oostenwind op volle kracht rond het botenhuis. Vanwege de kou mocht er niet geroeid worden, maar het was wel open dag!? Binnen was de koffie gezet, het botenhuis was spic en span, de nieuwe folders lagen klaar en een grote ploeg enthousiaste leden stond paraat om geïnteresseerden die de kou durfden te trotseren warm te ontvangen. Aan de publiciteit zou het niet liggen, in alle plaatselijke kranten heeft een bericht over de open dag gestaan.

Zoals maar weer blijkt, laten 'echte' roeiers' zich niet weerhouden door een 'beetje' kou: er hebben zich die middag 22 mensen opgegeven voor een introductiecursus. Daarnaast hebben zich nog twee ervaren roeiers gemeld als (op)nieuw lid van Isala. Met dank aan iedereen die deze open dag weer tot een succes heeft gemaakt.


4. Nieuws van de ROC 

4a. Start introductiecursussen 

De introductiecursussen starten in de week van 8 april. Er zijn zes ploegjes die vijf weken lang op maandag- , dinsdag- of woensdagavond roeien onder begeleiding van enthousiaste coaches. Gelukkig hebben we weer een aantal Isala-leden bereid gevonden om potentiële leden te begeleiden op de eerste schreden van hun roeicarrière. 
Op de cursusavonden zijn steeds twee C-vieren gereserveerd voor de cursisten.

4b. Handen aan de boot: extra coachavond – 13 mei 

In maart organiseerde de ROC de cursus “Handen aan de boot”. Dat was een cursus voor leden die dit voorjaar een introductieploeg gaan begeleiden.
In aansluiting hierop organiseert de ROC op maandag 13 mei een extra coachavond. Deze avond is bedoeld oor iedereen die nu een (introductie)ploeg coacht, maar ook andere belangstellenden zijn welkom. 

Dus als je zelf roeier bent en wel eens meer wilt weten over roeien, het overbrengen van je ervaring op anderen of gewoon geïnteresseerd bent, ben je welkom. De bedoeling van deze avond is het uitwisselen van coach- en instructie-ervaringen en het leren van en met elkaar.

4c. Cursus havenskiff uitgesteld 

Op de kalender staat dat in de week van 15 april de cursus havenskiff zal starten. Door de lange uitloop van de winter kan dat jammer genoeg niet doorgaan. We stellen de cursus uit, waarschijnlijk tot net na de meivakantie. De precieze datum wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt.

De cursus bestaat uit ongeveer 10 lessen, gedurende de lente- en zomerperiode. De instructie wordt afgesloten met een examen. Als je dat examen met goed gevolg aflegt, ben je voldoende vaardig om met een skiff in de haven te kunnen varen. Leren skiffen draagt ook bij aan een betere roeitechniek in alle andere boottypes. 

Wil je meedoen? Geef je dan op via roeicom@zrzv-isala.nl of via het formulier op het bord in het botenhuis. Op basis van de aanmeldingen zullen we een verdeling maken over avonden en instructeurs.

4d. Examens - 20 april 

Op 20 april staan er examens gepland voor de vaarbewijzen havengestuurd en kanaalgestuurd. Omdat er de afgelopen periode zo vaak een vaarverbod is geweest kunnen we ons echter voorstellen dat dit examen voor sommigen te vroeg komt. Ploegen hebben mogelijk nog wat meer voorbereidingstijd nodig.

Daarom bieden we de mogelijkheid het examen uit te stellen. We vragen de coaches van de ploegen om via roeicom@zrzv-isala.nl door te geven of hun ploeg examen kan en wil doen op 20 april of liever op een latere datum.


5. Landelijke AEGON Open Roeidag - 20 en 21 april 

banner 150x150In het weekend van 20 en 21 april zetten ruim 40 roeiverenigingen verspreid over Nederland hun deuren open tijdens de AEGON Open Roeidag. Ook bij Isala zijn geïnteresseerden deze twee dagen welkom tussen 11.00 en 13.00 uur.

