Isala nieuwsbrief - juli/augustus 2014

Logo wave nieuwsbrief

  

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. Wim ter Beek Isala clubkampioen 2014  

3. Zomeraanbieding: gele mouwloze shirts 

4. Roeiopleidingen 

    4a. Theorieavond - 29 augustus  

    4b. Boordroeicursus  

5. Toerroeien 
    5a. Agenda 
    5b. Verslagen toertochten 
    5c. Meer informatie over toerroeien bij Isala
6. Wedstrijdroeien
    6a. Agenda
    6b. Verslagen wedstrijden 
    6c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala   
7. Website: bericht van de webmasters  

8. Een Isalaan stelt zich voor: Hennie Duijts 
9. Vogelaar in de boot: Duiker 
10. Boot stelt zich voor: Duiker
11. Nieuwe leden 

12. Geslaagd
13. Van de redactiecamera
14. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 


Kees jan 125Er wordt ook in deze zomerperiode nog veel geroeid, er zijn examens afgenomen en er worden al ploegen samengesteld voor de IJsselregatta op 14 september.

 

Als bestuur zijn we met heel veel zaken bezig, onder ander het formuleren van het vrijwilligersbeleid binnen Isala. Ook heeft de ROC met de examencommissie gekeken naar de indeling van de roeikwalificaties.

Hans Diehl, Paul Waart  en ik zijn naar Aross in Oss gegaan om met eigen ogen te kijken naar hun Olympia roeivlot en om hun ervaringen met dit vlot te vernemen. In de volgende nieuwsbrief kom ik op deze zaken terug.

Tot slot wil ik iedereen een hele fijne vakantie wensen en zie iedereen graag weer gezond en uitgerust op het water terug. Voor de thuisblijvers: het weer in Nederland is vaak veel beter dan de site van Weeronline aangeeft!

 

Kees-Jan de Louw

 

2. Wim ter Beek Isala clubkampioen 2014 

Op 12 juli was het zover: de 2014-editie van de Isala onderlinge wedstrijden werd op de Marshaven verroeid. Het was een spannende en natuurlijk sportieve strijd!  Wim ter Beek, Emma Verbeek, Hidde Seckel en René Kooij behaalden als ploeg in de C4 de eerste plaats. Wim zette daarnaast ook in de skiff de beste tijd neer. Daarom mag hij zich clubkampioen 2014 noemen. Gefeliciteerd! 

 

20140712 onderlinge collage 

 

Na de wedstrijden stapte een aantal familieleden de boot in om eens te voelen hoe het nu echt is, dat roeien. 

Na al deze sportieve inspanning was de uitstekend verzorgde barbecue een succes. Er werd gesmikkeld en het weer bleef stralend, waardoor er nog lang op het vlot kon worden (na)getafeld.

 

Lees hier het verslag van deze gezellige dag. 

 

3.  Zomeraanbieding: gele mouwloze shirts. 

  


Hemd250Het kleurt steeds meer geel bij Isala, iedereen is het er over eens dat deze kleur goed opvalt op het water, zelfs in schipperskringen wordt daarover gesproken.

 

De introductieaanbieding van gele shirts bij Harbach is afgelopen, maar er is nu een zomeraanbieding voor een mouwloos shirt bij Harbach. Deze zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als de inmiddels alomtegenwoordige T-shirts, en kunnen ook met het Isala-logo worden bedrukt. Tot en met september betaal je 21 euro voor deze hemdjes.

 

Vanaf 1 juli geldt bij Harbach voor de T-shirts met lange en korte mouw de voordelige speciale Isala-prijs. 

Bekijk hier de Isala kledinglijn met verkrijgbare artikelen en prijzen. 

 

  

 

4. Roeiopleidingen 

 

4a. Theorieavond - 29 augustus 

  

Op vrijdagavond 29 augustus is er in het botenhuis een theorieavond over veiligheid en vaarregels. Deze avond is een verplicht onderdeel van het roeiopleidingsprogramma voor iedereen die komend voorjaar het havengestuurd examen wil afleggen.
Ook als je dit examen al hebt gehaald maar nog niet eerder een theorieavond hebt bijgewoond, word je op 29 augustus verwacht. Omdat bestuur en ROC veel belang hechten aan het thema 'veilig varen' moeten alle leden een keer een theorieavond hebben bijgewoond.

