Isala nieuwsbrief - mei 2015

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. ALV-verslag en resultaten ledenenquête  

3. Vrijwilliger(s) van het jaar 

3. Oproep  

5. Roeiopleidingen 

    5a. Omslatraining voor skiffeurs   

6. Toerroeien 
    6a. Agenda 
    6b. Verslagen toertochten 
    6c. Meer informatie over toerroeien bij Isala
7. Wedstrijdroeien
    7a. Agenda
    7b. Verslagen wedstrijden 
    7c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala   
8. Onderhoud
    8a. Zilvermeeuw 

    8b. Flamingo 
    8c. Helpen? 
9. Een Isalaan stelt zich voor: Marijke de Kler 
10. Vogelaar in de boot: Alk 
11. Boot stelt zich voor: Alk 

12. Nieuwe boten 

13. Nieuwe leden 

14. Geslaagd
15. Van de redactiecamera
16. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 

 

Kees jan 125 Naar aanleiding van de gigantische respons op onze enquête zijn wij als bestuur op dit moment aan het kijken welke aspecten we op korte en welke op langere termijn kunnen invullen. Dat is een behoorlijke uitdaging, in deze nieuwsbrief daarover meer. 

Verder wijs ik nogmaals op de vaarregels die wij als bestuur hebben opgesteld. We hebben dat niet voor niets gedaan, veiligheid gaat boven alles. Gelukkig is het dit keer bij een omgeslagen C4 gebleven (voor het eerst bij Isala) en goed afgelopen, maar toch.

 

Het weekend van 2/3 mei stond in het teken van de doop van een nieuwe skiff, de Zomertaling, door Peter, en een dubbeltwee, de Ibis, door Lex. Beiden hadden een mooi en toepasselijk verhaal bedacht bij de door hun gekozen vogelnaam. Daarnaast maakte de Zilvermeeuw zijn comeback. De boot is door Egbert en Paul met inzet van heel veel liefde, vakmanschap en heel veel uren  professioneel opgeknapt. Kortom, de boot ziet er uit alsof hij gisteren door de werf geleverd werd. Dankzij Egbert en Paul kan deze boot weer jaren mee, nogmaals namens allen onze dank.

Afgelopen jaar hebben wij de Vrijwilliger van het jaar ingevoerd, een erkenning voor een persoon die zich meer dan gemiddeld inzet voor de vereniging. Dit jaar zijn er twee vrijwilligers van het jaar benoemd, namelijk Saskia Bruil en Loes Hiddink, vanwege hun inzet om de website up-to-date te houden en elke maand een nieuwsbrief te maken. 
Half mei is de Elfsteden roeimarathon, een uitputtingsslag voor roeiers, geroeid. Ook dit jaar deed Isala hier weer aan mee. Het volgende grote clubevenement is de RijnIJsselMarathon, dat belooft een groot festijn te worden.
Uiteraard wordt er ook veel geroeid en geoefend, kortom er gebeurt veel bij Isala!

 

2. ALV-verslag en resultaten ledenenquete  

 

In april was de voorjaars-ALV. Lees hier het verslag: Verslagen ALV en bekijk de presentaties van de materiaalcommissie en de ledenenquête (inloggen verplicht).

 

Resultaten ledenenquête 2015 

In februari/maart van dit jaar is er voor het eerst een enquête gehouden onder de leden van Isala. Nou, dat heeft het bestuur geweten!
Met 97 ingevulde enquêteformulieren was er een respons van 61% en dat is meer dan we ooit hadden durven dromen. Hieruit blijkt al de grote betrokkenheid van de leden bij de vereniging. Daarnaast blijkt uit de enquête nog eens een grote tevredenheid onder de leden: ze waarderen de vereniging met een rapportcijfer van gemiddeld een dikke 8!