Omdat wij een succesvolle open dag hebben gehad en onze voorjaarsintroductiecursussen al zijn gestart, geven wij aan deze open roeidagen beperkt publiciteit. Wel zorgen we dat er leden aanwezig zijn op het botenhuis om belangstellenden te woord te staan. Geïnteresseerden kunnen zich eventueel aanmelden voor de introductiecursus in september.


6. Begeleiding gezocht voor OC&C Ringvaart Regatta - 29 mei 


De redactie ontving de volgende oproep van Dennis Vermeij:

"Ik ga op woensdag 29 mei in de skiff meedoen aan de OC&C Ringvaart Regatta. Dit is een wedstrijd van 100 km die start in Leiden en finisht in Delft.
Ik zoek voor deze wedstrijd een of twee begeleider(s) (m/v) die langs de kant meefietsen en ondersteuning bieden.

De route gaat grotendeels over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. De Kagerplassen worden twee keer overgestoken, en verder gaat de wedstrijd over de Zijl en de Vliet naar Delft. 
Reken op een fietstocht van zo'n 80 km, in een rustig tempo. Wil je een idee krijgen van wat het precies inhoudt, neem dan contact op met Frank Posthuma en/of Emmy Kraakman. Zij hebben me bij de vorige editie begeleid. Verder staat er veel informatie op de website van de organiserende vereniging: www.occringvaartregatta.nl.

Heb je animo en tijd? Stuur dan een e-mail naar dennis.vermeij@gmail.com.


7. Midweekroeiers naar Leiden - 24 april 

Op woensdag 24 april vertrekken rond 8.00 uur vanaf ons botenhuis de midweekroeiers naar Leiden, naar de Roei- en Zeilvereniging Die Leythe. In de vorige nieuwsbrief heb je hierover al uitgebreid kunnen lezen.

We zijn blij dat we al in april bij Die Leythe welkom zijn, want in de zomermaanden is het moeilijk roeien in de Leidse grachten vanwege de vele 'sloepjes met bier en borrelnootjes'. Wij nemen natuurlijk zelf een lunchpakket mee en een flesje water, als echte toerroeiers. Onze begeleiders in Leiden brengen op vrijdag 31 mei een tegenbezoek aan Zutphen.

De lijst met deelnemers hangt reeds in het botenhuis, maar we hebben nog plaats voor twee roeiers die zin hebben Leiden en de Kaag op een woensdag al roeiend te verkennen. Wil je mee, neem dan contact op met Pieter Arkesteijn van de toercommissie.

  

2foto ploeg8. Head of the River Amstel 2013 

Op de winderige zondag 17 maart deden de dames van de 'fusieploeg' mee aan de Head of the river Amstel, de nationale openingswedstrijd van het seizoen. De dames roeiden zo'n 8 km van Amsterdam naar Ouderkerk a/d Amstel. Voor het grootste deel van de ploeg was dit de primeur op dit grote roei-evenement met zo'n 500 deelnemende ploegen. 

Wendy Drevers, de boeg van de ploeg, maakt ons deelgenoot van de belevenissen van de dames tijdens het bruisende wedstrijdweekend en de ingewikkelde logistieke operatie die nodig was om mee te doen! Lees hier verder.


9. Tweehead en Skiffhead 

tweehead siteDe Tweehead en de Skiffhead werden op 30 en 31 maart geroeid in Amsterdam. Twee dagen over de Amstel in het winterse paasweekend.
Isala was er 'undercover' ook bij. Dennis Vermeij kwam twee keer uit voor RV Naarden. Hij werd bij de Tweehead 14e in zijn veld (V2-) en bij de Skiffhead 62e van de 160 deelnemers (veld V1x). De redactie vroeg Dennis iets meer te vertellen over zijn voorbereiding en ervaringen op deze wedstrijden.