 

Meer informatie bij de ROC: mocieor.[antispam].@zrzv-isala.nl 

  

4b. Boordroeicursus  

  

Omdat er steeds meer belangstelling komt voor boordroeien (oarsen) in onze vereniging start de ROC dit najaar met een pilot van een korte cursus boordroeien, met een afsluitend examen. Dit passen we dan meteen in in de nieuwe lijn van roeivaardigheidsbewijzen.

 

Bij boordroeien roei je, in tegenstelling tot scullen, met één riem (paal). Dat vraagt onder andere veel meer balanceerkunst van de roeiers als team. De individuele roeier moet leren om het lichaam niet eenzijdig te overbelasten. Het voordeel van deze techniek is dat alle lichaamskracht op één blad geconcentreerd wordt, en dat heeft ergonomisch positieve effecten.


Als je beschikt over het vaardigheidsbewijs kanaalgestuurd kun je opgaan voor het examen B1: boordroeien in de C4+ (Topper). Van een hoger niveau is het examen B2: boordroeien in glad materiaal 4+ (Nimmerzat) en 8+ (niet meer beschikbaar) en B3: boordroeien in 2- (Stern). Het opleidingstraject hiervoor is nog in ontwikkeling.

 

We verwachten dat cursisten na vijf lessen oefenen in de Topper de theorie en praktijk als team voldoende beheersen om voor B1 in aanmerking te komen. Daarna kun je zelfstandig, mits met voldoende gekwalificeerde roeiers en stuur, met de Topper gaan roeien. 

 

In september start de eerste cursus met vier deelnemers. Heb je belangstelling voor een eventuele volgende cursus, mail naar de ROC: moCieoR.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

5. Toerroeien   

 

5a. Agenda  

 


Gorssel 200De komende weken staan de volgende toertochten op het programma: 

  • 17 augustus: Kersen/pruimentocht naar Wilp  

  • 21 augustus: Landelijke Midweekroeidag

  • 25 juli:  RV Salland op bezoek bij Isala 

  • 7 september: RV Hemus op bezoek bij Isala

Bekijk hier de toerroeikalender van Isala.

 

5b. Verslagen toerroeitochten 

 

De afgelopen maand waren de toerroeiers erg actief; uit en thuis werden diverse tochten geroeid. Lees hier de verslagen van de RijnIJsselmarathon en de toertocht Brummen/Bronkhorst die een toertocht naar Gorssel werd.  

 

5c. Meer informatie over toerroeien bij Isala

Wil je meedoen aan een toertocht of heb je vragen over toerroeien bij Isala? Mail de toerroeicommissie: mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

6. Wedstrijdroeien  

 

6a. Agenda  

 


Zwr 200De wedstrijden die de komende tijd op de kalender van Isala staan zijn:

  • 14 september: IJsselregatta 
  • 21 september: Cottwichregatta

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Isala. 

  

6b. Verslagen wedstrijden  

 

De afgelopen maand waren de wedstrijdroeiers weer actief; uit en thuis werden diverse wedstrijden geroeid. Lees hier de verslagen van de Zwartewater Regatta en de onderlinge wedstrijden.

    

6c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 

  

Heb je vragen over wedstrijdroeien bij Isala? Mail de wedstrijdcommisaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

 

 7.  Website: bericht van de webmasters 

 

De ledenlijst in Mijn Isala heeft een iets ander formaat gekregen. Dat komt omdat alle vaarbewijzen en dispensaties die in de lijst staan vermeld, vanaf nu rechtstreeks uit e-Captain worden opgehaald. Daardoor is de lijst altijd actueel en compleet, maar wel wat langer geworden. 

 

Voor steeds meer activiteiten van Isala geldt dat je je via Mijn Isala kunt aanmelden. Bij de informatie over zo'n activiteit staat aangegeven hoe je dat moet doen.

In Mijn Isala kan je vanaf nu onder de menukeuze Jouw Gegevens zien voor welke activiteiten je je hebt aangemeld. 

