Isala nieuwsbrief - juni 2014

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. IJsselfestival - 29 juni   

3. Roeiopleidingen 

    3a. Video-instructie   

4. Toerroeien 
    4a. Agenda 
    4b. Verslagen toertochten 
    4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala
5. Wedstrijdroeien
    5a. Agenda
    5b. Verslagen wedstrijden 
    5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala   
6. Onderhoud
    6a. Houtwerk Zwaan opnieuw gelakt 

    6b. Nieuwe zuidwand  
    6c. Helpen? 
7. Een Isalaan stelt zich voor: Peter Mol
8. Vogelaar in de boot: Franjepoot 
9. Boot stelt zich voor: Franjepoot
10. Nieuwe leden 

11. Klim-weer-in-de-skiff-certificaten uitgereikt
12. Van de redactiecamera
13. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 

 

Geweldig nieuws: in de voorjaars-ALV heb ik verteld dat we een subsidieverzoek bij de gemeente Zutphen hadden ingediend voor de vervanging van ons hoofdvlot. De gemeente heeft ons subsidieverzoek gehonoreerd. We krijgen een bijdrage van € 11.500. De enige restrictie die eraan zit is dat het dit jaar moet worden gerealiseerd. Dat betekent dat we de reservering die we jaren hebben gedaan voor een nieuw hoofdvlot dit jaar zullen gaan gebruiken.
Op dit moment zijn we in gesprek met Inter Boat Marinas en Havenhout over het wat, maar ook over hoe we de nieuwe vlotten aan de bestaande vlotten en ook optimaal aan ons botenhuis kunnen koppelen. Normaliter zou deze uitgave in de najaars-ALV ingebracht worden. Gelet op de eis van de gemeente om dit jaar de subsidie te gebruiken ga ik ervan uit dat de leden akkoord gaan met de keuze van het bestuur voor de aanschaf van nieuw, op één niveau liggend, vlot. Zodra er nieuws is zullen we iedereen via de nieuwsbrief informeren.

Het doet mij persoonlijk veel genoegen dat de “fluorgele” shirts goed aanslaan. De zichtbaarheid op het water is van een afstand optimaal. Als ik over de IJsselbrug fiets zie ik vaak in de verte de gele shirts van de Isala-roeiers. De kortingsactie loopt deze maand af, dus stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kunt doen.

 

Er wordt veel geroeid, instructie gegeven, video-opnames gemaakt, examens afgelegd, kortom er gebeurt veel bij Isala. Het eerste grote roeievenement, de Rijn IJssel Marathon is inmiddels ook geweest. Het was een groot succes.

 

Op 12 juli vinden de onderlinge wedstrijden met barbecue plaats. Let op de kalender op de site, schrijf je in en doe mee of kom kijken. Je leert in elk geval weer andere leden kennen en gezelligheid is ook een belangrijk aspect.

 

Aan de vervanging van de zuidwand van het botenhuis is de laatste weken bijzonder hard gewerkt. Op het moment van schrijven is het project voor 99,9% afgerond. Het donkere “hok” dat onze boten herbergde, behoort nu definitief tot het verleden. Een strakke buitenkant, lichte binnenkant en ook veel minder stof. En een betere “look” trekt uiteraard ook weer nieuwe leden. Met alles wat aankomende tijd in Zutphen-Noord wordt gebouwd een sterk argument. Iedereen die hierbij heeft geholpen, slopen, slepen, bouwen, verven, afmonteren wil ik langs deze weg nogmaals bedanken.

 

Kees-Jan de Louw

 

2. IJsselfestival - 29 juni  

 


Aankondiging webOp zondag 29 juni zal het IJsselfestival voor de tweede keer worden gehouden. Tijdens dit festival staat de IJssel met haar historie centraal en Isala mag daar natuurlijk niet ontbreken.  Daarom zoeken we enthousiaste Isala-leden die de vereniging daar willen presenteren. De IJsselkade zal bol staan van de activiteiten, met oude en nieuwe schepen, piraten en vikingen. Ook vinden op die dag “Zutphen Loungt” en “Goed Geboerd” plaats in de binnenstad.  
 

