Logo wave nieuwsbrief

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. Roeiopleidingen

    2a. Roeibak

    2b. Informatieavond nieuwe leden 
    2c. Instructeurs

    2d. Afscheid oud-ROC-leden

3. Toerroeien 
    3a. Agenda 
    3b. Verslagen toertochten 
    3c. Meer informatie over toerroeien bij Isala
4. Wedstrijdroeien 
    4a. Agenda
    4b. Verslagen wedstrijden 
    4c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 
5. Onderhoud 
    5a. Botenhuis

    5b. Schades 
    5c. Dank!
    5d. Helpen? 
6. Een Isalaan stelt zich voor: Frans Boerman
7. Vogelaar in de boot: Drieteenmeeuw
8. Boot stelt zich voor: Drieteen

9. Nieuwe leden

10. Geslaagd
11. Van de redactiecamera

12. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 

 

Kees jan 125

Ik hoop allereerst dat iedereen een fijne vakantie heeft gehad. De maanden juli en augustus waren redelijk qua weer. Maar toen kwam september: iedereen weer aan het werk maar wat een geweldige mooie zonmaand. Het was bijna te warm om te roeien. Ook de IJssel toonde zijn wisselvalligheid, het hoge water van de zomermaanden is omgeslagen in zeer laag water. Het botenhuis ligt bijna aan de grond en de voorsluis in Eefde is weer in gebruik. Dat houdt dus in dat er veel rijnaken liggen te wachten voor de sluis om te worden geschut, ook bij de spoorbrug. 

 

Afgelopen maanden zijn er veel examens afgenomen en heeft de examencommissie weer diverse vaarbewijzen kunnen uitreiken; dat is een goede ontwikkeling. Want roeien doe je eigenlijk op techniek en als je dat goed doet ga je “bijna vanzelf” vooruit.

 

Ook waren er mooie resultaten voor de wedstrijdroeiers, zowel bij de IJsselregatta als bij de Cottwichregatta zijn er blikken getrokken. Hopelijk kunnen we deze lijn kunnen voortzetten in de laatste wedstrijden van het jaar.

 

Ik wil graag nog eens aandacht vragen voor het onderhoud van ons materiaal: Onze nieuwe Drieteen was ronduit smerig aan de binnenkant in de stelling beland. Gelukkig heeft de ploeg van Frans de Drieteen uitgebreid gepoetst. Dus: kijk even naar de binnenkant van de boot voordat je de boot uit het water haalt. Maak die schoon, net als de sliders. Je roeit toch zelf ook liever in een schone dan in een vieze boot, en elke boot is in feite een stukje van jou!

 

Het wordt inmiddels ook weer steeds vroeger donker, dus is het motto in deze tijd van het jaar: eerst roeien en dan pas thuis eten! Er wordt overigens ook veel meer overdag geroeid. Als je in de planner kijkt, kun je zien wie wanneer een boot heeft afgeschreven. Zo kun je gemakkelijk samen optrekken. Het zal echter voor veel mensen roeien in het weekend worden; dat geeft een behoorlijke druk op het materiaal. Schrijf je van tevoren een boot af en kun je niet of is jouw ploeg incompleet, haal hem dan bijtijds uit de planner, daar doe je andere leden een groot plezier mee.

 

Kees Jan

 

2. Roeiopleidingen 

 

2a. Roeibak

 


Roeibak met saskia 250pxEr zijn nog een aantal werkzaamheden aan de roeibak waar Douwe Schuringa druk mee is. Deze bak is een technisch trainingsinstrument. Niet bedoeld voor conditietraining. Hij is geschikt om te gebruiken door roeiers, instructeurs, coaches. Roeiers met ervaring verbeteren hiermee onderdelen van de roeihaal. Beginnende roeiers leren de roeibeweging aan. De roeibeweging kun je zo oefenen zonder rekening te hoeven houden met de balans van de boot, ploeggenoten, omgeving (andere boten, walkant). In alle seizoenen kan de bak gebruikt worden, ook bij hoog water. Hij is geschikt voor scull- en oarsriemen. Binnenkort zal via een nieuwsflits een handleiding beschikbaar komen.