 

Heb je vragen over de website van Isala of ben je je inloggegevens kwijt, mail dan de webmasters: retsambew.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 8. Een Isalaan stelt zich voor: Hennie Duijts 

 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Hennie Duijts

 


Hennie duijtsHoe lang roei je al?
Mijn eerste vaarbewijs dateert van september 2004, dus dat zal sinds begin 2004 zijn. Na de introductiecursus was ik meteen "om" en ik hoop nog heel erg lang te kunnen roeien.

 

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Dat is toch wel de Zwaan. Hoewel het een wat zware boot is, is hij heerlijk om in te roeien. Maar ik roei ook regelmatig met veel plezier in de Zilvermeeuw, al dan niet gestuurd, en in de Roerdomp. Voor skiffen kan ik nog steeds niet echt warmlopen, maar ik wil het binnenkort toch maar weer eens proberen.

 

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Altijd op vrijdagmorgen met onze vaste ploeg. Wij zijn één van de ploegen die vaak zo’n blauw/wit picknickmandje meenemen met koffie/thee voor onderweg, soms in combinatie met onze befaamde 'roeikoek' en in de zomer een duik in de IJssel. Fijn roeien en gezelligheid, gecombineerd met een goed of luchtig gesprek hoort echt bij onze ploeg. In de winter roei ik vaak op de zondagmorgeninstuif en in de zomer op dinsdagmorgen, lekker vroeg om 8 uur. Dan zijn de rivier en de uiterwaarden ook weer zo anders, zo mooi. Al 10 jaar lang vind ik elke roeitocht een beetje vakantie.

 

Doe je mee aan toertochten en/of wedstrijden? Ik heb een paar keer meegedaan aan de IJsselregatta, eenmaal in de Zilvermeeuw waarmee we toen een baanrecord gevestigd hebben. Ook heb ik een keer de Dommelregatta geroeid. Ik ben een echte toerroeier en heb zo al veel leuke en mooie roeiwaters elders in Nederland gezien. Het betekent ook dat je als toerroeier heel wat roeikilometers in de benen hebt. Het toerroeien is vooral zo leuk omdat het gewoon een heerlijke dag uit is op ander roeiwater. Soms roeien we in stromende regen omdat er nergens geschuild kan worden; soms gaat er een boot "ten onder" in een sluis; vaak hebben we prachtig weer; soms wordt er na afloop door ons gezongen bij de gastroeivereniging; is het leuk om te zien hoe formeel of juist informeel het bij andere verenigingen toegaat. Het grote voordeel van toerroeien is dat je een boot huurt van de gastvereniging en dus zelf geen boot hoeft te vervoeren. Maar we ontvangen bij Isala ook regelmatig toerroeiers. Zoals binnenkort weer (21 aug.) tijdens de landelijke MidWeekRoeidag (MWR) waarbij Isala dit jaar alweer voor de derde achtereenvolgende keer gastheer/-vrouw zal zijn. Ook daar maken we een heel leuke dag van. We roeien tot het Gorsselse pontje, terwijl een andere groep daar op de fiets naartoe gaat. We lunchen samen aan de wal en daarna wordt er gewisseld met roeien-fietsen. Een groot succes, met soep na afloop in ons botenhuis. Voor velen is het een nieuwe ervaring om op stromend water te roeien.

 

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Nu ik sinds 1 januari 2014 met prepensioen ben, heb ik het golfen wat intensiever opgepakt. Ook dat is een geweldig leuke, uitdagende sport. Verder geniet ik van een museumbezoek, van concerten, lezen, mijn tuintje bijhouden, erop uit met mijn caravan en het maken van patchwork-quilts. En oh ja, ben ook in een koor gaan zingen – wat een ontdekking!

 

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Een aantal malen heb ik Hg- en Kg-groepen gecoacht. Sinds dit voorjaar assisteer ik de toercommissaris, samen met Maatje. Dat was nodig omdat er veel organisatie aan het toerroeien zit. Ik maak ook deel uit van de examencommissie.