Dennis traint inmiddels een jaar met Jeroen Brinkman in de 2-, twee keer per week bij RV Naarden. De Tweehead was hun derde wedstrijd in de 2-. "Het V2-veld is best competitief, het zijn bijna allemaal oud-wedstrijdroeiers. Als je 2- roeit dan moet je wel een bepaald niveau hebben."

skiffhead siteVoor het skiffen ontbrak het Dennis aan tijd en gelegenheid om zich voldoende voor te bereiden (onder andere vanwege de vele roeiverboden de laatste maanden). Op zondag tijdens de Skiffhead waren er langere stukken tegenwind in het parcours. Hij had voor de wedstrijd twee keer een half uur in de skiff op de Amstel geroeid, dat was zijn totale voorbereiding op de Skiffhead.
"Aan mijn conditie lag het niet, op het laatste stuk na de Omval kon ik weer tempo maken, en liep ik weer uit op mijn tegenstanders, maar het stuk tussen de Rozenoordbrug en de Omval (ongeveer 2 km) heb ik soort van verprutst. Hier was ook veel tegenwind, maar omdat de wind hier door allerlei obstakels van alle kanten lijkt te komen, is het water niet makkelijk om overheen te roeien. Met de Tweehead waren we 14e van de 27, en 1,5 minuut sneller dan mijn tijd in de skiff. Ik had verwacht ongeveer dezelfde tijd in de skiff te maken."

Ondanks deze obstakels lijkt het ons toch een prestatie om trots op te zijn!


10. Een Isalaan stelt zich voor: Maatje Jonkers 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Maatje Jonkers.


maatjeHoe lang roei je al? In het najaar 1997 kreeg ik instructie op een avond van Lucia Rijksen in een skiff, want daar begon je in toentertijd. We waren slechts met z’n tweeën. In een ploeg roeien was voor mij niet haalbaar, omdat ik veel werkte en ook op zaterdag. Ik heb mijn havenvaarbewijs gehaald op 7 oktober 1997. Ik hoorde dat er ook op zondagmorgen geroeid werd, dus ben ik toen maar eens gaan kijken. Er werd gezegd dat het alleen voor mannen was, maar dat stond nergens vermeld. Er waren wel veel mannen, maar die waren voor mij geen bedreiging in welke vorm dan ook. Ik hopelijk ook niet voor hen. In die tijd moest je je eigen heil zoeken bij de roei. Gelukkig kwam daarin de volgende jaren verandering en zag je veel makkelijker roeigroepjes vormen, omdat er in vieren werd gestart met roei-instructies.
Ik heb ook een IJsselvaarbewijs gehaald voor de skiff, maar daar staat geen datum op. Hopelijk is dit wel geldig!

Doe je ook aan andere sporten? Wat heet sport? Ik geef les in Ismakogie – dat is een houding- en bewegingsleer. Roeien is voor mij technisch gezien een hele goede manier van bewegen. De kracht/energie optimaal inzetten voor een goede haal en zo weinig mogelijk verspillen aan allerlei vreemde bewegingen.

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Die heb ik eigenlijk niet. Ik roei graag in een skiff, de Roerdomp, de Zilvermeeuw, alle vieren. Ik ben sinds 2012 ook met boordroeien gestart. 

Roei je ook in een ploeg? Ik roei op de vrijdagmorgen in een ploeg. Op de dinsdagmorgen samen met Marijke, straks als het weer kan, heerlijk skiffen en op de zondagmorgen met Jan en alleman.

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Ik zou elke dag wel willen, want wat hebben we een goddelijk plekje in de haven! Tja, midden in de stad zie je niets van al die prachtige zonsondergangen enzo.

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Als het enigszins mogelijk is, vind ik de toertochten zo her en der door Nederland hartstikke leuk. Ik geniet op ander vaarwater. Omdat er ploegleden zijn verhuisd, is dit ook mogelijk geworden. De uitwisselingen over en weer zijn fantastische vakantiedagjes. Ik ben niet zo’n wedstrijdmens, maar de IJsselregatta vind ik wel leuk.