  

2b. Informatieavond nieuwe leden

  

Sinds enkele jaren organiseert de ROC voor alle nieuwe leden een informatieavond waarin de gebruiken en regels bij Isala worden toegelicht. Ook krijgen leden hier informatie over het gebruik van de site. Op 16 september is weer zo'n avond geweest. De eerstvolgende avond plannen we meer aan het begin van de havengestuurd cursus.

  

2c. Instructeurs

  

Er is in de zomerperiode, zoals gebruikelijk, veel geroeid. Ook in opleidingsverband. Veel cursisten hebben meerdere certificaten gehaald in korte tijd. De ROC coördineert de cursussen, maar veel leden van de vereniging besteden hun vrije tijd om alle instructeursplekken te bemensen. 

 

2d. Afscheid oud-ROC-ledenAfscheid roc leden 31 8 16 250px

 

Eind augustus werd en petit comité het afscheid van drie voormalig ROC-leden gevierd.
Gerard Straver, Gerda van Dijk en ex-roeicommissaris Carla Maquelin werden door hun oud collega's nogmaals hartelijk bedankt voor hun jarenlange inzet voor opleiding en techniek-verbetering van onze leden. Zittende leden Peter van Wilgen, Leo Kerklaan en schrijver/fotograaf dezes,  Diederik Kuenen, hebben inmiddels versterking gekregen binnen het ROC-team. Met Marjo Hendrix en Marja Wielaard als nieuwe leden en de nieuw benoemde roeicommissaris Frans Boerman is de ROC weer op volle sterkte. De focus van de ROC ligt op dit moment op de organisatie van de nieuwe trainingen voor haven- en kanaalgestuurd.

 

3. Toerroeien   

 

3a. Agenda


Rijmspandoek250pxDe komende weken staan de volgende toertochten op het programma: 
 

  • 23 oktober: Sluitingstocht/snerttocht naar Wilp

  • 27 november: Koning Wintertocht door Amsterdamse grachten

Bekijk hier de toerroeikalender van Isala.

 

3b. Verslagen toerroeitochten 

 

De afgelopen maand waren de toerroeiers erg actief; uit en thuis werden diverse tochten geroeid. Lees hier de verslagen van de Amsterdamse Grachtenlichtjestocht, Nationale avondtocht Amsterdam, gastroeiers van RV 't Diep bij Isala, MWR Cuijk Weerribbentocht, toertocht Kampen bij RV de IJssel, Biesboschtocht, toertocht Naarden - Almere in de Zephyr, Geuzentocht en de RIJM 2016.

 

3c. Meer informatie over toerroeien bij Isala

Wil je meedoen aan een toertocht of heb je vragen over toerroeien bij Isala? Mail de toerroeicommissie: mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

4. Wedstrijdroeien  

 

4a. Agenda  Toppper 2 250px 0764

 

De wedstrijden die die komende weken op de kalender van Isala staan zijn:

  • 1 oktober: Vechtrace Gramsbergen

  • 15 en 16 oktober: Tromp Boat Race Hilversum

  • 6 november: Novembervieren Amsterdam

  • 12 november: Lingebokaal Leerdam

  • 27 november: Hel van het Noorden Groningen

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Isala. 

  

4b. Verslagen wedstrijden  

 

De afgelopen maand waren de wedstrijdroeiers erg actief; uit en thuis werden diverse wedstrijden geroeid. Lees hier de verslagen van de Zwartewater Regatta 2016, WRMR 2016 Kopenhagen, Spaarne Lenterace, IJsselregatta en de Cottwichregatta.

    

4c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 

  

Heb je vragen over wedstrijdroeien bij Isala? Mail de wedstrijdcommisaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

 

5. Onderhoud 

 

5a. Botenhuis

 Loodsdeuren in de verf 250pxEr is de afgelopen maanden weer het nodige afgeknutseld aan de boten en het botenhuis. Om bij dat laatste te beginnen: de vloer in de kantine is opnieuw gelakt, evenals de voordeur, de kantinedeur en de deur naar de trap. Rottende delen van de kantinegevel zijn uitgehakt en opgevuld. De schuifdeuren naar het vlot hebben weer een fris kleurtje. Ook de blauwe poort aan het begin van de loopbrug heeft een nieuw laagje verf. Er worden netten aangebracht aan de zijkanten van de loopbrug, zodat ook daar niemand bij een glijpartij de diepte ingaat.

