Isala nieuwsbrief - mei 2014

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. Isala kledinglijn   

3. Roeiopleidingen 

    3a. Omsla-training in het zwembad  

    3b. Video-instructie in mei
    3c. Veiligheid 

4. Toerroeien 
    4a. Agenda 
    4b. Verslagen toertochten 
    4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.
5. Wedstrijdroeien
    5a. Agenda
    5b. IJsselregatta 
    5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala   
6. Onderhoud
    6a. Nieuwe materiaalcommissaris: Douwe Schuringa 

    6b. Afschrijfsysteem voor boten 
    6c. Botenhuis
    6d. Helpen? 
7. Een Isalaan stelt zich voor: Marjo Hendrix
8. Vogelaar in de boot: De Plevier 
9. Boot stelt zich voor: De Plevier
10. Nieuwe leden 

11. Geslaagd
12. Van de redactiecamera
13. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 

 

Schreef ik de vorige keer dat we amper een winter hebben gehad, nu moet ik constateren dat er amper genoeg water staat in de IJssel. Op het moment dat ik dit schrijf, kun je bijna van het vlot naar de oever lopen en het is nog maar begin mei, dat belooft nog wat voor de zomer.

 

Heb je tijdelijk geen roeimaatje of ploeg, kom dan eens instuifroeien, elke zaterdag om 11 uur en zondag om 9 uur. De intentie daarbij is om niemand op het vlot te laten staan.

 

Aankomende maanden staan er veel activiteiten op het programma, zowel wedstrijden als toertochten. De uitschieter is natuurlijk de Rijn IJssel Marathon! Kijk in elk geval op de kalender op de site, kom helpen of schrijf je in. 

 

Kees Jan de Louw

 

2. Isala kledinglijn 

 


Zichtbaar webGele shirts, witte shirts, blauwe truien, gele petten ... Op de website is een overzicht te vinden van de Isala kledinglijn. Je vindt hier alle informatie over de kleding en de manier waarop deze kan worden aangeschaft. 

 

Verheugd constateren wij dat er steeds meer goed zichtbare (fluorescerend gele) kleding gedragen wordt. Niet alleen veilig voor jezelf maar ook voor  anderen op het water. Was het eerst zo dat alleen de boeg zichtbaar was, nu zien we al complete ploegen in opvallend geel. Wij gaan voor een totaal fluorescerend geel Isala!

 

De korting op de nieuwe fluorgele shirts en witte wedstrijdshirts bij Harbach geldt nog tot 1 juli!

 

3. Roeiopleidingen 


Omslaan 

3a. Omsla-training in het zwembad - 4 juni 

  

Ook dit jaar kunnen skiffeurs weer meedoen aan een omsla-training in zwembad "De Berkel" in Almen. 


Ben je net begonnen met skiffen of ben je een ervaren skiffeur? Tijdens de omsla-training leer je hoe je na het omslaan weer in de skiff klimt.
Bekijk hier alvast een flimpje waarin Peter van Wilgen laat zien hoe het in zijn werk gaat.

 

We verzamelen op woensdag 4 juni om 19.30 uur bij het zwembad. De training begint exact om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur. 

Kleding: roeikleding

 

Het aantal deelnemers is maximaal 15 en beginnende skiffeurs hebben voorrang, dus meld je snel aan. 

Zet je naam op de lijst die op het ROC-bord hangt of mail naar mocieor.[antispam].@zrzv-isala.nl.
  

Adres zwembad De Berkel: Berkelweg 7, 7218 AS Almen, T: 0575-431500

  

3b. Video-instructie in mei  

  


S7001222kopie web 250Afgelopen winter heeft de ROC video-instructies georganiseerd: een ochtend werden vanuit de Kapsijs video-opnamen van roeiploegen gemaakt, die in de week daarop door Hans Diehl werden besproken en voorzien van tips en advies. 

 

De afgelopen twee keer heeft Frank Posthuma veel ploegen op de film gezet. Deze keer kunnen ook skiffeurs zich opgeven.

 

Daarnaast kunnen ook nieuwe ploegen die de cursus havengestuurd en kanaalgestuurd volgen, gefilmd worden. Instructeurs kunnen vanuit de Kapsijs (leren) instructie geven en/of zien hoe hun roeiers in de boot zitten.

 

De geplande data zijn:

Video-opnamen in de haven: 
zaterdag 24 mei, 09.00 uur-12.00 uur en zondag 25 mei, 09.00 uur - 11.00 uur. 

