Nijlgans zwaait de Aalscholver uit

Geplaatst op 28-04-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: redactie

De aanwezigen bij de ALV weten het al. De Aalscholver heeft na een lange aanwezigheid bij Isala een nieuw leven gekregen. Deze wherry is een van de eerste boten uit onze vloot. Nog helemaal van hout, met nostalgische herinneringen bij leden van het eerste uur. Na uitbreiding van ons botenpark komt de Aalscholver steeds minder vaak in het water. En dat hoort niet, voor een boot.
De opvolger staat inmiddels al in de startblokken. Tijdens de pauze van de ALV nodigt onze nieuwe voorzitter Wim ter Beek, Inge Wilms uit om de nieuwe boot te dopen. De lichte wherry geschikt voor 2-3 personen en zowel met scull als oars riemen te roeien, gaat bij Isala door het leven als Nijlgans. Ze kan gevaren worden door alle leden met een C2 bevoegdheid. De boot heeft een lage instap.
En de Aalscholver? Wordt aangeboden aan aftredend voorzitter Nicolaas Bessels. Hij wordt in dank aanvaard. Tot groot vermaak oreert Nicolaas ter plekke het gedicht van Kees Stip:
Aalscholvers denken allemaal:
"Kun je nog scholven, scholf dan aal.
Doch door de golven diep bedolven
wil weinig aal zich laten scholven
Zo scholft zo'n beest zich uit de naad
terwijl het woord niet eens bestaat.”

Na de maiden voyage van de Nijlgans een eerste indruk van Hans Cornelissen: “Uitstekende vaareigenschappen. Op de IJssel extreem hoge golven weerstaan van een op fikse snelheid varend strijkijzer. Advies: halve bank en recht er op af!” Ter informatie: de Nijlgans is een Liteboat met opklapbaar roer. Extra aandacht gevraagd bij uit- en inbrengen.
Vrijdagochtend ná de ALV is de Aalscholver uitgeleide gedaan.

Kijjk hier voor beeld