IJsselfestival 2014

Geplaatst op 02-07-2014  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Redactie

Zondag 29 juni werd voor de tweede keer het IJsselfestival georganiseerd. Langs de IJsselkade stonden diverse marktkramen waar oude ambachten (netknopers, glasblazers, touwslagers, palingrokers enz.) werden uitgevoerd, tentoongesteld en aan de man werden gebracht. Shantykoren stonden uit volle (zeemans)borst te zingen en in het water lagen - soms zeer vreemde - boten, zoals een ridderschip met heuse kantelen en paarden aan dek. 

 

Naast dit ridderschip stond een kraam van Isala, opgesierd met blauwwitte vlaggetjes en ballonnen en een fier wapperende Isala-vlag. Ondanks de regenbuitjes die verspreid over de middag vielen, viel er over belangstelling niet te klagen.

 

Het ergometeren was zowel bij de jeugd als bij de volwassenen in trek: wie legt de langste afstand af in 2 minuten tijd? Leuk was de competitie tussen een vader en zoon: de zoon dacht het van zijn vader te winnen, maar verloor met 4 meters. Later op de middag kwam hij nog een keer voor een herkansing en het lukte hem ook toen niet om meer af te leggen dan zijn vader. Dat joch baalde flink! Dat was van zijn gezicht af te lezen. De winnaar wist uiteindelijk 550 meter te scoren.

Ook de Stern (gladde 2) oogstte veel bewondering, hoewel we ons soms moesten haasten om te vertellen dat dit niet de boot is waar je als beginner instapt. 

Rond 13.00 uur roeide een ploeg een aantal malen langs de kade zodat mensen ook konden zien hoe het er in het echt uit ziet. 

 

Het was leuk te zien hoe enthousiast en trots wij roeiers over onze sport en het roeien op die mooie IJssel vertelden aan “onwetende” voorbijgangers. Je kon op de gezichten van die voorbijgangers soms een wereld zien open gaan. O, zit dat zo … is een boot zo groot? En ook in de winter gaan jullie door? O, dus je gebruikt vooral je benen? Echt belangstellenden kregen een folder mee met contactgegevens van Isala.

 

Met dank aan alle vrijwilligers die zo trots hun Isala vertegenwoordigden!

 

Volgend jaar zal het IJsselfestival twee dagen gaan duren, het laatste weekend van juni.

 

Brigitta Nieuwenhuis

 

Bekijk hier meer foto's.