De resultaten van de enquête zijn gepresenteerd tijdens de voorjaars-ALV van 10 april jl. en verder uitgewerkt door het bestuur. Op basis daarvan worden de volgende acties ondernomen:

 1. Stimulering van ploegvorming: bestaande roeiploegen (wedstrijd-/toerploegen) worden in kaart gebracht en bekendgemaakt via de website, evenals hun trainingstijden in de week. Leden die op zoek zijn naar een ploeg worden uitgenodigd voor een kennismakingsavond.
 2. Leden met ambities op het gebied van glad-, boord-, wedstrijd- of toerroeien danwel skiffen worden uitgenodigd door de betreffende commissies om vervolgafspraken te maken;
 3. Leden die beter willen leren roeien worden uitgenodigd om deel te nemen aan video-opnames en bespreking van de opnames door deskundige leden op gebied van roeitechniek;
 4. De talenten van de leden worden gebruikt om mensen te interesseren voor verenigingstaken die vrijkomen wanneer andere leden daarmee stoppen;
 5. Leden die graag een KNRB-opleiding willen volgen, zijn benaderd door de Roeiopleidingencommissie;
 6. De leden, die beschikken over een EHBO-diploma worden benaderd voor evt. bekendmaking van hun naam ten behoeve van mogelijke eerstehulpacties;
 7. De start van de ontwikkeling van een toekomstvisie: wat voor vereniging wil Isala zijn?

Het bestuur bedankt alle leden die de moeite hebben genomen om de enquête in te vullen!

 

3. Vrijwilliger(s) van het jaar  

 


Vrijwilliger vh jaarDe grote inzet van vrijwilligers voor Isala wordt erg gewaardeerd! Het bestuur heeft besloten om deze waardering te uiten door jaarlijks een vrijwilliger van het jaar te kiezen.

Vorig jaar werd Frank Posthuma als eerste benoemd tot vrijwilliger van het jaar.


Op 2 mei 2015 is een samenwerkend duo benoemd tot vrijwilliger van het jaar. Loes Hiddink en Saskia Bruil zetten zich voor Isala in in de redactie van de nieuwsbrief en website. Zij zorgen ervoor dat de website up to date blijft en alle leden regelmatig een nieuwsbrief vol met leuke en informatieve artikelen ontvangen.

Loes en Saskia, van harte gefeliciteerd!

Onze vereniging draait op leden die vrijwillig tijd en energie steken in bestuurs- en commissiewerk. Als ieder lid naar vermogen een steentje bijdraagt, draait de vereniging soepel. Heb je nog geen taak, meld je dan bij het bestuur en overleg wat je kan betekenen voor Isala.

 

4. Oproep  

 

We willen bij Isala zinvol gebruiken gaan maken van social media. Een promotiefilmpje is daarvoor heel geschikt. Van diverse roeiverenigingen zijn dergelijke filmpjes al te zien op YouTube.  

Voor dit project zijn we op zoek naar een cameraman/vrouw, een scriptschrijver en een beeld- en geluids'technicus' in het bezit van een pc met software om een film te monteren. We bekijken ook de mogelijkheden om gebruik te maken van een drone.  

 

Heb jij de talenten om dit op te pakken? Dan horen we graag van je! 

 

5. Roeiopleidingen 

Omslaan

 

 5a. Omslatraining voor skiffeurs 

 

Ben je net begonnen met skiffen of ben je een ervaren skiffeur?

Op de omslatraining op 2 juni leer je hoe je weer in de skiff kunt klimmen. Peter van Wilgen zal de cursus geven.

 

Bekijk hier alvast een filmpje met zijn uitleg.

 

Plaats: zwembad de Berkel in Almen

 

Voor meer informatie en aanmelden zie de Activiteitenkalender.

 

 

 

6. Toerroeien   

 

6a. Agenda  

 


Dauwgroep 250De komende weken staan de volgende toertochten op het programma: 

 • 14 juni:  Rijn IJssel Marathon (RIJM 2015) Wageningen - Zutphen. Voor informatie en inschrijven kijk op de website www.rijnijsselmarathon.nl

Bekijk hier de toerroeikalender van Isala. 

