Isala nieuwsbrief - maart/april 2014

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. Succesvolle open dag en boten gedoopt   

3. Roeiopleidingen  

    3a. Theorieavond - 7 april 
    3b. Kanaalskiffcursus
    3c. Havenskiffcursus weer van start
    3d Video-instructie bij Isala wordt vervolgd!
    3e. Vragen over roeiopleidingen? 

4. Toerroeien 
    4a. Agenda Toerroeien  

    4b. MWR in Weesp
    4b.Vragen over toerroeien bij Isala?
5. Wedstrijdroeien
    5a. Head of the River Amstel 
    5b. WK tickets  
    5c. Vragen over Wedstrijdroeien bij Isala?    
6. Isala Online  
    6a. Mijn Isala   
    6b. Isalanenboek
    6c. Inloggegevens voor Mijn Isala kwijt?  

    6d. Vragen of problemen met de website of Mijn Isala?  
7. Een Isalaan stelt zich voor: Hans Cornelissen 
8. Vogelaar in de boot: Visarend 
9. Boot stelt zich voor: Visarend 

10. Geslaagd
11. Nieuwe leden
12. Van de redactiecamera
13. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 

 

Winter, sneeuw, wat is dat? Dit jaar is koning winter kennelijk ons land gepasseerd en konden we de hele winter doorroeien, ongekend. Op 15 maart zijn tijdens de open dag de nieuwe C4 en de nieuwe skiff door Frans en Saskia gedoopt, beiden hadden een leuke anekdote over hun vogelnamen Visarend en Plevier bedacht; dat ging vooral over wat de vogels wel deden en wat de boten niet moesten doen. De open dag zelf werd goed bezocht. We beginnen de introductiecursussen dit jaar  met een recordaantal kandidaatleden.

 

De watertemperatuur is inmiddels weer boven de 10 graden gestegen en de eerste skiffeurs hebben alweer geroeid en in het water gelegen.

Veilig roeien staat dit jaar prominent op onze agenda, dus: zien en gezien worden. De verantwoording voor het zichtbaar zijn ligt uiteraard bij de stuur en/of bij de boegroeier, dus blijf je realiseren dat je kwetsbaar bent en dat jij alle tijd hebt en de beroepsvaart niet. 

 

De eerste wedstrijden en roeitochten dienen zich ook weer aan, er wordt in grote mate op ingeschreven, een goede zaak.  

 

Ik wens iedereen de aankomende maand veel roeiplezier en voor de skiffeurs: doe rustig aan en wen weer even aan het zelf kapitein zijn. 


En vergeet niet: op 11 april is de voorjaars-ALV, ik verwacht een grote opkomst!

 

Kees Jan de Louw

 

2. Succesvolle open dag en boten gedoopt 

 

Visarend dopen webHet botenhuis was voor de open dag  op zaterdagmiddag 15 maart feestelijk aangekleed met slingers en een vlag bij de loopbrug. Veel leden liepen in de blauwe Isala-truien om bezoekers te ontvangen.
Geïnteresseerden kregen uitleg over de vloot, het roeien en de vereniging. Helaas was er te veel wind om onervaren roeiers in de boot te laten stappen.

Dit voorjaar start er een recordaantal van acht ploegjes met de introductiecursus. Deze ploegen van vier leren in vier lessen de basis van het roeien. Ook voor de introductiecursussen die in het najaar van start gaan zijn de eerste aanmeldingen al binnen.

Op deze dag zijn ook de twee nieuwe boten gedoopt. 

Frans Boerman heeft de nieuwe C4 gedoopt. Deze kreeg de naam Visarend. Saskia Bruil doopte de nieuwe skiff, deze boot heet Plevier. In een korte toespraak werden de boten vergeleken met de karakters van deze vogels. Vervolgens werden de boten gedoopt met een plens water en kregen ze een applaus van de aanwezigen. 

Een behouden vaart!

