Isala nieuwsbrief - oktober 2014

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. Nieuwe vlotten geopend   

3. Roeiopleidingen 

    3a. Video-opnamen en instructie op 15 en 16 november 2014  

    3b. Introductieboekje Isala heet nu "Roeien bij Isala"   

4. Toerroeien 
    4a. Agenda 
    4b. Verslagen toertochten 
    4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.
5. Wedstrijdroeien
    5a. Agenda
    5b. Verslagen wedstrijden 
    5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala   
6. Onderhoud
    6a. Nieuwe vlotten   

    6b. Onderhoud aan Meerkoet  

    6c. Watervlekken en slidings 
    6d. Helpen? 
7. Een Isalaan stelt zich voor: Els Brakman
8. Vogelaar in de boot: de Smient 
9. Boot stelt zich voor: de Smient 
10. Nieuwe leden 

11. Geslaagd
12. Van de redactiecamera
13. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 


Kees jan 125 

 

Het was zaterdag 18 oktober een bijzondere en memorabele dag voor Isala. Douwe Schuringa knipte het lint door en opende zo de nieuwe vlotten officieel. De feesttaart liet iedereen zich goed smaken. Ik ben er bijzonder trots op dat we met vrijwilligers die klus in zo’n 3,5 week hebben geklaard. Vlotten zijn van levensbelang voor een roeivereniging; veel verenigingen zullen met enige afgunst kijken naar wat wij hebben gerealiseerd. In elk geval kunnen weeen aantal jaren goed vooruit.  

 

Verder zijn wij als bestuur bezig met plannen maken voor volgend jaar. Niet alleen materiële plannen maar ook voor hoe we meer mensen actief bij de vereniging kunnen betrekken. Isala draaiend houden kan alleen met inzet van veel vrijwilligers. Isala is er niet alleen VOOR maar wordt draaiend gehouden DOOR ons allemaal. Er is nu met name een tekort aan mensen die willen coachen en examineren. Lijkt het je leuk om je roeikennis te verbreden, meld je dan aan bij de ROC.

 

Op vrijdag 14 november houden we onze najaars-ALV. Daar presenteren we de plannen voor volgend jaar. Zet die dus in je agenda, wij rekenen op een grote opkomst.

 

Kees Jan de Louw

  

2. Nieuwe vlotten geopend 

 

De afgelopen weken is er door de materiaalcommissie samen met een groep vrijwilligers veel werk verzet om de nieuwe vlotten te realiseren. En het is klaar, keurig volgens de planning en het ziet er prachtig uit! Er kan weer volop geroeid worden.

 

Zaterdag 18 okotober zijn de vlotten officieel in gebruik genomen. Na een speech van voorzitter Kees Jan de Louw heeft materiaalcommissaris Douwe Schuringa het lint doorgeknipt. Dit werd gevierd met een heerlijke slagroomtaart.

 

201410 red cam collage vlotten 

 

Bekijk hier meer foto's van de opening van de vlotten.

  

3. Roeiopleidingen 

 


S7001222kopie web 2503a. Video-opnamen en instructie op 15 en 16 november 2014
 

 

De ploegen die de cursus Hg en Kg volgen, nodigen we uit zich in te schrijven voor de video-opnamen en instructie, op zaterdag 15 november of zondag 16 november tussen 9.00 en 12.00 uur.
De bespreking van de opnamen door Hans Diehl zal op donderdagavond 20 november plaatsvinden.

Aanvang 19.45 uur.
Schrijf je in door te mailen naar moCieoR.[antispam].@zrzv-isala.nl onder vermelding van de naam van de instructeur en voorkeursdatum, of op het inschrijfformulier dat op het bord van de ROC in de kantine.

  

3b. Introductieboekje Isala heet nu "Roeien bij Isala" 

 

Het Introductieboekje van Isala dat aan nieuwe leden wordt uitgereikt, heet voortaan Roeien bij Isala. Dit boekje is op enkele punten aangepast. Zo is er informatie over de boordroeicursus aan toegevoed. Daarnaast zijn de nieuwe autorisaties vermeld bij de vaarbewijzen.

