Kapsijs

Vogelaar in de boot: Kapsijs 

 

kapsijs-250Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

 

Hoewel kapseizen regelmatig voorkomt (het was voor mij reden om met skiffen te stoppen), is de kapsijs een bijzondere vogel. Zó bijzonder, dat er maar weinig informatie over te vinden is in de literatuur en op internet. Of mannetje en vrouwtje verschillen, hoe het nest eruit ziet, wanneer de jongen met kapseizen beginnen – het is onbekend. De kapsijs is een lid van de familie der drijfsijzen. Hij leidt een verborgen leven. Wanneer hij desondanks ontdekt dreigt te worden, steekt hij zijn kop onder water door zich op de zij te rollen. Dit in tegenstelling tot de andere drijfsijzen, die de kop naar voren in het water steken. Daarbij steekt de kapsijs één vleugel boven water (als hij zich op de rechterzijde kapseist, is dat de linkervleugel), zodat hij in geval van nood ook bakzeil kan halen. Daarbij maakt hij een pruttelend geluid. Het woord ‘kap’ is afgeleid van het Latijnse caput oftewel kop. Dit omdat hij als het ware koppie-onder gaat. Als je er één ziet, laat het me weten!

 

Boot stelt zich voor: Kapsijs

 

Kapsijs 300Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaal commissie stelt voor: Kapsijs.  

 

Het legergroene bootje komt tegenwoordig wat vaker uit het botenhuis. Het wordt af en toe gebruikt bij verenigingsactiviteiten. 

Veelal wordt de Kapsijs ingezet voor coaching in de haven. Zowel bij video-coaching als begeleiding tijdens een reguliere training.

 

Frank Posthuma, fanatiek gebruiker, over de Kapsijs:

 

De Kapsijs is een miskend talent.
Hij gooide onze vorige voorzitter Hans Ordelman overboord.
Daar heeft hij zijn slechte naam aan te danken.
Nu ligt hij achterin het botenhuis op een duister plekje.
Toch is hij de belangrijkste boot van onze vereniging.

172px-pintassilgo-carduelis-magellanicaDe Kapsijs onze coachboot en manusje-van-alles.
Ook hij is naar een vogel vernoemd, zoals je aan het plaatje ziet een echte Isalaan. Hij heeft zijn gele shirt al aan. Hans zag het potentieel van deze gele rakker wel. De takel voor de motor is van hem.

Mocht je eens willen coachen: haal hem eens uit zijn donkere hoekje.
De takel maakt het echt veel eenvoudiger hem op het water te krijgen.
Je ziet zoveel meer vanuit de Kapsijs. Wissel je stuurplek eens in voor de Kapsijs. Het is een aanrader voor elke coach. 

 

 

Kapzijs4

Kapzijs

Kapzijs2