Isala Nieuwsbrief juni 2013 (28-06)


Logo wave nieuwsbrief

Inhoud: 


Beste {tag:name},


 


1. Van de redactie 


Een uitzonderlijke maand was het, met uitzonderlijk hoog water voor deze tijd van het jaar en zelfs een aantal dagen een vaarverbod. Dat had jammer genoeg als resultaat dat de Rijn-IJsselmarathon niet door kon gaan, ondanks de vele enthousiaste inschrijvers. Natuurlijk was dat ook een teleurstelling voor de organisatoren van Isala en Vada, maar veiligheid staat voorop. In 2014 komt er een nieuwe kans!


Dat hoge water leverde wel prachtige plaatjes op, waarvan we er in deze nieuwsbrief natuurlijk wat laten zien. Verder aandacht voor het IJsselfestival, waarvan dit jaar de primeur, en diverse verslagen van wedstrijden en toertochten. Op naar een zonnige roeizomer!
Veel leesplezier!


 


 2. IJsselfestival - 30 juni  


Op zondag 30 juni is de eerste editie van het IJsselfestival in Zutphen, van 12 tot 18 uur. Tijdens dit festival staan de IJssel en haar historie centraal en Isala is daarbij natuurlijk van de partij!


De IJsselkade staat bol van de activiteiten. Van de Bataviawerf zijn er scheepshoutsnijders die hun ambacht laten zien. Er is een zeilmakersworkshop voor kinderen en de IJsselmeeuwen houden een zwemwedstrijd. Ook kunnen bezoekers verschillende oude schepen bekijken aan de kade lopen er Vikingen rond, en zijn er piratenshows voor kinderen, je kunt mee met een piratensloep en er is een theaterboot. En je kunt meedoen met een rondleidingen naar de museumhaven en een helikoptervlucht maken.


Isala staat met de botenwagen, twee boten en een ergometer op een mooie plek aan de kade. We kunnen daar vertellen hoe leuk roeien is en voorbijgangers kunnen op de ergometer hun techniek laten beoordelen. En misschien verloten we wel een roeiclinic. Ook kunnen we vanaf het botenhuisnaar de kade van Zutphen roeien (er geldt een vaarverbod tussen 14.00 en 15.00 uur). Kortom, een groot feest, waarvoor we nog enthousiaste mensen nodig hebben die Isala een paar uur of een hele middag willen vertegenwoordigen op de kade. Meld je daarvoor aan bij Carla Maquelin. Ook als je een leuk idee hebt om Isala onder de aandacht te brengen, is je mail bij haar van harte welkom!


 


3. VWKZ te gast in het botenhuis 


20130618 163138 siteOp dinsdag 18 juni was de Vereniging Werkgevers Kontakt Zutphen en omgeving (VWKZ) te gast bij Isala.


In oktober bracht Isala een bezoek aan de vergadering van de VWKZ in het kader van 'Ken uw buren'. Kees Jan de Louw deed daar verslag van ons lustrumjaar en onze roei-activiteiten. VWKZ liet zich toen uitdagen om een keer in ons botenhuis te komen vergaderen, en op 18 juni was het zover.


In totaal 31 deelnemers waren aanwezig. Hans Cornelissen gaf een zeer geslaagde presentatie over roeien voor bedrijven en over roeiclinics, waarbij hij de VWKZ-leden wist te enthousiasmeren. Nu maar hopen op aanmeldingen! Het geheel werd afgesloten met een buffet. Ondanks de warmte was het een geslaagde middag.


 


4. Roeiopleiding 


4a. Verslag omsla-training zwembad Almen 


S7000611foto4Plons! Daar ging weer iemand om met de skiff. Op 26 juni hebben een aantal Isala- leden de kans gegrepen om in een verwarmd zwembad te oefenen hoe je vanuit het water in een skiff moet klimmen. Peter van Wilgen heeft het eerst een keer voorgedaan en daarna mocht iedereen het zelf proberen. Het was een goede oefening. Regelmatig klonk er een applaus als het iemand gelukt was. Uiteindelijk is het iedereen gelukt. Het was een gezellig gebeuren.  


Peter van Wilgen, Harjo Vogelzang, Emma Verbeek, Linde Vermeulen, Ben Bouwman, Hidde Seckel, Leo Kerklaan, Lex Emsbroek, Ron Masselink, Rutgher van den Brink, Anne van den Born, Daniël Haring en Saskia Bruil hebben laten zien dat ze na het omslaan weer in de skiff kunnen klimmen. Het omslacertificaat is door Peter van Wilgen, namens de ROC, uitgereikt.