 

 

3. Roeiopleidingen 

3a. Theorieavond - 7 april  

 

Op maandagavond 7 april is er in het botenhuis een theorieavond over veiligheid en vaarregels. Deze avond is een verplicht onderdeel van het roeiopleidingenprogramma voor iedereen die het havengestuurd examen wil afleggen.

Omdat bestuur en ROC veel belang hechten aan het thema 'veilig varen' moeten alle leden een keer een theorieavond hebben bijgewoond. Dus ook als je dit examen al hebt gehaald maar nog niet eerder een theorieavond hebt bijgewoond, word je op 7 april verwacht! 

De theorieavond begint om 20.00 uur.

 

 

3b. Kanaalskiffcursus 

 

Na het behalen van het kanaalgestuurd vaarbewijs en havenskiffbewijs kun je vanaf eind mei het kanaalskiffvaarbewijs halen. Je roeit onder begeleiding van een ervaren coach 10 keer naar het kanaal; de coach tekent elke keer wanneer je hebt geroeied de vorderingen af op de aftekenstaat (te downloaden van op de website).
Je kunt je opgeven bij de ROC: mocieor.[antispam].@zrzv-isala.com, of je naam op de inschrijflijst schrijven die op het bord in de kantine hangt.

 

 

3c. Havenskiffcursus weer van start 

 

Wie wil leren skiffen, kan vanaf zaterdag 5 april een cursus havenskiff volgen.
Je kunt je hiervoor aanmelden bij de ROC: mocieor.[antispam].@zrzv-isala.com, of je naam op de inschrijflijst schrijven die op het bord in de kantine hangt.
Ook degene die het havengestuurd examen afleggen op 12 april kunnen zich al aanmelden voor deze cursus.

 

 

3d Video-instructie bij Isala wordt vervolgd!  

 


S7001222kopie web 250Het bekijken van je eigen roeitechniek op video is heel leerzaam. Door het bespreken van de roeibewegingen aan de hand van de beelden en uitleg krijg je meer inzicht in het effect van bepaalde bewegingen op bijvoorbeeld de snelheid van de boot, de balans, het rendement van de haal enz. Ja, we willen allemaal wel dat de boot goed loopt! Het is duidelijk dat video-instructie een goede mogelijkheid biedt om je roeitechniek te verbeteren en ploegen beter instructie te kunnen geven.

 

De volgende video-instructie zal op 24 mei en 25 mei zijn en niet, zoals we eerder hadden gepland, op 5 april. Frank heeft al veel ploegen op video gezet en als we de opnamen iets later plannen, in mei, kunnen ook skiffeurs, roeiers in een 2 en de nieuwe kanaalgestuurde ploegen worden gefilmd.

 

Lees hier het verslag van de video-instructie. 

 

3e. Vragen over roeiopleidingen? 

 

Voor informatie over roeiopleidingen kun je contact opnemen met de roeiopleidingencomissie via mocieor.[antispam].@zrzv-isala.nl.

 

4. Toerroeien   

4a. Agenda toerroeien 

 

  • zondag 6 april: Openingstocht: Mosterdtocht over de Oude IJssel van Doetinchem naar Doesburg
  • zondag 6 april: The Boat Race (Oxford - Cambridge) op groot scherm in het botenhuis
  • woensdag 16 april:  Rondje door Zwolle

De Mosterdtocht wordt georganiseerd door roeivereniging de Ank uit Doetinchem. Daventria doet ook mee met meerdere boten:  het begint al een regionale toerroeiklassieker te worden.

 

De Boat race is dit jaar op zondag 6 april, om 19.00 uur Nederlandse tijd. De waterstanden in de Thames bepalen de starttijd. Het botenhuis is natuurlijk geopend om samen de wedstrijd te bekijken.

