Isala nieuwsbrief - februari 2014

Logo wave nieuwsbrief

 

  

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. Open dag Isala op zaterdag 15 maart   

3. Roeiopleidingen  

4. Toerroeien 
    4a. Toeren in het buitenland (FR) 
    4b. Toeragenda   
5. Wedstrijdroeien
    5a. Ergometerkampioen 
    5b. Wedstrijdagenda  
    5c. WK Roeien  
6. Onderhoud
    6a. De Castor verkocht  
    6b. Nieuwe boten
    6c. Website  
7. Een Isalaan stelt zich voor: Kristina Glösemeyer 

8. Vogelaar in de boot: Topper 
9. Boot stelt zich voor: Topper
10. Van de redactiecamera
11. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 

 

De afgelopen maand is er op de achtergrond ongelofelijk veel werk verzet. Ik ben er ontzettend trots op dat heel veel zaken ongemerkt zijn verlopen. Denk hierbij met name aan de overgang van de automatisering naar e-captain. Dat heeft veel inspanningen gekost. Degenen die hierbij zijn betrokken verdienen een grote pluim.  

Er is door de ROC een nieuw informatieboekje gemaakt voor nieuwe leden. Ook zijn we nu al bezig met het “bemannen” van de activiteiten voor dit jaar. Pieter Arkesteijn heeft zich opgeworpen als Isala-ambassadeur van het WK Roeien in augustus in Amsterdam. Ook zijn er mensen druk met het aanpassen van draaiboeken voor andere evenementen, zoals de Rijn IJssel Marathon op 15 juni en het IJsselfestival op 29 juni.  

 

Op 15 maart houden we onze jaarlijkse Open dag en organiseren we aansluitend een commissieborrel. 

 

Kees Jan de Louw

    

2. Open dag Isala - zaterdag 15 maart 

  


Isala opendag 2014 web2Zaterdag 15 maart van 12.00 -16.00 uur houdt Isala weer haar jaarlijkse open dag. Ben je jeugdlid, wedstrijdroeier, zaterdag- , zondag- of midweekroeier: we zoeken leden die die middag enthousiast willen vertellen over het roeien bij Isala en/of het leuk vinden even het water op te gaan met mensen die het roeien willen uitproberen.

 

Kun je komen helpen? Laat het even weten aan Anke Nieuwland (dnalwuein.j.a.[antispam].@kpnplanet.nl) en geef aan wanneer je komt: van 12.00- 14.00, van 14.00-16.00 of de hele middag.

 

Wat kun je doen om te helpen bij de promotie van deze open dag? 

  • Neem posters mee uit het botenhuis en hang die op voor je raam, bij je supermarkt, op je school of andere strategische plekken in en rond Zutphen.
  • Nodig buren, vrienden en kennissen uit die interesse hebben in roeien.
  • Heb je een Facebook-account? Deel het bericht over de Open dag (https://www.facebook.com/roeizutphen)
  • Heb je een Twitter-account? Retweet het bericht over de Open dag (https://twitter.com/zrzvisala)

    

3. Roeiopleidingen 

 

Handen aan de boot: Instructiecursus roei-instructeur 1  

De Roeiopleidingencommissie (ROC) organiseert ook dit jaar weer introductiecursussen voor mensen die kennis willen maken met de roeisport. Er is al een wachtlijst met belangstellenden en op 15 maart, de Open dag, verwachten we natuurlijk ook nieuwe potentiële leden die zich opgeven voor de introductiecursus. 

Iedere beginnende roeier krijgt bij Isala dus instructie. Daar zijn natuurlijk instructeurs voor nodig. Als we zorgen dat meer leden instructie kunnen geven, hoeven we als vereniging niet steeds een beroep te doen op dezelfde mensen.

 

Vind je het belangrijk iets te doen voor Isala en zou je wel instructie willen geven, maar mis je de ervaring? Dan is de cursus Handen aan de boot: roei-instructeur 1 (RI-1) iets voor jou! De ROC biedt deze cursus ook dit voorjaar aan om te zorgen dat beginnende instructeurs een goede basis hebben.

 

De cursus RI-1 is vooral geschikt als je instructie gaat geven aan beginnende roeiers. De cursus bestaat uit twee avonden, waarin uitleg wordt gegeven over de roeitechniek en de opbouw van een roeiles. Je geeft na deze twee lessen zelf instructie aan een introductieploegje, waarbij je begeleiding krijgt van meer ervaren instructeurs. Deze combinatie is erg leerzaam gebleken. Bovendien sta je er zo niet alleen voor.