Het boekje “Roeien op de IJssel” wordt gebruikt bij de cursus Kanaalgestuurd en biedt het theoretisch kader voor het roeien op de IJssel en naar het Twenthekanaal.
De boekjes "Roeien bij Isala" en "Roeien op de IJssel" zijn te vinden in de Bibliotheek/Roeiopleidingen op www.zrzv-isala.nl 

  

4. Toerroeien   

 


Waterwolfmarathon web2504a. Agenda
  

 

De komende weken staan de volgende toertochten op het programma: 

  • zondag 14 december: De Koning Wintertocht bij R&ZV De Amstel in Amsterdam.

Bekijk hier de toerroeikalender van Isala.

 

4b. Verslagen toerroeitochten 

 

De afgelopen maand waren de toerroeiers weer actief; uit en thuis werden diverse tochten geroeid. Lees hier de verslagen van RV Hemus op bezoek bij Isala, de Waterwolfmarathon, de Lichtjestocht en Sloeproeien bij Daventre Portu.

   

 

4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.

Wil je meedoen aan een toertocht of heb je vragen over toerroeien bij Isala? Mail de toerroeicommissie: mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

5. Wedstrijdroeien  

 

5a. Agenda  

 


Blik salland 250webDe wedstrijden die die komende weken op de kalender van Isala staan zijn:

  • zondag 2 november: Novembervieren, Amsterdam

  • zaterdag 8 november: Lingebokaal, Leerdam

  • zondag 23 november: Hel van het Noorden Groningen

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Isala. 

  

5b. Blik voor "Jonghe Heeren" op Vechtrace 

 

Dit najaar oogst Isala goed in de blikken. Na het blik bij de IJsselregatta v en de Cottwich Regatta hebben de Jonghe Heren bij de Vechtrace op 4 oktober blik getrokken. Jonghe Heeren, van harte gefeliciteerd! Lees hier verder.

    

5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 

  

Heb je vragen over wedstrijdroeien bij Isala? Mail de wedstrijdcommisaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

 

 6. Onderhoud 

 


Vlot werk2 250web6a. Nieuwe vlotten
  

 

Het zal niemand ontgaan zijn dat Isala nieuwe vlotten heeft. Dit was een flinke klus. Op de website was met een nieuwsblog de voortgang te volgen. Nu alles is gemonteerd en in gebruik genomen, moet je met één belangrijke zaak rekening houden: C-boten kunnen niet meer met de karretjes het vlot op en af gereden worden. Deze moeten vanaf nu vanuit het botenhuis worden getild. (Nieuw vlot: tillen, niet rijden!)

 

6b. Onderhoud aan Meerkoet 

 

Terwijl er hard gewerkt werd aan de nieuwe vlotten hebben Egbert Terwel en Paul Waart de Meerkoet onder handen gehad.

De huid van de romp is geschuurd (niet al te letterlijk nemen) en weer in de lak gezet.
Het voor- en achterdek en de kuip zijn gepolijst met rubbing compound en vervolgens in de was gezet.
Er zaten een paar schroeven van het voetenbord  los (de schroeven waren uit het hout getrokken) en die zitten weer vast.
    

6c. Watervlekken en slidings 


Op veel boten (vooral skiffs) zitten "watervlekken". En als die opgedroogd zijn, zitten deze vlekken ook goed vast! Daarom het volgende verzoek: als je hebt geroeid, maak dan de dekjes en het kuipje droog vóór je de boot uit het water haalt.

En haal eens een doekje door de slidings. Dit voorkomt vuil in de slidings waardoor de wieltjes minder snel slijten en gaan hobbelen.

Op deze manier kunnen wij allemaal ons steentje bijdragen aan het onderhoud van de boten!

  

6d. Helpen?  

 

Wil je meehelpen aan onderhoudsklussen, meld je dan aan bij materiaalcommissaris: moctam.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 7. Een Isalaan stelt zich voor: Els Brakman 

 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Els Brakman

 


Elsbrakman web250Hoe lang roei je al? 
Ik roei nu zeven jaar bij Isala, maar heb ook in mijn studententijd wedstrijden in de acht geroeid bij Triton. 


Wat is je favoriete boot om in te roeien? Ik vind boordroeien nog steeds erg leuk. Het vergt meer afstemming met je ploeggenoten, dus als de boot dan lekker loopt geeft het een extra kick. Als ik meer tijd zou hebben zou ik meer toertochten willen maken. En dan in boten die je niet hoort ... Helaas heeft deze vereniging dit soort boten niet.

 

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Ik roei in een vaste ploeg op vrijdagochtend en ook zoveel mogelijk op dinsdagochtend met mijn maatjes Hennie, Maatje en 's winters met Marijke erbij. 