 

Wat moet vooral blijven bij Isala? Volgens mij is dat in deze rubriek al meerdere keren gezegd: de goede sfeer, de saamhorigheid, de belangeloze inzet van veel leden. Al het onderhoud aan boten en botenhuis, het coachen, de kantine, etc. Alles loopt op rolletjes, maar daar zit veel samenwerking achter die niet altijd zichtbaar is voor iedereen. Houden zo! 

  

 9. Vogelaar in de boot: Duiker 

 

Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

 


Duiker 200Een vogel die duiker heet – die zal wel duiken. Maar ja, vogels van allerlei pluimage duiken. Eerder behandelden we in deze serie al de topper – een duikeend. Hij heeft een nauwe verwant die brilduiker heet. En futen, die duiken ook; er is een kleine futensoort die kuifduiker heet. Om nog maar te zwijgen van de papegaaiduiker.

 

Maar als vogelaars het over duikers hebben, bedoelen ze leden van de familie van die naam. Flinke, vis- en schelpdieren etende zwemvogels, een soort grote futen, met een stevige, puntige snavel. Ze duiken niet alleen graag, maar liggen ook als ze zwemmen diep; vaak met alleen de kop boven water. Tsja, dat doet me denken aan mijn eigen avonturen in een skiff ...

 

De verschillende soorten zijn in de broedtijd prachtig getekend en nogal luidruchtig. Helaas hebben we daar in Nederland niets aan, want ze broeden aan noordelijke meren: in Schotland, Scandinavië, IJsland. Op de trek komen ze wel langs, vooral langs de kust. Maar soms ook langs de rivier; zo zat er begin april een week lang een parelduiker in de uiterwaarden bij Huissen. Voor alle duidelijkheid: die heet zo vanwege de witte parels op zijn donkere vleugels, niet omdat-ie op parels vist. Hoewel hij een oester op z'n tijd niet versmaadt. Nog spectaculairder was een geelsnavelduiker die in januari op het Rhederlaag zat. Deze vogels – van gansformaat – komen zelden in Nederland, en er stonden dan ook honderden vogelaars op de dijk bij Giesbeek om hem te zien en te fotograferen.

 

 10. Boot stelt zich voor: Duiker

 


Duiker boot 200Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: Duiker

 

Bij Isala is maar één skiff met de kleur rood. Dat is de Duiker. Het is een laag afgestelde skiff met RVS-riggers voor roeiers van 60-70 kg. 

Dit type skiffs werd gemaakt door de botenbouwer Hasle in Scandinavië, die vooral kano's maakt. Het is een poyester (glasvezel) boot waarbij de romp in een keer is gemaakt. Dit is goed te zien aan het dek dat op de romp is bevestigd. Er steekt een randje uit. Deze bevestiging is ook de zwakke plek van de boot. Lekkage heeft het noodzakelijk gemaakt om deze rand vol te spuiten.

 

De Duiker is een degelijke boot en door zijn lengte van 8 meter 20 ook nog eens snel.

Het was in 2002 voor Isala een verhoudingsgewijs goedkope skiff. Helaas is Hasle is gestopt met het bouwen van roeiboten.

  

11. Nieuwe leden

 

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er drie nieuwe leden ingeschreven: Marica Hofstede-de Groot, Ernst-Jan Nieland en Lex Schouten.

  

Welkom bij Isala! Veel roeiplezier!  

  

12. Geslaagd

 


201407 geslaagd 200Het havenskiffexamen is gehaald door: 
Désirée van Zwam, Hakke van Zwam, Ank van der Meulen, Bastiaan Walis, Conny Swenne, Kristina Glösemeyer, Marjo Hendrix, Michel Hoebert, Sjoukje Delfsma en Nynke Vierstra. 

 

Het vaarbewijs kanaalskiff is gehaald door: Douwe Schuringa, Rutger van den Brink en Sebastiaan van den Worm. 

 

IJsselgestuurd is gehaald door: Hidde Seckel, René Kooij, Paul Waart en Lise Bøgh-Sørensen.

 

Van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

 

13. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

  

201407 red cam collage 

  

Bekijk de complete serie foto's hier

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje. 

  

14. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je eind september in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 19 september. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.