Bekijk de foto's hier.


 


5. Toerroeien 


5a. Agenda toerroeiactiviteiten 


Op 31 juli is de midweekroeitocht vanaf Amersfoort. We roeien samen met de midweekroeiers van Hemus uit Amersfoort over de Eem, onder de A1 door naar de Eemnesservaart. Daar brengen we een bezoek aan het Gemaal Eemnes, een industrieel erfgoed met een grote historie.


Op 15 augustus is de landelijke KNRB midweekroeidag bij Isala.


Meedoen of meer informatie? Neem contact op met Pieter Arkesteijn (commissie toerroeien Isala).
E-mail: njietsekra.reteip.[antispam].@dutch.nl
Tel: 0575-540050 


 


20130614 Isala roeitocht De Vecht 01120130614 Isala roeitocht De Vecht 0565b. Midweekroeitocht op 'Die Vechte' met RV Salland uit Gramsbergen Op 14 juni maakten de midweekroeiers een buitenlandse trip ... ze roeiden van Gramsbergen naar Emlichheim over de Vecht. Voorzien van een flinke picknickmand bedwongen ze deze prachtige roeirivier.
Het uitgebreide verslag van Pieter Arkesteijn, inclusief interessante historische feiten over de geschiedenis van de Vecht, lees je hier.


Bekijk de foto's hier.


 


5c. Verslag midweekwherryroeien in Hilversum  


Op 21 juni was er een midweekwherrytocht bij Cornelis Tromp in Hilversum. Een tocht met een verhaal. Wat is er gebeurd bij sluis 't Hemeltje? Een verslag van deze tocht volgt in de volgende nieuwsbrief. De foto's die zijn aangeleverd staan al wel op de site.


Bekijk de foto's hier.


 


6. Wedstrijdroeien 6a. IJsselregatta - 8 september
 


Op zondag 8 september vindt de IJsselregatta plaats. Dit is een wedstrijd voor gestuurde boten over de IJssel: 18 kilometer hard roeien vanaf ons botenhuis naar het botenhuis van Daventria. Het is een officiële KNRB-wedstrijd (dus: officieel tenue!) die Daventria en Isala samen organiseren.


Een goede training is noodzakelijk om de 18 kilometer hard te kunnen roeien. Een C4 doet over deze afstand ongeveer een uur, dus houd hier rekening mee bij het trainen.
Inschrijven kan vanaf 10 augustus via de website van Isala (eerst inloggen) of per e-mail bij de wedstrijdcommissaris (Olga Kruidhof). De inschrijving sluit op 2 september. Houd er rekening mee dat er veel animo is. Daarom bepaalt de wedstrijdcommissaris uiteindelijk welke ploegen kunnen inschrijven met welke boot. Als dat nodig is, wordt er geloot.


Wil je niet roeien maar vind je het leuk om mee te helpen (catering, tent opzetten, verkeersregelaar), meld je dan ook aan bij Olga!


 


6b. Derde keer Ringvaartregatta 263318 548925011816152 982405781 nDennis Vermeij heeft op 29 mei voor de derde keer de Ringvaartregatta (100 km) geroeid in een skiff. Hij kwam uit voor RV Naarden. Hier een korte impressie:


'Heenweg over de Kaag was heftig met veel wind, en hoge golven. Hier zijn al mijn krentenbollen doorweekt met Kaagwater; wel windje mee gelukkig. Voorbij Aalsmeer begon het zachtjes te regenen, na de bui was de wind afgenomen, en dat was maar goed ook, want voorbij Haarlem was de wind weer tegen. Veel stukken van de Ringvaart liggen beschut, en het was prachtig strak rimpelloos water. De Kaag op de terugweg was ook rustig, nauwelijks golven. Pleziervaart was er nauwelijks, door het somber ogende weer waarschijnlijk.
Doordat ik als een van de eerste gestart was, heb ik weinig meegekregen van de studentikoze sfeer op de kant, op veel stopplekken moesten nog opgebouwd worden toen ik er langs kwam. Uiteindelijk ben ik als zesde boot gefinisht (en was ik ook 6e van alle heren skiffs, 23e overall).'


Met een paar blaren op zijn handen is Dennis supertevreden met zijn tijd: een uur en een kwartier sneller dan vorig jaar.