 

6b. Verslagen toerroeitochten 

 

De afgelopen maand waren de toerroeiers erg actief; uit en thuis werden diverse tochten geroeid. Lees hier de verslagen van de toertocht GramsbergenDe Weerribben, BollentochtDauwroeitocht Wilp en Maasplassen.

 

6c.  Meer informatie over toerroeien bij Isala

Wil je meedoen aan een toertocht of heb je vragen over toerroeien bij Isala? Mail de toerroeicommissie: mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

7. Wedstrijdroeien  

 

7a. Agenda  

 


Start 250px De wedstrijden die die komende weken op de kalender van Isala staan zijn:

 • 07 juni: Dommelregatta Den Bosch 
 • 21 juni: Zwarte Water Regatta Zwolle 
 • 27 juni: Clubkampioenschappen Isala 

Naast deelname in gladde boten is het bij sommige wedstrijden ook
mogelijk om deel te nemen in een C4 (scull of oars).

Als je belangstelling hebt, dan kan de wedstrijdcommissaris meer informatie geven.

 

De Clubkampioenschappen van zaterdag 27 juni worden extra aantrekkelijk door:

 • een skiffcompetitie voor skiffeurs die net hun vaarbewijs Havenskiff/Kanaalskiff hebben gehaald
 • ervaren en minder ervaren roeiers gemengd in te delen voor de C4x-competitie;
 • de nieuwe wedstrijdcategorie Schoonroeien te introduceren, waarbij deelnemers onder toeziend oog van een deskundige jury hun roeitechniek kunnen demonstreren
Je ontvangt nog een nieuwsflits met een uitnodiging en meer informatie.
Elfploeg 250

  

Bekijhier de wedstrijdkalender van Isala.   

  

7b. Verslagen wedstrijden  

 

De afgelopen maand waren de wedstrijdroeiers erg actief; uit en thuis werden diverse wedstrijden geroeid. Lees hier het verslag van de Oude IJsselrace en de Elfstedenroeimaraton. 

    

7c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 

  

Heb je vragen over wedstrijdroeien bij Isala? Mail de wedstrijdcommissaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

 

 8. Onderhoud 

 

8a. Zilvermeeuw  

 


Egbert terwel 250De Zilvermeeuw hebben we in 1999 nieuw gekocht bij Busman, destijds in Capelle aan de IJssel. Dat was toen de enige C4-bouwer in Nederland. Wij hadden een primeur omdat wij als eerste de combinatie 3x/2+ bestelden. Jos de Rover uit IJmuiden heeft toen speciaal voor deze boot aparte riggers gemaakt.
Afgelopen jaren is de boot regelmatig onderhouden, de buitenkant een keer gelakt en zijn er nieuwe slidings, dollen, en voetenbordriempjes gemonteerd. Na zoveel jaar werd het tijd om de hele boot een keer onderhanden te nemen.
Egbert Terwel en Paul Waart hebben de boot echt onder handen genomen, de hele buitenkant is dofgeschuurd, krassen weggewerkt en in de tweecomponentenlak gezet. Ook is al het houtwerk, zowel de boorden als alle spanten en het emplacement, kaal geschuurd en drie keer gelakt. In totaal zijn Paul en Egbert hier ongeveer 50 uur mee bezig geweest.
Douwe heeft de bankjes voorzien van kogellager onderstellen, en gaf de boot nieuwe slidings en ook nieuwe voetenborden met flexfeets. Om de voetenborden goed in de boot gemonteerd te krijgen was nog een hele klus.
Dankzij de inzet van dit drietal is het resultaat in feite een gloednieuwe C2. Laten we de Zilvermeeuw koesteren en er zorgvuldig meer omgaan, dan kan de boot nog jaren mee.

 

8b. Flamingo 

 

We hebben helaas moeten constateren dat de Flamingo een tweetal huidbeschadigingen heeft. Die zijn dermate ernstig dat er mee doorroeien grote gevolgen voor de boot heeft. De boot is derhalve uit de vaart genomen en gaat vrijdag 15 mei naar Wiersma in Heerenveen. De reparatietijd is circa 3 weken. 