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Waar ik de kost mee verdien? Oh, mijn werk is mijn hobby. Ik heb een winkel, ’t Fakkeltje, waar ik al 40 jaar een deel van mijn kost verdien met de verkoop van kaarsenmineralen en edelstenen en stoelmassages geef. Daarnaast heb ik een praktijk in kinesiologie. Heeft ook met houding te maken. Via het spiertesten (een reflex) laat het lichaam weten waar blokkades zitten, in welke meridianen de energie niet doorstroomt. Een blokkade (dan wel stress) kan worden veroorzaakt door o.a. foutief bewegen, ongezond eten, emoties, etc. Een spier heeft een enorm geheugen, daar kunnen onze hersenen soms niet aan tippen!
En als ik nog vrije tijd over heb, sta ik op de kop in mijn volkstuintje.

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? De balans en harmonie van roeiers, boot en water. Elke keer is weer anders. Als een boot lekker loopt is het een genot om over dat water te glijden. De vrijdagmorgen is mij heilig. De koffiepraot erna is ook belangrijk.

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? In het verleden heb ik wel instructies gegeven, op dit moment niet meer. Voor zo ver het mogelijk is doe ik mijn best om de voorraad op peil te houden van koffie,thee, drank, koeken en repen. Af en toe durf ik zowaar een diepte-investering te doen. De theedoos valt wel in de smaak bij de theeleuters. De laatste aanschaf zijn de suikerstrooiers.

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Ik zou een fatsoenlijk aanrechtblad wel op prijs stellen. Douchen doe ik wel thuis.

Wat moet vooral blijven bij Isala? De IJssel, de gezelligheid, de vaardigheid van de technische roeiers, de creativiteit bij de toerroeiers, het fanatisme bij de wedstrijdroeiers, het coachen van de jeugd en schoolroeiers en vooral … het gemopper op en het plezier met elkaar!


11. Nieuwe boten 

S7000187Er zijn twee nieuwe boten gearriveerd in het botenhuis.


1. Een nieuw twee voor wedstrijdroeiers. Deze is 6 april gedoopt door Jasper Boter en heeft de naam Stern gekregen. De Stern is bedoeld voor roeiers van 60-80 kg en heeft een lenge van 9 meter en 40 centimeter. Deze Wintech-boot is gemaakt van glasvezel/kevlar en heeft met Nomex verstijfde boorden en slidingdek. Een boot met een grote stijfheid en zeer degelijk gebouwd. Het is een breed inzetbare boot en prima geschikt voor wedstrijden. 

2. Een gladde vier met de plek voor de stuur voorin de boot. De boot is geschikt voor roeiers met een gewicht van 85-100 kg en is uniek in de markt. Deze vier heeft een verwisselbare boegsectie waardoor je hem kunt ombouwen van 4-/4x- naar 4+/4x+. Het deel zonder stuurplek heb je waarschijnlijk al in de kantine zien liggen. Deze boot kan zowel boord als scull geriggerd worden. Het is een demoboot van Wiersma die een week of zes bij Isala is. Daarna wordt deze leenboot geruild voor de nieuwe gladde Wintech-vier van Isala.


12. Vogelaar in de boot: de stern 

De verkiezing van een naam voor onze nieuwe boten heeft de redactie inspiratie gegeven voor een nieuwe rubriek. De komende tijd zal vogelkenner Willem Drok geregeld een stukje schrijven over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Deze maand kiest de Stern het ruime sop en daarom opent deze wereldreiziger de rubriek. Ton de Haas zorgde voor de prachtige illustraties.

 

De stern 

Stern siteIeder jaar is het weer een feest: de terugkeer van de stern. Zo rond 20 april hoor je boven het water voor het botenhuis weer die karakteristieke schreeuw en je weet: ze zijn er! En daarna zie je ze dan ook. Sterns lijken wel wat op meeuwen: witte vogel, grijze vleugels, zwart kapje. Maar ze zijn ranker, en hebben een gevorkte staart. Seeschwalbe, zegt de Duitser.

Er zijn verschillende soorten sterns: in de moerassen in de kop van Overijssel vliegt de Zwarte Stern, in de Waddenzee de Grote Stern. Beroemd is ook de Noordse Stern. Die heeft het wereldrecord vogeltrek: hij broedt in Noord-Europa en overwintert in het Zuidpoolgebied, en legt dus ieder jaar 40.000 km af.