 

5b. Schades 

 

De Stormvogel zou bijna omgedoopt kunnen worden tot Pechvogel: binnen twee dagen na terugkomst van reparatie bij Wiersma zat er alweer een diepe dwarse kras op de boot, precies ter hoogte van de dolpen van de daarboven liggende Plevier…. Om dit soort schade te voorkomen zijn op proef een paar boten uitgerust met vaste rubberen doldoppen. Als dit goed bevalt, kunnen we dit mogelijk op alle hooggelegen boten toepassen.


Een bijzondere schademelding was wel het verlies van het stuurstoeltje van de Drieteen door een kapseis – toch maar altijd alles vastbinden in een open roerboot, en dus ook het touwtje van het stuurstoeltje even vasthaken!
De gloednieuwe Drieteen heeft nog meer schade opgelopen: het onderste roerbeslag bleek losgerukt van de bevestigingsboutjes, het was behoorlijk verbogen en in het hout van de voorste rand van het roer gedrukt. Ook zit er een forse streepvormige deuk in het roertje, ter hoogte van de flensrand van het boord van de boot. Dergelijke schade kan alleen maar ontstaan als het roertje helemaal dwars op de boot staat en met kracht tegen het boord aangedrukt wordt – oftewel er is ”over het roer heen gevaren”.
Alle stuurlieden opgelet: Dergelijke schade voorkomen we door bij het achteruit varen altijd het roertouw strak te houden en het roer recht naar achter te laten wijzen.


En weer een schadegevalletje-zonder- schademelding: een riem van het Snabbeltje werd in het rek aangetroffen met een gespleten punt. Zoiets kan eigenlijk alleen maar ontstaan door de riem met de punt op de grond te laten vallen – of door heel hard op een steen in te hakken tijdens het roeien. De MatCie denkt toch dat je dat in beide gevallen wel merkt!

 

Schades nieuwsbrief1

 

De Meerkoet is helaas nog niet klaar. Dat project laat wat langer op zich wachten dan strikt genomen noodzakelijk, waarvoor excuses. Maar ook de leden van de materiaalcommissie zijn vrijwilligers, die andere dingen te doen hebben en ook liever roeien dan in een broeierige, stoffige werkplaats staan te schuren en te verven. Vraag dus de volgende keer niet alleen maar belangstellend “wanneer is de Meerkoet (nou eindelijk eens) klaar”, maar vraag ook “en wat kan ik doen om te helpen zodat het wat sneller gaat?”

   

5c. Dank! 


De sliders - jawel, sliders, niet slidings ! Een sliding maak je op het voetbalveld, het Engelse woord voor de rails waar de wieltjes van onze stoeltjes in lopen is sliders. De sliders dus worden tegenwoordig regelmatig schoongemaakt door de roeiers, waarvoor dank! Een vriendelijk verzoek van van de MatCie: breid dat schoonmaken af en toe eens uit tot de rest van de binnenkant van de boot! Het schoonmaken van de sliders laat vieze zwarte sporen na in de kuip, en de dekjes en emplacementen worden langzamerhand grauw van het vuil. Bij voorbaat dank!

  

5d. Helpen?  

 

Wil je meehelpen aan onderhoudsklussen, meld je dan aan bij materiaalcommissaris: moctam.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

6. Een Isalaan stelt zich voor: Frans Boerman 

 


Frans 250pxWie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over onze roeicommissaris en webmaster Frans Boerman.

 

Hoe lang roei je al? Ik ben lid van Isala sinds maart 2001, dus inmiddels roei ik ruim 15 jaar.

 

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Hoewel ik in 2001 ben begonnen in een skiff (de Isala roeiopleiding begon toen altijd met de havenskiff training), ben ik al snel overgestapt naar gestuurde boten. Mijn favorieten zijn daarna altijd C-boten geweest. Het roeien in een ploeg vind ik toch het leukste. Maar ik heb geen voorkeur voor een specifieke boot, alle C-materiaal vind ik prima.