Bespreking van de beelden door Hans Diehl: 

donderdag 29 mei, 19.30--21.30 uur.

 

Je kunt je aanmelden via het formulier op het ROC-bord of via e-mail: mocieor.[antispam].@zrzv-isala.nl. Op basis van de aanmeldingen maakt de ROC een indeling voor de opnamen waarover je per e-mail wordt geïnformeerd.

  

3c. Veiligheid  

  

Het is misschien een cliché, maar de belangrijkste persoon in een boot is de stuurvrouw/man; die bepaalt de koers. Veilig roeien doen we natuurlijk met z’n allen; onze vaste roeiroutes staan vermeld in het boekje "Roeien op de IJssel”. Dit is te vinden in de bibliotheek onder Roeiopleidingen. Handig om weer eens even te bekijken.

Als iedereen stuurboordwal houdt, zowel in de haven als op het kanaal, is de kans op een botsing met nare gevolgen klein. 

 

4. Toerroeien   

 

4a. Agenda 
Bollentocht2 

 

De komende weken staan de volgende toertochten op het programma: 

  • 28 mei: Midweekroeien in Steenwijk bij RV 't Diep
  • 29 mei: Hemelvaart dauwtraptocht naar Wilp 
  • 15 juni: Rijn IJssel Marathon (RIJM 2014) Wageningen-Zutphen

Bekijk hier de toerroeikalender van Isala.

 

4b. Verslagen toerroeitochten 

 

De afgelopen maand waren de toerroeiers erg actief; uit en thuis werden diverse tochten geroeid. Lees hier de verslagen van de
MosterdtochtBollentochtWeerribben, Rondje Zwolle en Het zandgat bij Gorssel.

 

4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.

Wil je meedoen aan een toertocht of heb je vragen over toerroeien bij Isala? Mail de toerroeicommissie: mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

5. Wedstrijdroeien  

 

5a. Agenda  

 

De wedstrijden die die komende weken op de kalender van Isala staan zijn:

  • 25 mei: Dommelregatta in  Den Bosch 
  • 22 juni: Zwarte Water Regatta in Zwolle 

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Isala. 

  

5b. IJsselregatta  

 

Daventria is bezig met een grote verbouwing en verhuizing van het botenhuis waardoor er dit jaar maar heel beperkt geroeid kan worden in Deventer. Isala-leden vroegen zich daarom af of de IJsselregatta dit jaar wel door kan gaan. De redactie heeft dit uitgezocht.

De opening van het nieuwe Daventria-botenhuis is gepland op zaterdag 13 september. De IJsselregatta gaat wel door, en wel op zondag 14 september. Meer informatie volgt!

   

5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 

  

Heb je vragen over wedstrijdroeien bij Isala? Mail de wedstrijdcommisaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

 

 6. Onderhoud 

 

6a. Nieuwe materiaalcommissaris: Douwe Schuringa  

 

Douwe Schuringa is in de ALV benoemd tot nieuwe materiaalcommissaris. Hij gaat voortbouwen op de plannen van zijn voorganger Jasper Boter. Er zijn plannen voor een nieuw voorvlot. De kosten daarvan vallen tegen, maar subsidie is aangevraagd. Verder wordt de zijgevel aan de zuidkant van het botenhuis vervangen.

 

6b. Afschrijfsysteem voor boten  

 

Het nieuwe afschrijfsysteem werkt voor de meeste leden inmiddels prima.
Het is handig om te weten dat je je inlogcodes zelf kunt aanpassen in het ledengedeelte van de website onder “Jouw gegevens”. Kies iets wat je makkelijk kunt onthouden; je wachtwoord mag hetzelfde zijn als je gebruikersnaam.

   

6c. Botenhuis 


Er is inmiddels een start gemaakt met de vervanging van de zuidwand van het botenhuis. Het zal nog wel even duren voor het af is, maar vast staat wel dat het binnen mooi licht gaat worden.

  

6d. Helpen?  

 

Wil je meehelpen aan onderhoudsklussen, meld je dan aan bij materiaalcommissaris Douwe Schuringa: moctam.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 7. Een Isalaan stelt zich voor: Marjo Hendrix 

 


MarjohendriksenWie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Marjo Hendrix 

 

Hoe lang roei je al? Afgelopen september, introductiecursus najaar 2013 dus, stap ik voor het eerst in een heuse en wiebelige roeiboot. De peddels schijnen riemen te heten, ze zijn erg lang en leiden deels een eigen leven. Coach Gerda brengt ons met enthousiasme de eerste beginselen bij en na één sessie ben ik verkocht. Dit is moeilijk/uitdagend, dit is leuk, dít ga ik leren!