 

Isala staat met de botenwagen, één boot en twee ergometers op een mooie plek aan de kade in de buurt van het IJsselpaviljoen. Vorig jaar was het ergometeren erg in trek; dit jaar zullen we weer een wedstrijd organiseren. Daarnaast leggen we aan belangstellenden de roeitechniek uit, zijn er roeiboeken en -tijdschriften ter inzage en maken we natuurlijk reclame voor Isala. Tussen 12.00 en 18.00 uur vaart een aantal van onze boten langs de IJsselkade.   

 

We hebben dus enthousiaste mensen nodig die een paar uur of de hele middag bij de kraam en botenwagen willen staan. En natuurlijk ploegen of skiffeurs die ’s middags langs de IJselkade willen roeien (plan je training bijvoorbeeld op dit moment).  Als je zelf nog een idee hebt hoe we Isala onder de aandacht kunnen brengen, laat het weten! 

Geef je op per e-mail bij Brigitta Nieuwenhuis (siuhnewuein.kokmaf.[antispam].@upcmail.nl), of schrijf je naam op de vrijwilligerslijst die in het botenhuis hangt. 

 

Zie voor het programma van het IJsselfestival: www.ijsselfestivalzutphen.nl. 

Het festival begint om 12.00 uur en duurt tot 18.00 uur; daarna kun je ook nog heerlijk eten en drinken aan de kade.  

 

  

3. Roeiopleidingen 

 

3a. Video-instructie 

  

Omdat video-instructie een heel goede manier is om beter instructie te leren geven en te leren roeien vinden we (de ROC) het belangrijk dat ploegen hier aan deelnemen.
Op zaterdagmorgen 19 juli krijgen de haven- en kanaalgestuurde ploegen de gelegenheid om op de film gezet te worden. De de coaches van de ploegen geven vanuit de Kapsijs instructie. Frank Posthuma, Hans Diehl, Joke Duijts en Carla zullen daarbij ondersteuning bieden.

 

 

Wil je meer informatie of je aanmelden: mail de ROC: mocieor.[antispam].@zrzv-isala.nl.
   

4. Toerroeien   

 

4a. Agenda  

 


Dauwroeien webDe komende maanden staan de volgende toertochten op het programma: 

  • 13 juli: Toertocht Brummen-Bronkhorst 
  • 17 augustus: Kersentocht naar Wilp

  • 21 augustus: Landelijke Midweekroeidag

Er zijn al 24 inschrijvingen voor de KNRB Landelijke Midweekroeidag bij Isala. Hiermee is onze totale capaciteit van 12 roeiplaatsen en 12 fietsplaatsen gevuld. Nog niet eerder was onze roei- en fietscapaciteit voor deze landelijke midweekroeidag zo snel uitverkocht.

  

Bekijk hier de toerroeikalender van Isala.

 

4b. Verslagen toerroeitochten 

 

De afgelopen maand waren de toerroeiers erg actief; uit en thuis werden diverse tochten geroeid. Lees hier de verslagen van het dauwtrappen naar Wilp en de wherrytocht Woerden-Oudewater. Bekijk hier het fotoverslag van de Rijn-IJsselmarathon.
  

4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala

Wil je meedoen aan een toertocht of heb je vragen over toerroeien bij Isala? Mail de toerroeicommissie: mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

5. Wedstrijdroeien  

 

5a. Agenda  

 


Image005De wedstrijden die die komende weken op de kalender van Isala staan zijn:

  • 22 juni:  Zwarte Water Regatta
  • 12 juli:  Clubkampioenschappen en barbecue 

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Isala. 

