Laag water record

Geplaatst op 06-11-2015  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Redactie

Het botenhuis ligt op de bodem, het schuine deel vanuit het botenhuis naar de vlotten is een steile helling.

De IJssel is smal en kribben steken ver de IJssel in.  Dit is iets waar roeiers rekening mee moeten houden. 

 

Het is al meer dan 100 dagen achter elkaar droog in het stroomgebied van de grote rivieren. Daardoor is waterpeil in de Rijn en de IJssel op dit moment bijzonder laag. Rijkswaterstaat heeft een waarschuwing uitgegeven voor een zeer lage waterstand in de Rijn en de IJssel, code geel.  De recordlange laagwaterperiode zal nog langer worden. Neerslag in het stroomgebied van de Rijn wordt ook de komende weken niet of nauwelijks verwacht. 

Het fenomeen ‘laagwater’ komt elk jaar wel eens voor en is in die zin niet bijzonder. Wat wel bijzonder is, is dat de huidige laagwaterperiode inmiddels meer dan 100 aaneengesloten dagen duurt. Dat is voor het laatst gebeurd in het extreem droge jaar 1976, bijna 40 jaar geleden. 

 

De scheepvaart ondervindt wel hinder van de lage waterstanden. Door de lage waterstanden is de diepgang op de rivieren verminderd. Schepen kunnen hierdoor minder lading vervoeren. Rijkswaterstaat adviseert schippers om de scheepvaartberichtgeving goed in de gaten te houden. Om water vast te houden zijn de stuwen op de Nederrijn gesloten. In Twente is de voorsluis van Sluis Eefde in gebruik. Vanwege de lage waterstanden op de IJssel is het hoogteverschil met de waterstand van de Twentekanalen groot. Een extra stap in het schutproces via de voorsluis neemt dit verschil weg. 

 

 Meetpunt Zutphen Noord:

Waterhoogte Zutphen noord 

 

De waterhoogte bij Lobith is hieronder weergegeven omdat je hieruit kunt aflezen of het water bij ons gaat stijgen of dalen. Meetpunt Lobith: 

Waterhoogte bij Lobith