Verder ben ik op de donderdagmiddagen, samen met Martin Bakker, bij Isala te vinden om de jeugdleden het plezier van het roeien bij te brengen. Erg leuk! Hoewel roeien niet altijd prioriteit 1 heeft! Jeugd leert snel, experimenteert graag en is niet bang om om te gaan. En een pluim op hun hoed, en laat ik het afkloppen, maar ze zijn verrassend zuinig op het materiaal! Ik zou graag nog wat meer jeugdleden hebben en ook de daarbij passende lichtere skiffs.


Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? En als ik roei…. dan voel ik de ruimte en de frisse warme (oosten)wind die ik elk kind-mens gun. 


Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? In mijn dagelijkse leven ben ik, na 16 jaar praktiserend dierenarts te zijn geweest, nu pedagoog, kindertolk® en werk ik met individuele (opvoed)opstellingen. Dit als zzp'er vanuit mijn eigen bedrijf Oostenwind. Visie en missie: stabiele, authentieke ouders zijn beschikbare opvoeders en geven daarmee een stevige basis aan hun kinderen.

 

 8. Vogelaar in de boot: De Smient 

 


Smient web250Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

 


 De herfst is weer gekomen, en daarmee ook de trekvogels. En dus is de kans groot dat je al roeiend weer smienten tegenkomt.

Een smient is een kleine eend. De naam schijnt dat ook te betekenen: sme (denk aan small) – ent (eend). Wat een prachtig eendje is het toch. Het eerste dat opvalt is een roodbruine kop met een gele streep op het voorhoofd, en, in de vlucht, grote witte vlekken op de vleugel. Als de zon er goed opstaat, zie je bovendien een roze borst, een zilvergrijze buik, een grijsblauwe snavel. Een heel subtiel palet. Bij de mannetjes dan, de vrouwtjes zijn vooral bescheiden bruin. Een ander opvallend kenmerk is het geluid: ze fluiten! In het Duits heten ze dan ook Pfeifente.

 

Smienten zijn graseters, net als ganzen en meerkoeten. Al schijnen de vrouwtjes in de broedgebieden ook veel muggen te eten. Dat grazen doen ze vooral 's nachts, overdag slapen ze veelal op het water of op de rivieroever. Ze komen in ons land vanaf augustus, maar pas in oktober komen de grote aantallen. Dan zitten er duizenden langs de rivieren, en honderdduizenden in Zuid-Holland en Waterland. Men schat dat 40% van alle smienten van Noordwest-Europa in de winter in Nederland zit. In de loop van april vertrekken ze weer naar hun broedgebieden: moerassen en eilanden in meren in IJsland, Schotland, Scandinavië en Rusland.

 

 9. Boot stelt zich voor: De Smient

 


Smient2 web250Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: De Smient

 

De Smient is een skiff die is gebouwd door Filippi. Een Italiaanse botenbouwer met 60 vakmensen die ongeveer 700 boten per jaar maken. Waaronder wedstrijdboten die meedoen aan het WK. 

 

De Smient is geschiikt voor roeiers tot 90 kg. Kennelijk hebben er bij Isala alleen maar roeiers in geroeid die goed  kunnen roeien. De boot heeft nooit schade gehad, alleen normaal onderhoud zoals het vervangen van slidings en riempjes. Als iedereen zo met de boten omging was het geweldig!!

 

Opvallend is dat de Smient de meest gereserveerde skiff is van de hele vloot! Totaal 153 keer sinds de invoering van het nieuwe reserveersysteem in e-Captain begin dit jaar.

 

 

10. Nieuwe leden

 

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er tien nieuwe leden ingeschreven:

 

Bianca Groot, Kees Jacobs, Desirée Kossen, Gerrit Menkveld, Femke Monsma, Nieske Nijland-van Lith, Kristina Rocho, Rein Rutten, Marit Verbunt en Charlotte Wevering.

 

Welkom bij Isala! Veel roeiplezier!  

  

11. Geslaagd

 


GeslaagdMaarten Boer is geslaagd voor het vaarbewijs havengestuurd.

Fokke-Jan Dijkstra, Felix Dikken en Egbert Terwel zijn geslaagd voor het vaarbewijs IJsselgestuurd.


Van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

 

12. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

  

201410 red cam collage 

  

Bekijk de complete serie foto's hier

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje. 

  

13. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je in december in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 16 december. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.