  

5b. Verslagen wedstrijden  

 

De afgelopen maand waren de wedstrijdroeiers ook op pad. Lees hier de verslagen van de Spaarne Lenterace en de Dommelregatta. 

    

5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 

  

Heb je vragen over wedstrijdroeien bij Isala? Mail de wedstrijdcommisaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

 

 6. Onderhoud 

 

6a. Houtwerk Zwaan opnieuw gelakt 


Onderhoud zwaan web2Het houtwerk van de Zwaan is opnieuw gelakt door Egbert en Paul. Dit was nodig omdat er hier en daar slechte plekken waren door inwateren rond de voor- en achterplecht. Doordat de plekken slechter waren dan gedacht duurde het onderhoud een week in plaats van drie dagen.

 

6b. Nieuwe zuidwand 

De zuidwand van het botenhuis is vervangen door lichtdoorlatende platen. Een flinke klus, uitgevoerd door de vrijwillige klussers, die veel licht in het botenhuis oplevert. Bekijk hier de foto's.

   

6c. Helpen?  

 

Wil je meehelpen aan onderhoudsklussen, meld je dan aan bij materiaalcommissaris: moctam.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 7. Een Isalaan stelt zich voor: Peter Mol 

 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Peter Mol

 


Peter molNaam Peter Mol, leeftijd 42 jaar, geboren in Leiden, sinds 6 jaar woonachtig in Zutphen. Ik woon in het meest oostelijke puntje van de wijk Leesten. Een mooie plek om te wonen vind ik, lekker in het buitengebied en veel ruimte.

 

Hoe lang roei je al? Vier jaar

 

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Momenteel de Fuut, ik ben druk aan het skiffen en in die boot lijkt het goed te gaan, dus daar hou ik aan vast.

 

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Woensdagavond. In winterseizoen soms op zondagochtend.  

 

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Nee.  

 

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Tijd met mijn gezin doorbrengen, racefietsen in de mooie omgeving van Zutphen, werken als industrieel ontwerper. Ik ben zelfstandig ontwerper en hou kantoor bij Coopkracht in de binnenstad van Zutphen,  

 

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Met de techniek, lekker in de slag komen, genieten van de omgeving, soms een beetje wegdromen, bijkletsen met roeimaten.  

 

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Helaas heb ik (of maak ik) erg weinig tijd om me in te zetten, dus dat is bedroevend Ik betaal wel mijn contributie altijd direct, maar dat is als grapje bedoeld. Misschien in de toekomst wel, helpen met het kluswerk bijvoorbeeld.  

 

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Wat mij betreft niet zo veel. Het is misschien zonde dat er veel energie in nieuwe leden wordt geïnvesteerd (lessen e.d.) en dat er van de nieuwe aanwas na een paar jaar weinig meer over is?   

 

Wat moet vooral blijven bij Isala? Het is een ontspannen en ongedwongen vereniging. Dat vind ik erg leuk en wat mij betreft zou dat niet moeten veranderen. Iedereen kan er terecht en dat maakt het een bonte en gezellige verzameling mensen. 

 

 8. Vogelaar in de boot: Franjepoot 

 


Franjepoot webVogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

 

‘Es kann auch anders, aber so geht’s auch’, zingt Mackie Messer in de Dreigroschenoper, en dat is de Franjepoot uit het hart gegrepen. Die doet namelijk alles anders. Het vrouwtje is groter en kleuriger dan het mannetje en vestigt een territorium. Heeft zij eenmaal een mannetje gestrikt, dan legt zij eieren in het door hem gemaakte nest en laat de rest – het broeden en het opvoeden van de jongen – aan het mannetje over. De literatuur vermeldt niet of zij dan een post-natale depressie heeft of juist veel lol met haar vriendinnen.