 

4b. MWR in Weesp 

 


Mwr weesp web 20140326Isala MWR (midweekroeiers) werd op woensdag 26 maart ontvangen door RV Weesp. Tien man/vrouw van Isala waren aanwezig bij deze toertocht: Hennie Duits, Henk van Oosten, Trude Vis, Conny Swenne, Henk Midderham, Ton Haas, Egbert Terwel, Nico Kok, Fokke-Jan Dijkstra en Paul Waart. De boten voor deze tocht zijn gehuurd.

 

Het was erg nat en ook nog koud. Daardoor hebben de roeiers net Nigtevecht niet gehaald.

Bekijk hier de foto's. 

 

4c. Vragen over toerroeien bij Isala?
 
Voor informatie over toerroeiactiviteiten kun je contact opnemen met de toerroeicommissie via mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl.

5. Wedstrijdroeien  

 

5a. Head of the River Amstel 

 


Head webZondag 23 maart werd de Head of the river Amstel verroeid. Het was een mooie wedstrijd met veel deelnemers. Isala was erbij met drie ploegen. Inge Eppink schreef een verslag, lees dat hier.
 

 

  

5b. WK tickets  

   

Een aantal ploegen is van plan om het WK Roeien op de Bosbaan te bezoeken (24-31 augustus) Tot 1 mei kunnen er nog tickets met korting besteld worden via de ticketshop van Isala. 

Klik hier om je tickets te bestellen via de ticketshop van Isala. Veel meer informatie vind je hier.

Pieter Arkesteijn is de WK-ambassadeur bij Isala. Voor meer informatie kun je hem mailen: njietsekra.reteip.[antispam].@dutch.nl.

 

  

5c. Vragen over wedstrijdroeien bij Isala?   

     

Voor informatie over wedstrijdroeien bij Isala kun je contact opnemen met de wedstrijdcommissie via mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 6. Isala Online 

 

6a. Mijn Isala  

 

Mijn Isala biedt steeds meer mogelijkheden, zoals de nieuwe afschrijfplanner die vanaf 29 maart MyFleet vervangt. Hierover hebben jullie al eerder een nieuwsflits ontvangen. In de Bibliotheek op Mijn Isala staan een korte instructie en uitgebreide handleidingen voor afschrijven en schade melden.

 

Inmiddels is ook de aangepaste ledenlijst via Mijn Isala in te zien. Aan de ledenlijst is een kolom Dispensaties toegevoegd. Hierin staat of je bepaalde objecten (wedstrijdboten, botenwagen, Kapsijs) wel of niet mag afschrijven. Als er iets niet klopt of ontbreekt in de lijst, neem dan contact op met:

 

  

6b. Isalanenboek
   

Vraag jij je ook wel eens af welk gezicht toch bij welke naam hoort of hoe iemand ook al weer heet? De kortste weg is natuurlijk om het gewoon even te vragen, maar er is vanaf nu ook een alternatief. Op Mijn Isala is naast de gewone ledenlijst nu ook het Isalanenboek beschikbaar: de Isala-variant op het bekende smoelenboek.

 

Maar … het Isalanenboek wordt alleen een succes als iedereen een fotootje van zichzelf opstuurt. Dat doe je door in te loggen en op de eerste pagina in Jouw gegevens → Jouw NAW gegevens voor Bewerken te kiezen.

Let op: Het formaat van de foto moet JPG zijn en je foto wordt pas zichtbaar in het Isalanenboek als de ledenadministrateur (René Kooij) de mutatie heeft geaccepteerd. Zo werkt het pakket nu eenmaal.

 

Doe je mee? Stuur dan nu meteen een fotootje in waarop je goed herkenbaar bent! Problemen? Neem contact op met de webredactie via eitcader.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 

6c. Inloggegevens voor Mijn Isala kwijt?  

 

Zonder je Mijn Isala-inloggegevens kun je in het nieuwe afschrijfsysteem geen boot afschrijven. Als je je gegevens kwijt bent, kun je deze zelf opnieuw aanvragen door in het inlogscherm Wachtwoord vergeten te kiezen. Geef het e-mailadres op waaronder je bij Isala bekend bent. Je krijgt je inloggegevens direct opnieuw toegestuurd.