 

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Dat wisselt, maar toch zeker wel een aantal keren per week. Ik probeer altijd om zowel zelf te roeien, als instructie te geven aan Hg- en/of Kg-ploegen. Op dit moment is het wel wat meer dan gemiddeld, zo’n 4 tot 5 keer per week.

 

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Toertochten vind ik erg leuk om te doen. Ander vaarwater, andere vereniging, andere boten geven altijd weer een nieuwe roeibeleving. En het is erg gezellig om met een aantal leden een dag op pad te zijn. Ik ben geen wedstrijdroeier, dat heeft nooit mijn ambitie gehad. Ben ik gewoon niet fanatiek genoeg voor. Als uitzondering op die regel heb ik op 11 september voor het eerst mee gedaan aan de IJsselregatta in een C4. En om eerlijk te zijn, dat is me best goed bevallen. Dus zo af en toe een leuke wedstrijd heeft toch ook wel wat.

 

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Tot 1 juli van dit jaar was ik werkzaam als projectmanager bij Atos, een internationaal ICT-bedrijf. Dat is ruim 20 jaar mijn beroep geweest. Dat betekent niet dat ik verstand van computers heb, mijn rol was altijd gericht op mensen en dat vind ik veel boeiender dan techniek. Vanaf 1 juli ben ik in goed overleg vrijgesteld van inzet en per 1 januari ga ik uit dienst bij Atos. Volgend jaar mei gaat mijn pensioen in. Een heel nieuwe fase in mijn leven die ruimte biedt voor nieuwe activiteiten. Maar eerst onthaasten, los komen van mijn agenda en genieten van de tijd die ik ineens beschikbaar heb.

 

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Vooral genieten! Genieten van mensen met wie ik samen roei, van prachtige luchten, de IJssel, vogels, mooie walkanten, zon, wind, water en actief op het water bezig zijn. Daarnaast vind ik het leuk en ook belangrijk om mijn kennis en ervaring over te dragen aan beginnende roeiers. Daarom ben ik altijd wel actief in een Hg- of Kg-ploeg.

 

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Zoals al eerder gezegd door het geven van instructie. Daarnaast zorg ik (samen met Peter van Wilgen) voor het beheer van ons verenigingspakket e-Captain. Sinds de voorjaars-ALV ben ik opnieuw als Roeicommissaris actief in het bestuur. Opnieuw, want dat ben ik van 2004 tot 2007 ook geweest. In die periode heb ik meegewerkt aan de eerste opzet van het Isala roeiopleidingenprogramma. Heel uitdagend om samen met de leden van de ROC dit programma weer verder vorm te geven.

 

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Wat mij betreft zijn er geen echte veranderingen nodig. Uiteraard een verbeterd/uitgebreid/nieuw botenhuis, maar daar wordt al het nodige aan gedaan.

 

Wat moet vooral blijven bij Isala? Isala moet vooral een veelzijdige vereniging blijven waarin roeiers op alle niveaus en met iedere ambitie zich thuis kunnen voelen. Zowel fanatieke wedstrijdroeiers als recreatieve roeiers die willen genieten van alles wat ons roeiwater te bieden heeft. Een gezellige vereniging waarin leden een actieve rol spelen is voor mij het belangrijkste.

 

7. Vogelaar in de boot: De drieteenmeeuw 

 


Drieteen meeuw klein 250px
Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

Vogels hebben doorgaans vier tenen. Drie naar voren en één naar achteren; die laatste maakt dat ze een tak kunnen omklemmen of een prooi kunnen grijpen. Maar ook voor het evenwicht tijdens het lopen is een teen naar achter handig. Sommige vogels, zoals uilen en spechten, hebben een keerteen: één teen kan zowel naar voren als naar achteren wijzen.

 

Vogels met drie tenen zullen dan wel dieren zijn die niet in een boom zitten, weinig lopen en niets met hun tenen grijpen. Helaas, zo eenduidig is de natuur niet; je hebt ook een drieteenspecht en een drieteenstrandloper. En de echte loopvogels – zoals de struisvogel hebben zelfs maar twee tenen. Maar de drieteenmeeuw is een vogel die vooral vliegt – of zwemt. Hij broedt op steile kliffen boven zee, waar hij na de landing hooguit een klein eindje naar zijn nest hoeft te schuifelen. En zodra de jongen uitgevlogen zijn, gaat hij weer de zee op. Drie tenen met zwemvliezen ertussen, daar kan hij het prima mee doen.