 

Maar ik denk dat het een noodzakelijke aanpassing is aan het korte seizoen op de toendra. Ze broeden namelijk op de toendra’s langs de kust rond de Poolcirkel, en daar begint het seizoen pas in juni; direct na het leggen van de eieren moet het vrouwtje aansterken om eind juli alweer op weg te gaan naar de overwinteringsgebieden in Zuid-Amerika, Arabië en India.


De franjepoot is een waadvogel, net als de grutto en de snip. Maar ook hier doet-ie het anders: hij heeft lobben aan zijn tenen (vandaar de naam) en zwemt liever dan dat-ie waadt. Al zwemmend pikt hij in een snelle draaibeweging insecten van het water. Door dit gedrag pik je een franjepoot er direct uit, als-ie in een groep met andere steltlopers zit. Verder wordt vermeld dat hij als enige vogel bij orca’s mag komen om luizen weg te pikken.

 

Franjepoten (in twee soorten: de rosse en de grauwe) komen maar zelden in Nederland, omdat hun trekroute oostelijker ligt, door Oost-Europa en langs Israël. Jaarlijks worden enkele tientallen gezien, het meest langs de Waddenkust.

 

 9. Boot stelt zich voor: Franjepoot

 

Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: Franjepoot 

 


FranjepootAangekocht in: 2009, nieuw
Merk: Filippi
Boottype: 4x+ met aluminium wing riggers.
Breedte romp: ca. 41 cm
Lengte romp: ca. 12,7 m.
Bootgewicht: ca. 51 kg.
Roeiergewicht: 70-90 kg.

 

Filippi is een Italiaanse botenbouwer, gevestigd aan de Toscaanse westkust in Donoratico. Ze bouwen primair wedstrijdroeiboten, vroeger uit hout, nu met koolstof en kevlarcomposieten.

 

De Franjepoot is een gladde (zonder kiel) scull-geriggerde wedstrijdboot voor vier roeiers met een stuurman/vrouw. Door de geringe stabiliteit en grotere stijfheid vraagt ze om betere roeitechniek. Om er alle snelheidspotentie uit te halen, moet je dus goed kunnen roeien.

Maar nog belangrijker is het als ploeg goed samen te kunnen roeien. Voor de Franjepoot is dan ook wedstrijddispensatie nodig (via de wedstrijdcommissaris). De stuur zal overigens niet al te groot en zwaar mogen zijn, aangezien de stuurplaats in een gladde boot doorgaans erg smal is en de boot achter snel te diep ligten door het gewicht van de stuur.

 

De huidige aanschafprijs voor deze boot ligt, excl. riemen op 22.000 à 24.000 euro.

 

10. Nieuwe leden

 

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er twee nieuwe leden: Roger Sassen en Jet Jacobs.

 

Welkom bij Isala! Veel roeiplezier!  

  

11. Klim-weer-in-de-skiff-certificaten uitgereikt

 


Omsla certificaat webOp 4 juni werd in het zwembad in Almen voor de tweede keer een omsla-training gegeven. Peggy van Til reed de botenwagen met twee skiffs naar Almen en Peter van Wilgen gaf instructie. Het YouTube-filmpje waarop je kunt zien hoe je in de skiff kunt klimmen, was door velen bekeken en dat wierp zijn vruchten af.

 

Zeven Isalanen lieten zien, eerst in het 1.60 m-bad en daarna in het diepe bad, dat ze voortaan weten hoe ze in de boot kunnen klimmen. Na afloop was er koffie en deelde Peter onder een loodgrijze hemel het 'Klim weer-in-de-skiff-certificaat' uit. Net voor de regen begon te vallen stond iedereen op de foto. 

 

Peter Mol, Marjo Hendrix, Bastiaan Wallis, Desiree van Zwam, Hakke van Zwam, Kristina Glösemeyer en Ank van der Meulen van harte gefeliciteerd!

 

Bekijk hier de foto's.

 

12. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

  

201406 red cam collage 

  

Bekijk de complete serie foto's hier

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje. 

  

13. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je begin augustus in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 31 juli. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.