Sterns hebben aan de wieg gestaan van de vogelbescherming. Dat zit zo: eind 19e eeuw was het mode om grote hoeden te dragen, versierd met allerlei natuurproducten. Opgezette sterns deden het daarbij goed, en werden bij tienduizenden gevangen en gedood. Uit de verontwaardiging daarover werd de vogelbescherming geboren, wat uitmondde in de Vogelwet van 1912. Vogelbescherming Nederland heeft 'm nog steeds als logo.

stern-2 siteOnze stern heet Visdief – ook een leuke naam voor een boot, trouwens. Ook hij maakt een flinke trektocht, namelijk naar Zuid-Afrika, hoewel er ook wel eens een in Finland geringde visdief in Australië teruggevonden is: 24.000 kilometer. Tsja, afgedwaald door harde wind en dan maar doorvliegen ... Zijn naam dankt hij aan zijn gedrag: hij hangt een paar meter boven het water en maakt van daaruit een korte duikvlucht om visjes uit het water te pikken. Natuurlijk, je moet in de boot vóóór je kijken, maar toch geniet ik er iedere keer weer van.

Visdiefjes broeden van oorsprong in kolonies op zand-, grind- en schelpenbanken aan de kust en langs rivieren. In zo'n milieu moet je wel opportunist zijn, want dat soort plekken verschijnt en verdwijnt snel. Ze grijpen dus hun kans aan zandwinplassen, op opgespoten en braakliggende terreinen, etc. Het aantal broedparen in Nederland ligt rond de 18.000, voor 95% in het westen van het land. Ik kan me voorstellen dat u denkt: maar er zijn toch helemaal geen zandbanken in de IJssel? Nee, inderdaad. De kleine Zutphense kolonie broedt waarschijnlijk op platte daken op het bedrijventerrein.


13. Van de redactiecamera 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer leuke foto's gemaakt. Onder andere de schoonmaakwerkzaamheden ter voorbereiding van de open dag,  een mooie zonsondergang en de doop van de Stern zijn vastgelegd!

collage nieuwsbrief april 

Bekijk de complete serie foto's hier. Bekijk hier en hier filmpjes die gemaakt zijn met de redactiecamera.

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje.


14. Uitslag poll 

De nieuwe bootnaam is gekozen op basis van de meerderheid van stemmen in de poll van de vorige nieuwsbrief. De stern stond met stip bovenaan. De doop van de boot door de bedenker van de naam, Jasper Boter, heeft inmiddels plaatsgevonden.


15. Nieuwe poll 

Nu het voorjaar aanbreekt, kan iedereen zijn roei-ambities voor 2013 op scherp gaan zetten. Wat zijn jouw plannen?

Breng je stem uit op de homepage van Isala.

 

16. Geslaagd! 

Diploma-RI-2-Peter-van-WilgenPeter van Wilgen is geslaagd voor de opleiding Roei-instructeur 2 (Ri-2) van de KNRB. Peter, van harte gefeliciteerd!
Een aantal andere Isala-leden is deze cursus nog aan het afronden en ontvangt naar verwachting ook binnenkort het diploma.

 

17. Nieuwe leden 

De volgende mensen hebben zich (opnieuw) aangemeld als lid: Hans Diehl, Nynke Dijkstra, Janet ter Hogt, Carla van Poelje en Stijn Ruegebrink. Van harte welkom en veel roeiplezier!

Met enige regelmaat wordt er gevraagd waar de ledenlijst van Isala te vinden is. Op de website van Isala vind je in het menu links onder de menuknop Isala de optie: Ledenlijst. Daar staat uitleg over hoe je de ledenlijst kunt raadplegen.


18. Volgende nieuwsbrief 

De volgende nieuwsbrief kun je in mei in je mailbox verwachten. Lees dan het verslag van de mosterdtocht. Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 17 mei.

Inschrijvingen:Wijzig uw inschrijving
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.