 

De cursus Handen aan de boot wordt gegeven op maandagavond 13 en 20 maart in het botenhuis. Alle avonden beginnen om 20 uur.

 

Na deze twee avonden ga je in de praktijk aan de slag als instructeur van een introductieploeg van vier mensen, die je op vier doordeweekse avonden begeleidt, te beginnen in de week van 31 maart.

 

Wil je meedoen met de cursus Handen aan de boot? Meld je aan via: mocieor.[antispam].@isala.nl  

 

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Peter van Wilgen, die de cursus zal geven.

  

4. Toerroeien   

 

4a. Toeren in het buitenland (FR)   

  

Vanuit de KNRB wordt er in het komende jaar een botenwagen gestald in Bretagne, aan het Canal de Nantes à Brest. Op de botenwagen twee moderne wherries die kunnen worden gehuurd. Dit is voor de toercommissie reden om te polsen of er bij Isala belangstelling bestaat voor een buitenlands avontuur.

 

De route die gevaren kan worden is een afwisselend traject op het kanaal van Nantes naar Brest door Bretagne, ooit gegraven door Napoleon om een Engelse invasie te voorkomen. Vanuit Vilaine kan ook op de rivier de Vilaine geroeid worden. Voor het roeien is een kanaalbevoegdheid vereist. Sluizen openen, bedienen en sluiten hoort er ook bij.

 

De botenwagen wordt gestald bij Societé d’Aviron de Redon et de Vilaine, en is een week te reserveren (van zaterdag tot zaterdag). De gebruiksvergoeding is € 475,-, aangevuld met een borgsom van euro 100,-.

 

Geïnteresseerd? Neem contact op met Pieter Arkesteijn via mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl.

   

  

4b. Toeragenda  

 

De Isala toerroeikalender 2014 is bekend en staat op de website.

 

Woensdag 26 maart: Midweekroeitocht is bij RV Weesp, op de Vecht. Er zijn drie wherries gereserveerd. Dit is goed voor 12 roeiplaatsen.  

 

Zondag 6 april: De Mosterdtocht op de Oude IJssel bij roeivereniging de Ank in Doetinchem. De tocht gaat naar Doesburg, waar mosterdsoep wordt gegeten! Daventria zal hier ook met meerdere boten aan deelnemen.

 

Na de Mosterdtocht, ook op zondag 6 april: de Boat Race op de Thames, tussen de ploegen van Oxford en Cambridge. Je bent van harte welkom om deze roeitopper op groot scherm te komen bekijken in het botenhuis. Aanvang 19 uur. 

 

Voor informatie over toerroeiactiviteiten kun je contact opnemen met Pieter Arkesteijn via mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

  

5. Wedstrijdroeien  

 

5a. Ergometerkampioen 

  

Na een zware strijd, die werd uitgevochten onder aanmoediging van een aantal Isala-leden, zijn de ISALA-ergometerkampioenen 2014 bekend!

Overall en Heren: Henk Midderham (gecorrigeerde tijd 06:04.)
Dames: Maaike Janssen en Lingkan Runia (gecorrigeerde tijd 06:52)
Jeugd: Jochem Vermeij (gecorrigeerde tijd 07:06)

 

Ergometerkampioen nb 


Voor de einduitslag werd er gerekend met een correctiefactor voor leeftijd en gewicht, zodat de verschillende categorieën met elkaar te vergelijken waren.
Wim Rutten zette de snelste ongecorrigeerde tijd neer: 7 minuut en 11 seconden.

Het was een sportieve en gezellige middag.

Bekijk hier de foto's en hier de filmpjes.

 

  

5b. Wedstrijdagenda  

 


Tww webDe Isala wedstrijdroeikalender 2014 is bekend en staat op de website.

 

Er is al een eerste wedstrijd geroeid door Isala. De damesploeg die op zondag traint heeft deelgenomen aan de Twentsche Winter Wedstrijden. Er was veel wind tijdens de wedstrijd. Opvallend waren de mooie blauwe kousen van de dames. De dames eindigden in de middenmoot.

Bekijk hier meer foto's.

 

De eerstvolgende wedstrijd is de Head of the River Amstel in Amsterdam. Het is een grote wedstrijd over de Amstel. Bij Isala zijn twee ploegen van plan om mee te doen aan deze wedstrijd.

 

  

5c. WK Roeien  

 

Het WK Roeien op de Bosbaan vormt een hoogtepunt in het Nederlandse sportjaar 2014. Het WK staat garant voor absolute topsport en wordt toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. 