 

 

6d. Vragen of problemen met de website of Mijn Isala? 

 

Stuur een mailtje aan de webmasters: retsambew.[antispam].@zrzv-isala.nl of bel Frans Boerman of Peter van Wilgen. 

 

 7. Een Isalaan stelt zich voor: Hans Cornelissen 

 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Hans Cornelissen 

 


Hans cornelissen webHoe lang roei je al?
Dat is in de zomer van 2006 geweest. Via Reinier Nuys, van de boekhandel destijds aan de Lange Hofstraat. Op een mooie zondagochtend: “Hallo Hans, waarom ga je niet mee roeien?” En zo zat ik 15 minuten later met één van de Portploegen op het water! Geen ervaring, maar stuur maar. Toen, vanaf het Gat van Stam, heb ik mijn eerste roeiervaring opgedaan. Ik was meteen verkocht: de prachtige IJssel en de gezellige sfeer bij Isala! Ik kwam toen terecht in een ploegje van o.a. Roderick, Jac, Hedy en Ester. Helaas viel dat ploegje na enige tijd uit elkaar en wat een geluk bij een ongeluk: ik werd gevraagd door de ploeg Peggy. Als ik alle avonturen moet opnoemen die wij al beleefd hebben dan wordt het een dikke thriller, maar met een goede afloop!

Wat is je favoriete boot om in te roeien? De Flamingo! Snel, licht en sportief. Wij hebben als Ploeg Peggy deze boot ook geadopteerd en zorgen dat hij in topconditie blijft. Maar ook de Aalscholver heeft mijn hart gestolen. Ieder jaar maken wij daarmee een uitstapje naar een strandje aan de IJssel om visjes te roken.

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? In de winter alleen op zaterdag en soms ook zondag. Binnenkort gaan we ook weer op woensdag roeien. Verder doen wij met ons ploegje wat hand- en spandiensten om de boel mooi te houden.

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Jazeker. Verschillende toertochten zoals De Weerribben, en binnenkort de Mosterdtocht en Wageningen-Zutphen (Rijn-IJsselmarathon, red.). Wedstrijden zijn bijvoorbeeld de Lingebokaal en IJsselregatta.

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? In deze “barre tijden”: veel werken. Ons bedrijf is in de bouw, dus dat vraagt nu veel inspanningen en creativiteit zoals nieuwe concepten bedenken etc.

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Als Ploeg Peggy zijn we best fanatiek en spannen ons echt in. Ook willen wij graag werken aan onze techniek, met dank aan Lex!

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Ik ben de laatste tijd bezig geweest met het opzetten van een Bedrijfscompetitie. Helaas is daar nog niet veel animo voor, maar misschien komt dat nog. Ook organiseren wij roeiclinics voor bedrijven en instellingen.

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Niet veel, het is een gezellige club met fijne mensen. Misschien moeten we met z’n allen nog iets socialer worden en er voor zorgen dat er geen leden “overboord” vallen maar ook in een gezellige ploeg terechtkomen.

Wat moet vooral blijven bij Isala? De gezelligheid en het fantastische bestuur en de inzet van alle vrijwilligers. Allemaal een dikke pluim, ook voor de nieuwe website en faciliteiten! 

 

 8. Vogelaar in de boot: Visarend 

 

Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

 


Visarend web 250Deze jonge visarend kijkt onverschrokken de wereld in. Kom maar op. Imponerend zijn deze vogels zeker, met een spanwijdte tot 1 meter 70 (ter vergelijking: een buizerd meet 1,10-1,30m.). En dan moet je ze zien vissen! Eerst staan ze stil in de lucht te bidden, dan duiken ze van een hoogte van 20-30 meter naar beneden, steken op het laatste moment de klauwen vooruit en pakken een vis uit het water. Als het moet, gaan ze daarbij ook onder. Ondanks hun grootte wegen ze maar 1,5-2 kilo, en dat is ook het maximale gewicht aan vis dat ze aankunnen. Kenmerkend zijn verder de vrij smalle vleugels, met een knik erin; en de helderwitte buik, in contrast met de bruine rug. Ook de kop is wit, met een zwarte oogstreep en een kuif.
 