 

Drieteenmeeuwen broeden langs de Atlantische oceaan van Bretagne tot aan IJsland en Newfoundland. Ieder jaar broeden er ook een paar op booreilanden, zodat-ie toch nog als Nederlandse broedvogel kan tellen. In herfst en winter worden ze langs de Nederlandse kust gezien. Je kunt ze dan van andere meeuwen onderscheiden aan hun zwarte poten en aan de zwarte driehoekige punt van de verder grijze vleugels. In het binnenland komen ze maar zelden.

 

 

 8. Boot stelt zich voor: Drieteen

 


Drieteen 250Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: Drieteen

 

De C3+ is de jongste telg uit het aanbod van de C-boten van roeiwerf Wiersma. Dit type boot is ontstaan uit de groeiende behoefte bij verenigingen aan een viermans C-boot. De C2x+ en C4x+ zijn al tientallenjaren populaire boten voor zowel instructie als wedstrijden maar lange tijd was er voor een ploeg van vier geen goede C-boot beschikbaar. Er was wel aanbod maar veelal betrof het boten die gebaseerd zijn op de romp van een C4+. Door de aanhoudende vraag naar een echte C3x+ heeft Roeiwerf Wiersma in 2014 een gloednieuwe volbloed C3x+/C4-/C4x- ontwikkeld met een geheel eigen rompvorm. Een compromisloze boot die optimaal roeit met een bemanning van vier.

 

Bekijk hier het filmpje waarin te zien is hoe Douwe Schuringa deze boot doopt.

 

9. Nieuwe leden

 

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er acht nieuwe leden ingeschreven:

Wilma Mebelder, Marianne Savelberg, Wilma Jansen-Riemens, Margreet Pasman, Erna Drost-Makkinje, Antoine van der Helm, Henri Wolters en Michiel Mariën.

 

Welkom bij Isala! Veel roeiplezier!  

  

10. Geslaagd


Geslaagd

Er is sinds de vorige nieuwsbrief door de examencommissie een groot aantal vaarbewijzen en certificaten uitgereikt.


Steven den Besten, Liesbee Colombijn en Jaap Boom hebben het vaarbewijs voor de Topper behaald: B1;

Henk van Oosten en Annegaaike Leopold morgen zich voortaan IJsselstuur noemen; 

Hiddel Seckel kreeg authorisatie B3. Michiel Mariën heeft Hg en Hs gekregen.

 

Roos de Bruin, Bela Evers, Léon van Oosterhout, Alex Pennington de Jongh, Josephine Broekhuizen en Jannet de Haan legden met goed gevolg het examen Kanaalgestuurd af.

.

Chris Braun, Lex Schouten, Evert Woudenberg en Michel Hoebert kregen het kanaalskiff vaarbewijs uitgereikt.

 

Een record aantal leden heeft het havenskiffexamen afgelegd en is beloond met bijbehorend certificaat: Liesbee Colombijn, Léon van Oosterhout. Hans ter Steeg, Elisa Olde Scholtenhuis, Annegaaike Leopold, Jannet de Haan, Alex Pennington de Jongh, Roos de Bruin, Bela Evers, Jeannet van Zanten, Pieter Boon, Ingeborg Roos, Judith Dingemans, Tom Haring, Josephine Broekhuizen, Marga van Berkel, Paul Waart, Marian van Poelje en Rein Rutten.

 

Ook aan de opleiding Havengestuurd is hard gewerkt door cursisten. De volgende leden konden het Hg-certificaat in ontvangst nemen: Karin Brakenhoff, Marianne Savelberg, Wilma Mebelder, Margreet Pasman, Antoine van der Helm, Ab Garritsen, Arianne Wopereis, Alice Somer, Enneke Schenkman, Esther Scheerder, Esther Lammers, Wilma Jansen en Erna Drost.

 

Allemaal van harte gefeliciteerd. Wat een prachtig resultaat!

 

Van een aantal geslaagden hebben we mooie foto's.

 

11. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

 

Collage september na psp

  

Bekijk de complete serie foto's hier.

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje. 

  

12. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je december in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 8 december. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.