WklogoEr is een exclusieve kortingsactie voor leden van roeiverenigingen:

Leden en oud-leden van roeiverenigingen en hun vrienden en familie krijgen als eerste de mogelijkheid de beste tickets te kopen met een aantrekkelijke korting. De korting geldt voor alle soorten tickets en is geldig tot 1 mei. Let wel, er is maar een beperkt aantal tickets voor de finaledagen beschikbaar dus wees er snel bij!

  

 

Bij aankoop van tickets steun je bovendien automatisch Isala. Van alle tickets die via de ticketshop worden verkocht, gaat 5% van de totale omzet terug naar de vereniging. Dus attendeer vrienden en familie op de actie. Voor roeiverenigingen is het WK nog voor het goed en wel begonnen is al een succes!

 

Klik hier om je tickets te bestellen via de ticketshop van Isala. Veel meer informatie vind je hier.

Pieter Arkesteijn is de WK-ambassadeur bij Isala. Voor meer informatie kun je hem mailen: njietsekra.reteip.[antispam].@dutch.nl 

 

Speciaal voor het WK (24-31 augustus) wordt de Bosbaan omgetoverd tot een heus festivalterrein.

 

Impressie van bosbaan tijdens wk 

 

 

 

 6. Onderhoud 

 

6a. De Castor verkocht 

  

De Castor is verkocht! Voor € 1450,- (inclusief riemen) krijgt hij een nieuw leven bij Ruderclub Marl uit Krefeld. 
  

  

6b. Nieuwe boten
   


P1010017 nbOp donderdag 20 februari hebben Kees Jan de Louw, Douwe Schuringa en Paul Waart twee boten opgehaald bij Wiersma in Heerenveen. Een rit van twee uur heen en twee uur terug met de botenwagen.
 

Het gaat om C4 die is te vergelijken met de Flamingo, en een skiff voor gewichtsklasse 85 kg, vergelijkbaar met de Visdief.
Over het besluit om deze boten aan te schaffen vind je meer informatie in het verslag van de najaars-ALV (alleen voor leden, inloggen verplicht).

De boten moeten nog worden uitgepakt en afgesteld. Het bestuur laat binnenkort weten wanneer ze gedoopt en in de vaart genomen worden.

   

6c. Website  

  

Achter de schermen wordt nog steeds gewerkt aan verbeteringen voor de Isala website. Er is een testomgeving ingericht waarin nieuwe onderdelen worden uitgeprobeerd. Als ze goed werken komen ze live en word je per nieuwsbrief of nieuwsflits geïnformeerd.

 

Wat is er afgelopen maand gerealiseerd:

  • Automatisch gegenereerde lijst met alle commissievoorzitters en commissieleden. Dit heeft als voordeel dat deze actieve leden als subgroepen eigen rechten op onderdelen van de site kunnen krijgen en gerichte nieuwsflitsen kunnen ontvangen. Door dit goed in te richten ontstaan er heel veel nieuwe technische mogelijkheden
  • Daarnaast wordt er continu gewerkt aan de actuele nieuwsberichten op de site en het onderhoud van de pagina's waar vaak aanpassingen op nodig zijn.

Waar wordt aan gewerkt: 

  • Botenreserveringssysteem: Isala gaat dit jaar nog over van MyFleet naar e-Captain voor het reserveren van boten.
  • Aangepaste ledenlijst met bevoegdheden voor het botenreserveringssysteem in e-Captain.
  • Smoelenboek. Dit verzoek kwam ons ter ore tijdens de nieuwjaarsreceptie en we zijn nu de mogelijkheden aan het testen.
  • Intekenlijst voor klussen zodat leden zich via de activiteitenkalender kunnen aanmelden voor werkzaamheden.

Heb je nog een vraag, tip of idee voor de website? Laat het ons weten via eitcader.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 7. Een Isalaan stelt zich voor: Kristina Glösemeyer 


Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Kristina Glösemeyer.

 Kistina gloesemeyer webHoe lang roei je al?
Pas sinds april 2013. Toen ben ik bij Isala begonnen met de introductiecursus en ik ben vervolgens gestart met havengestuurd. 

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Dat maakt mij niet veel uit, zolang ik een leuke en goede ploeg heb om mee te roeien.

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? In de lente en zomer op woensdagavond en indien het voor mij mogelijk is dan ook op zaterdagochtend.

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Dit heb ik tot nu toe nog niet gedaan, maar het lijkt mij een leuke uitdaging om een keer mee te doen met wedstrijden of toertochten.