  

De boot heeft een harde buitenkant, de gelcoat en een flexibele kevlarmat aan de binnenkant. Die zitten aan elkaar gelijmd. De gelcoat zorgt dus voor de stijfheid van de binnenmat. Deze gelcoat is ter hoogte van de stuurplaats beschadigd. Het gaat om twee deuken en inmiddels heel veel haarscheurtjes. Als we ermee door blijven roeien worden die plekken veel groter en is dat bijna niet meer te repareren.  

 

Naar de oorzaak zijn we aan het gissen. Wij denken dat bij het scheef uit het water halen het beschadigde gedeelte het vlot heeft geraakt of tijdens het draaien tegen een schraag is gebotst. Maar dit laatste lijkt ons niet echt aannemelijk. Maar toch we hadden in deze boot eenn sliding waarbij de buitenkant naar buiten was gebogen. Ook dit moet met behoorlijk geweld zijn gebeurd.  

 

Kortom: toch meer aandacht en voorzichtigheid bij het tillen van het materiaal bij het in en uit het water halen! 

  

8c. Helpen?  

 

Wil je meehelpen aan onderhoudsklussen, meld je dan aan bij materiaalcommissaris: moctam.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 9. Een Isalaan stelt zich voor: Marijke de Kler 

 


Marijke de kler 250pxWie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Marijke de Kler, één van de jubilarissen. Marijke is al meer dan 40 jaar lid van Isala.

 

Hoe lang roei je al? Sinds september 1972. Ik zwom altijd al in de IJssel, van jongsaf aan. We zwommen vroeger naar vrachtboten toe en lieten ons in hetgangboord rollen. Als de schipper een toffe vent was gingen we een eind mee stroom op. Dan gingen we drijvend terug. Zwemmend stroom af naar ons strand waar we ook vaak sliepen, in tentjes. Dat alles in Doesburg, toen waren daar nog stranden aan de IJssel.

 

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Geen voorkeur, meestal de Meerkoet.

 

Op welke momenten ben je te vinden in het botenhuis? Zondag-, dinsdag- en vrijdagochtend.

 

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Vroeger wel. Nu niet meer.

 

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Ik heb thuis een glas- en keramiekwerkplaats. Draai op een draaischijf van alles. Van vazen tot schalen en allerlei objecten.

Ook glasobjecten maak ik, laat ze smelten op zelfgemaakte mallen. Vaak schilder ik ijsvogels en/of zwaluwen op schalen en andere voorwerpen.

 

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? De verandering der seizoenen. De vogels, uit welke richting de wind waait. En vooral: niet in trance raken. Bloedlink op de drukke IJssel.

 

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Vroeger wel gedaan, nu kom ik roeien.

 

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Niet veel. Alleen zou ik wat langer door willen skiffen in de winter en eerder beginnen in het voorjaar.

 

Wat moet vooral blijven bij Isala? Dank aan alle mensen die zich inzetten voor Isala. Daar valt of staat een club mee.

 

 10. Vogelaar in de boot: Alk 

 


Alk 250pxVogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

 

Mooi woord, alk. Zo'n oerwoord uit de tijd dat onze voorouders nog met één lettergreep tegelijk spraken. Eik, berk, alk. Het is inderdaad een oud Scandinavisch woord voor zeevogel dat Linnaeus gebruikte als wetenschappelijke naam: Alca torda. Qua bouw lijken alken veel op pinguïns; ze zijn helemaal gebouwd op duiken, waarbij ze met hun poten sturen en met hun vleugels roeien. Ze zijn zwart-wit, versierd met een streepje bij het oog en op de snavel.  

 

Hét grote verschil met pinguïns: alken kunnen wel vliegen. En waar pinguïns alleen op het zuidelijk halfrond voorkomen, is de alkenfamilie beperkt tot het noordelijk halfrond. De alk nestelt op steile rotsen aan zee, langs de hele Noord Atlantische kust, van Bretagne via Groenland tot Newfoundland. In een kuil of een holletje in die rotswand legt het vrouwtje één ei. Als het jong uitkomt, wordt het 18 dagen gevoerd, daarna springt het in zee en zwemt met z'n ouders de zee op. Het kan dan nog niet vliegen. Tot het volgend voorjaar komen de alken dan niet meer aan land. Al zwervend komen ze ook langs de Nederlandse kust.  