  


6c. Blik op Zwartewater Regatta 


9105246901 f80c9dd584 oOp zaterdag 22 juni hebben veertien Isala-leden deelgenomen aan de Zwartewater Regatta in Zwolle. Door de harde wind waren er woeste golven; tijdens de wedstrijd moest er met de wind mee geroeid worden. De combinatieploeg van De Ank, Isala en RV Naarden heeft blik getrokken in de 4+. De ploeg bestond uit Jeroen Brinkman (RV Naarden), Rutger Engelbertink (de Ank), Wim ter Beek (Isala), Dennis Vermeij (RV Naarden en Isala) en Daan Brinkman (stuur, RV Naarden). Goed gedaan, gefeliciteerd!


Bekijk de foto's hier.


  


7. Materiaal 


7a. Nieuwe boot: Visdief 


Er is weer een nieuwe skiff in het botenhuis gearriveerd. Het leek erop dat er dit seizoen geen lichte wedstrijdskiff beschikbaar zou zijn. Het Snabbeltje is total loss, de reparatie kost tijd en de prioriteit van de materiaalcommissie ligt bij het botenhuis. Het is nog onduidelijk of het gaat lukken om deze boot weer in een redelijk vaarconditie te krijgen.


Toch is er een oplossing gevonden. Een tweedehands skiff van vier jaar oud in zeer goede conditie werd te koop aangeboden. Een gelukje dat Isala er zo snel aan kon komen en hiermee het botenbestand kan aanvullen. Het is een Wintech Club Racer LW (light weight), geschikt voor roeiers van 60-75 kg. De boot is gemaakt van glasvezelversterkt kevlar, een goede boot voor veelvuldig gebruik én geschikt voor wedstrijden.


De skiff is op zaterdag 15 juni gedoopt door Carla Maquelin, roeicommissaris. De naam van de aanwinst is Visdief.
De aankoop van deze skiff staat los van de al geplande aanschaf van een zware skiff. De zoektocht naar die boot loopt nog.7b. Schade of pech? Meld het bij de materiaalcommissie! 


fotoWat een teleurstelling ... Je wilt gaan roeien maar je ontdekt dat de boot waarmee je van plan was een heerlijke tocht te roeien schade heeft. Niet gemeld, dus niet gerepareerd.


Schade melden is belangrijk om te zorgen dat het materiaal door iedereen optimaal gebruikt kan worden en in goede conditie blijft. Helaas gebeurt dat melden niet altijd. Misschien omdat mensen niet weten dat het nodig is, maar misschien ook omdat ze niet durven, omdat ze zich schamen. Maar een kras of deuk veroorzaken kan iedereen gebeuren. Iedereen zal voorzichtig zijn met het materiaal, maar pech zit in een klein hoekje. En als een boot wordt gebruikt slijten er dingen. Meld problemen en schades dus!


Je kunt ze in MyFleet heel gemakkelijk invoeren. De materiaalcommissie ontvangt automatisch alle schademeldingen die worden ingevoerd, bekijkt ze en onderneemt actie als dat nodig is. Indien nodig wordt de boot uit de vaart genomen.


 


8. Een Isalaan stelt zich voor: Carla Maquelin 


Carla MaquelinWie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Carla Maquelin.


Hoe lang roei je al? Sinds 2005 ben ik lid van Isala en heb, zoals de meeste Isalanen, aansluitend de vaarbewijzen gehaald in een C4 en skiff.
Doe je ook aan andere sporten? De vraag of ik andere sporten beoefen? Er is maar één sportvereniging waar ik lid van ben, en dat is Isala! Fietsen doe ik elke dag en yoga beoefen ik regelmatig. Op vakanties wandelen we wel in de bergen. 
Wat is je favoriete boot om in te roeien? Onze ploeg heeft de Flamingo geadopteerd en daar roei ik dus meestal in, maar de Zilvermeeuw en Zeemeeuw zijn wat mij betreft ook prima boten.
Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Je kunt me bij Isala vinden op zaterdagmorgen en woensdagavond; dan roei ik met de ploeg van Peggy en op dinsdagmorgen met Nico Kok, Egbert Terwel en Leo Kerklaan.
Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? De ploeg van Peggy doet jaarlijks mee aan wedstrijden, zoals de Zwarte Waterregatta en de Lingebokaal. Ook hebben we een aantal keren meegedaan aan de IJsselregatta en een keer de Dommelregatta geroeid. Elk jaar staan een aantal toertochten op het programma van de ploeg, bijvoorbeeld de Weerribbentocht, de Lichtjestocht en onlangs de Mosterdtocht. Daarnaast roei ik ook wel eens mee met een midweektoertocht.
Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Andere bezigheden zijn: je kunt me vaak in de tuin vinden werken of met mijn neus in leerboeken Spaanse taal. Daarnaast lees ik graag, heb ik het pianospelen weer opgepakt en hou ik van reizen en museabezoek.
Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Als ik roei ben ik geconcentreerd op de techniek, maar ik kan ook genieten van het water en van mijn roeimaten, zeker als we kunnen lachen.
Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Sinds kort heb ik het stokje overgenomen van Anke, de vorige commissaris roeiopleidingen. De ROC is een enthousiaste groep mensen, dus daar boffen we mee. Vorige jaar heb ik in de Lustrumcommissie gezeten en soms kun je me als klusser aan het werk vinden bij Isala
Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Door de activiteiten in het Lustrumjaar en toename van het aantal leden is er meer bedrijvigheid op het botenhuis en dat is leuk. Je zou meer leden kunnen motiveren een bijdrage te leveren aan activiteiten bij Isala. Het begint met mensen met elkaar in contact brengen, zoals door het organiseren van evenementen waar iedereen aan kan meedoen.
Wat moet vooral blijven bij Isala? Eigenlijk hoeft er niets veranderd worden. Ik ben van mening dat de informele sfeer die er is binnen de vereniging gekoesterd moet worden.