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Elk lid van Isala weet dat de Zwaan de opleidingsboot bij uitstek is. Veel meer roeiboot heb ik daarom nog niet gezien.

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Sinds kort op zaterdagochtend bij de cursus kanaalgestuurd en op dinsdagavond bij de havenskiffcursus. Onze havengestuurdopleidingsploeg van afgelopen winter hebben we omgezet in de Pink Ladies. Dat wordt meer ad hoc roeien.

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Mijn maximale 'toertocht' tot nu toe was een keertje mee naar de sluis van Eefde. Wat meer roeikilometers opdoen, lijkt me wel handig voordat ik me in het toeravontuur stort. Over wedstrijden heb ik zelfs nog nooit nagedacht.

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Veel van mijn activiteiten zijn op projectbasis. Hierdoor kan ik gemakkelijk ruimte vrijmaken voor fotografie. In het weekend is het wel eens puzzelen welk van de twee voorrang krijgt. Verder geef ik bijles en gebruik ik wandelingen om bij te praten met vrienden en vriendinnen.

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Met roeien! Soms krijg ik iets van de omgeving mee, de zwanen bijvoorbeeld. Maar het is nog een behoorlijke egotrip. Dat wordt wel anders naarmate ik meer ervaring opdoe, hoop ik.

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Op dit moment ben ik nog voornamelijk consumerend bezig. Daar komt vanzelf verandering in.

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? 'Additionele coaches' op het vlot. Ongevraagde en tegenstrijdige adviezen uit zo'n groepje leiden tot meer onrust dan wanneer eigen coach en teamleden de roeimanoeuvre zelf afronden. Een aanvulling kan ook als iedereen weer vaste grond onder de voeten heeft. Het komt ongetwijfeld voort uit betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Goed bedoeld maar wel intimiderend voor beginners. Overigens zijn het incidenten, maar ze mogen wat mij betreft wel achterwege blijven.

Wat moet vooral blijven bij Isala? De opzet dat een lid, naast het lidmaatschapsgeld, iets bijdraagt. De sfeer is goed en of dit komt doordat men er gezamenlijk de schouders onderzet, dan wel doordat de sfeer mensen ertoe uitnodigt iets voor de vereniging te betekenen, is natuurlijk een kip-of-ei-vraag. De belangrijkste reden waarom ik voor een roeivereniging 'zover van huis' heb gekozen is het beeld dat op de site naar voren komt van Isala. Tot nu toe is dat plaatje alleen maar bevestigd. En voor zover ik me daar al een oordeel over mag vormen: ik heb de indruk dat er veel goed is geregeld, met een duidelijk doel. Regels om regels te handhaven ben ik nog niet tegengekomen. Lest best: flexibiliteit en het informele karakter.

 

 8. Vogelaar in de boot: De Plevier 

 

Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

 


PlevierDe plevier
 

Waarschijnlijk heb je geen beeld bij deze vogel. Plevier?? Zal wel een watervogel zijn, anders noemden we er geen boot naar. Maar verder? Toch is er één soort van de plevierenfamilie die iedereen kent: de kievit.

 

Plevieren zijn waadvogels met een kort snaveltje, grote ogen en vaak een levendige zwart-witte tekening. Er zijn wereldwijd vele tientallen soorten, van de toendra tot de steppe, in venen en aan kusten. Acht soorten doen Nederland aan; zes daarvan zie je vooral aan de kust, broedend of als trekvogel. Dan houden we er in het binnenland twee over: de kievit en … de kleine plevier. Ton heeft van de laatste een tekening gemaakt. Een dapper ventje, maatje mus, met een zwart-wit koppie en een geel oog.

 

Van oorsprong broedt hij (en zij) op zandbanken in de rivier. Dat is een onzeker en zwervend bestaan; niet alleen kan je nest zomaar wegspoelen, maar na een hoogwater kan je hele zandbank verdwenen of verlegd zijn. Of, als-ie blijft liggen, is-ie binnen een paar jaar begroeid. Ze zijn dus gewend ieder jaar opnieuw een plekje te zoeken en kunnen zomaar opduiken bij een zandwinning of een bouwterrein. Want zandbanken in een rivier, nee, daar hebben we Rijkswaterstaat voor in de plaats gekregen.