Goeie naam voor een boot dus: snel, imponerend, sterk, toeslaand op het juiste moment … dat willen we allemaal wel!


Een ontmoeting met een visarend is altijd weer bijzonder. Niet dat ze nou heel erg zeldzaam zijn; ieder jaar komen er 500-1000 dieren door Nederland, en op geschikte plaatsen, zoals de uiterwaard bij Nijenbeek, zit er dan vaak wel eentje en blijft daar een paar weken. Je kunt ze zien in april en mei en van augustus tot oktober, als ze langskomen op de trek tussen hun broedgebieden in Oost- en Noord-Europa en de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika. Het is een kosmopolitische soort: hij broedt in alle werelddelen behalve Antarctica. Maar niet in Nederland, al zou dat de komende jaren wel kunnen gebeuren. In het Oostzeegebied komen er steeds meer broedparen, en af en toe blijft er een vogel de hele zomer in Nederland hangen. Tot in de jaren ’50 werden ze vervolgd als schadelijk wild, in de decennia daarna hadden ze erg veel last van DDT en andere pesticiden, maar sinds de jaren ’70 gaat het de goede kant op met de Europese populatie. Als je denkt: dat heb ik eerder gehoord? Ja, inderdaad, net als die andere grote viseter, de Aalscholver.

 

 9. Boot stelt zich voor:  Visarend

 

Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over onze nieuwe aanwinst op de vloot: De Visarend

 


Visarend boot web 250De Visarend is in Nederland gebouwd bij Wiersma. De boot is stijf, licht, degelijk en onderhoudsarm. De boot is breed inzetbaar, van toertocht tot marathon en van training tot wedstrijd. 

Door de uitgekiende rompvorm roeit deze C4 ook in zeer ruw water erg rustig en komt er nauwelijks water aan boord. Voor de veiligheid zijn er vier grote luchtkamers ingebouwd onder de roeiplaatsen en door de toepassing van een carbon emplacement en een volledig geintegreerde constructie is de boot nagenoeg onderhoudsvrij. 

 

Specificaties 

Lengte: 11,00 m
Breedte: 0,78 m (max. 0,82 m)
Gewicht: 74 – 79 kg
Huidmateriaal: glasvezel/koolstof/koolstof
Inbouw: koolstof sandwich
Kleur: wit met blauwe bies
Volgens de site van Wiersma is de prijs van deze boot  € 12.890,- .

  

10.Geslaagd!

 


 Op 15 en 16 maart nam de examencommissie het examen voor het kanaalvaarbewijs af. Voor het eerst werd voorafgaand aan het praktisch examen een theoretische toets afgenomen. Dit was een pilot; daarom werden de antwoorden na afloop met Lex Emsbroek en Nico Kok besproken. Dat bleek voor de deelnemers heel leerzaam te zijn.
 Daarna kon iedereen zijn kennis demonstreren in de boot.

Alle kandidaten zijn glansrijk geslaagd. Van harte gefeliciteerd Jaap Boom, Hans de Muinck, Kees van Son, Raymond Veldhuis, Desiree van Zwam, Hakke van Zwam, Ton Rotteveel en Raoul Hanssen! 

 

geslaagd_web

 

 

11. Nieuwe leden

 

We verwelkomen één nieuw lid: Jelle Schuringa. Welkom bij Isala! Veel roeiplezier!   

 

De introductiecursus begint binnenkort met een record aantal deelnemers. 32 personen worden verdeeld over acht boten. Er wordt dit jaar daarom een flinke instroom aan nieuwe leden verwacht.

  

12. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

 

201403 red cam collage web   

  

Bekijk de complete serie foto's hier

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje. 

  

13. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je mei in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 8 mei. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.