 


9. Vogelaar in de boot: de Stormvogel 


stormvogelVogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie.


Ik zal het maar eerlijk bekennen: ik heb nog nooit een stormvogel gezien. Daarmee val ik gelijk door de mand, want ik ben dus geen echte vogelaar. De echte vogelaar ligt namelijk bij stevige noordwesterstorm in de winter, wanneer u en ik rillend bij de kachel zitten, urenlang in de duinen met zijn kijker gericht op de horizon. Zeetrek tellen, heet dat. Dan kun je allerlei vogels langs zien komen: jan-van-genten, alken, zee-eenden – en ook stormvogels.


Stormvogels zijn echte zeevogels: ze brengen hun hele leven vliegend boven zee door, en zwerven daarbij de hele wereld over. Broeden in Noorwegen, overwinteren aan de Argentijnse kust, bijvoorbeeld. Ze verschillen van meeuwen doordat ze een neusbuis hebben en door hun stijve, smalle vleugels, een beetje zoals een albatros. Laag over de zee scherend speuren ze naar prooi: inktvis, kreeftjes, vis. Tijdens stormen vliegen ze laag tussen de golven door, en ontwijken zo de wind. Ze komen alleen aan land om te broeden. Dat doen ze dan in een holletje op een klif aan de kust, of liefst op een eilandje in de oceaan. Per jaar leggen ze één groot ei. Aan de Nederlandse kust komen ze alleen wanneer ze door een storm hierheen geblazen zijn; vandaar de naam. Je kunt dan vijf soorten tegenkomen, die in grootte variëren van een kleine meeuw tot een formaatje zwaluw.


 


10. Van de redactiecamera 


Afgelopen weken zijn met de redactiecamera veel mooie foto's van het hoge water gemaakt.


201306 


Bekijk de complete serie foto's hier


Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje.


 


11. Uitslag poll 


We vroegen jullie naar je favoriet wedstrijdafstand. Onze 'thuiswedstrijd' IJsselregatta won deze verkiezing met afstand: 45% van de stemmen. Voor de Ringvaartregatta was maar één liefhebber (als het Dennis niet is, dan staan wij voor een raadsel). 


 


12. Nieuwe leden 


De volgende nieuwe leden hebben zich bij Isala aangemeld: Douwe Schuringa, Bram de Wilde, Susanne Mullenders, Marjolein Rudolphus, Herman Bijenhof, Patricia Koster, Kees van Son, Ineke Boerwinkel, Kristina Glósemeyer, Hakke van Zwam, Désirée van Zwam, Jaap Boom, Lex Algra, Nynke Vierstra en Dai Ruegebrink: welkom bij Isala en veel roeiplezier!


 


13. Geslaagd 


Isala is weer een gedipomeerd KNRB-roei-instructeur op niveau 2 rijker. Anke Nieuwland is geslaagd voor RI-2. Anke, gefeliciteerd! 


Iemand met RI-2 is in staat is om roei-instructie te geven aan beginnende en licht gevorderde roeiers. Doelen zijn verbetering van de roeitechniek, verbetering van de conditie en het geven van een veilige, leerzame en gezellige roeiles. Heb je ook interesse in het volgen van een roeiopleiding voor instructeur laat dit dan weten aan de ROC.

 


14. Volgende nieuwsbrief 


De volgende nieuwsbrief kun je in juli in je mailbox verwachten. Lees dan het verslag van de omsla-cursus. Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.


Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 25 juli.


 


Inschrijvingen:{tag:subscriptions}
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei en Zeilvereniging Isala uit Zutphen. 


 

 


{tag:unsubscribe}