En de naam plevier? Komt van pluvialis, 'bij regen horend'. Als je plevieren hoort, gaat het regenen. Dat geldt dan voor de in de herfst doortrekkende goud- en zilverplevieren, die een melancholiek fluitgeluid maken. In het Duits heten ze dan ook Regenpfeiffer.

 

 9. Boot stelt zich voor: De Plevier

 

Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: De Plevier 

 

Plevier kees jan webDe Plevier is een skiff, geleverd door roeiwerf Wiersma maar gemaakt in China door WinTech racing. Daarmee komt ze van dezelfde botenbouwer als de Visdief, Stern en Stormvogel. De boot is ontworpen voor een roeigewicht van 85 tot 105 kg. De gewichtige roeiers onder ons zullen wel dispensatie aan moeten vragen (bij de wedstrijdcommissaris) om de boot af te mogen schrijven. Verder is de Plevier met haar 8.12 meter de langste skiff in onze vloot.

 

Ze is net als de Visdief een boot uit de Clubracerlijn en is daarmee niet zo licht en stijf als de volbloed wedstrijdboten van WinTech. De Clubracer-skiffs zijn weliswaar iets zwaarder (ca. 3,5 kg) en robuuster dan de echte wedstrijdboten, maar hebben wel dezelfde rompvorm als de lichtere boten. Een skiff uit de Clubracerlijn kost ca €3200,-, een International zou ca €5000,- kosten en dan heb je nog een Medallistlijn, die gaat voor ca. €6000,- de fabriek uit. Wat nog goedkoop is vergeleken met een vergelijkbare Filippi, die tussen de €8500,- en €9500,- kost. We hebben dus voor een leuke prijs een prima wedstrijdskiff in bezit gekregen. De Stern (2x) en Stormvogel (4*) zijn overigen wel lichtere wedstrijdboten uit de Internationallijn, die met een minimaal gewicht en grotere stijfheid gebouwd worden.

 

Waarschijnlijk is het de meesten niet ontgaan dat de Plevier kort na de doop al weer uit de vaart is genomen. Er zijn namelijk wat twijfels over de stevigheid van het gedeelte van de huid dat onder het emplacement zit. Om zeker te zijn dat we geen maandagmorgen-model hebben gekocht, is de skiff terug naar Wiersma voor beoordeling. Alex Wiersma geeft aan dat de huid inderdaad slap lijkt, maar dat dit voor het formaat romp en bouwwijze normaal kan zijn. Helaas heeft hij op dit moment geen vergelijkbare boot om dit te verifiëren. Die heeft hij inmiddels wel besteld. Het vervolg is afhankelijk van zijn beraad met WinTech en de vergelijking met de andere boot. We wachten dus nog even af. Tot die tijd zal de Plevier met een extra schot ter versteviging terugkomen en in de vaart worden genomen.

 

Specificaties 

Bouwer: WinTech Racing
Type: HW 1x
Lengte: 8,12 meter
Breedte: 46 centimeter
Holte: 27 centimeter
Gewicht: 17,6 kg
Snelheid: afhankelijk van de roeier en diens inspanningen.

 

 

10. Nieuwe leden

 

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er 13 nieuwe leden ingeschreven:

William Goossens, Ytzen Tamminga, Egbert de Haan, Clarien Veltkamp, Ineke van Vlimmeren, Sebastiaan van den Worm, Wibo Scherpenisse, Claire van Mourik Broekman, Bastiaan Wallis, Marian Cornelissen, Joanne Pool, Mercedes Colijn, Suzanna van Boxem en Remco Groot (Daventria-lid en tijdelijk bij ons):

 

Welkom bij Isala! Veel roeiplezier!  

  

11. GeslaagdGeslaagdKristina Glösemeyer heeft op 5 april het kanaalgestuurd examen afgelegd en het vaarbewijs ontvangen.

Op 12 april is het havengestuurd vaarbewijs uitgereikt aan: Alex Algra, Michel Hoebert, Bastiaan Wallis, Sjoukje Delfsma, Lilian Bruigom, Ceciel Wolfkamp, Brenda Tunzi en Marjo Hendrix.

Ank van der Meulen heeft op 25 april het vaarbewijs IJssel Gestuurd behaald.


Van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

 

12. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

  

201405 red cam collage  

  

Bekijk de complete serie foto's hier

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje. 

  

13. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je eind juni in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 12 juni. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.