 

Er zijn nog een paar leden van de alkenfamilie het noemen waard: de zeekoet – die vind je nogal eens als olieslachtoffer aan het strand, en natuurlijk de papegaaiduiker, met z'n clowneske snavel. 

 

 11. Boot stelt zich voor: Alk

 

Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: 

 


Alk boot 250De Alk komt uit een ons bekend Italiaans botenbouwersnest, Filippi.
  

Deze skiff is een volbloed zusje van de Meerkoet. Beiden geschikt voor lichte roeiers,  60-70 kg.

De lengte van 7.80 meter is passend bij deze gewichtsklasse.

De Alk is gebouwd van glasvezel. Het dek en de romp worden apart gefabriceerd. Daarna wordt het dek onder druk op de romp geplakt. De 'plakrand' zie je aan de buitenkant van de boot. Veel bouwers hanteren deze bouwwijze, om dat het bijzonder stevig is en de kans dat het dek van de romp loslaat klein is.

De boot heeft tot nu toe nauwelijk onderhoud gevergd. Met reden.

 

Sinds de invoering van reserveren via e-Captain (april 2014) is deze skiff 28 keer afgeschreven door 10 verschillende leden. Daarmee is de Alk verreweg de minst vaak gereserveerde skiff.

 

De boot blijkt 18 keer te zijn afgeschreven door twee leden die bezig waren met hun havenskiffopleiding. Kennelijk stapt iedereen massaal over naar andere skiffs na het behalen van het begeerde certificaat.

Dit geeft reden tot nadenken. Zusterboot Meerkoet wordt overboekt terwijl de Alk nauwelijks water ziet. De materiaalcommissie maakt op korte termijn tijd om zich te buigen over het verschil in afstelling van beide boten.

Zeker met binnenkort alle nieuwe skiffeurs erbij zou het ideaal zijn wanneer we het komend seizoen ook de Alk regelmatig door de haven zien varen!

 

12. Nieuwe boten  

 

Nieuwe aanwinsten voor de vloot!

 

Zaterdag 2 mei  en zondag 3 mei hebben Peter van Wilgen en Lex Emsbroek de nieuwe skiff en de nieuwe twee gedoopt. De skiff kreeg de naam Zomertaling en de twee heet Ibis. Een behouden vaart!

 

Deze boten zijn bedoeld voor roeiers met wedstrijddispensatie (S3 cq B3)  en vervangen de IJsvogel en  de PekingeendDeze worden hiermee allebei dispensatievrij. 

 

 

 

    
Ibis doop lexemsbroek 250 Zomertaling doop peter v wilgen 

13. Nieuwe leden

 

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er 11 nieuwe leden ingeschreven:

 

Jeroen den Herder, Wim de Kieviet, Quiriene den Oudsten, Anja Peeters, Marian van Poelje, Jenny Ramaker, Anne Slot, Hendrik Jan Ledeboer, Eline Coops-Frank, Jerke Knopert, Geert Constant, Nella Driessen, Anne Petra van Es, Elisa Olde Scholtenhuis. 

  

Welkom bij Isala! Veel roeiplezier!  

  

14. Geslaagd

 


Webhgexamen300pxOp 11 april zijn zes leden geslaagd voor het examen havengestuurd: Bianca de Groot, Nieske Nijland, Désirée Kossen, Femke Monsma, Rein Rutten en Gerrit Menkveld.

 
Op 12 april zijn geslaagd voor het examen kanaalgestuurd: Roger Sassen, Hendrik Jan Ledeboer, Ernst Jan Nieland en Barbara Heldring.
Voor het IJsselgestuurd is geslaagd: Marjo Hendrix.

Van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

 

15. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

 

201505 red cam collage  

 

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje.  

  

16. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je juli in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 7 juli. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.