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Ik ben 1 1\2 jaar geleden naar Zutphen verhuisd i.v.m. mijn baan als fysiotherapeute. Binnen mijn beroep heb ik veel met bewegen en sporten te maken, vandaar dat ik zelf niet zonder sport zou kunnen. Naast het roeien 1-2 keer in de week ga ik nog 2-3 keer hardlopen en 2 keer fitnessen. Verder bezoek ik graag vrienden en familie van mij, die grotendeels in Duitsland wonen, omdat ik daar ook van oorsprong vandaan kom.

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Op dit moment ben ik bezig met kanaalgestuurd en ben ik bij mijn ploeg de vrouwelijke component. Doordat ik nog niet zo lang roei moet ik uiteraard nog verder aan de "finetuning" van mijn roeitechniek gaan werken.

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Ik heb geen specifieke functie binnen de vereniging.

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Het zou leuk zijn als er meer jonge leden in de leeftijd van 20-30 jaar zouden zijn.

Wat moet vooral blijven bij Isala? De gezellige en open sfeer!!!


 

 8. Vogelaar in de boot: Topper 

 

Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie.

Topper webDe toppers zijn weer in het land. Niet Geer, Goor, Jeroen of hoe ze ook mogen heten, maar de toppereend. Van december tot en met maart overwinteren er tienduizenden toppers in ons land, vooral op het IJsselmeer en de Waddenzee. Af en toe zit er ook eentje langs de IJssel, tussen andere eenden. Daarna vliegen ze weer terug naar hun broedgebied: meren in IJsland, Noorwegen, Finland, Siberië. Vaak zit wel de helft van de totale Europese populatie in Nederland.

De topper is een duikeend, dit in tegenstelling tot de zwemeenden. Zwemeenden zoals de gewone wilde eend grondelen: al drijvend steken ze hun kop onder water, maar je blijft de staart en de poten zien. Duikeenden duiken echt. De topper kan tot 15 meter diep duiken en zoekt op de bodem mosseltjes om te eten. Hij duikt ook in ruwe zee; best een stoer eendje dus!

 

Maar hoe ziet-ie er nu uit? Misschien ken je de kuifeend, ons algemeenste duikeendje, dat ook in Zutphen te zien is, bijvoorbeeld op de Grote Gracht en op de gracht van de oude begraafplaats aan de Warnsveldseweg. Een compact, zwart-wit eendje met een zwarte kop met paarse weerschijn en een kuifje. De topper is iets groter, heeft geen zwarte maar een zilveren rug; de zwarte kop heeft groene weerschijn en mist het kuifje. Zoals je kunt zien op de – zoals altijd weer prachtige – tekening van Ton.

 

De naam topper wordt op twee manieren verklaard: óf het betekent kuif; dat wijst erop dat topper- en kuifeend vroeger samengenomen werden. Óf het staat voor ‘dobber’ omdat deze eendjes na een duik als een dobber weer uit het water omhoog komen.

 

 9. Boot stelt zich voor:  Topper

 

Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: Topper 


Topper boot webNadat we de Zwaan in 1996 nieuw hebben gekocht, bleek rond 2002 dat er een dringende vraag ontstond naar een C4+. Dit boottype hadden we op dat moment niet in de vloot. Busman, de leverancier van de Zwaan, was gestopt met het maken van C-vieren, zodat er opnieuw een marktverkenning moest plaatsvinden.


Uiteindelijk zijn we terechtgekomen bij de firma Schellenbacher in Oostenrijk. Schellenbacher was een familiebedrijf dat in kleine series C-vieren en gladde boten bouwde. Het was overigens het eerste bedrijf dat een C4 bouwde met extra drijfvermogen. Dat aspect was in verband met de veiligheid toen ook al belangrijk voor ons. Dat drijfvermogen zit verwerkt in de bodem van de boot.  

 

De afgelopen 12 jaar zijn er geen bijzondere problemen met de boot geweest, behoudens het feit dat de boot met hoogwater over een krib is gegaan. Die schade is toen door Hans Ordelman gerepareerd. De boot was destijds gunstig geprijsd, wij wisten toen niet dat er in Oostenrijk een exportsubsidie op van toepassing was. Die subsidie is later afgeschaft. Schellenbacher is later overgegaan naar STAMPFLI racingboats in Zürich. 

 

 

Een nieuwe Schellenbacher C4+ kost nu CHF 22.100, of te wel € 19.300. Dat is nagenoeg de prijs van een topwedstrijdvier van Filippi en dus voor ons niet echt interessant. Vandaar dat wij nu boten kopen die in Nederland worden gemaakt, voor de Nederlandse wateren. 


  

10. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

  

201402 red cam collage 

  

Bekijk de complete serie foto's hier. 

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje. 

  

11. Volgende nieuwsbrief

  

De volgende nieuwsbrief kun je begin april in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 27 maart. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.