Isala nieuwsbrief - december 2014

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. Roei!   

3. Gevaarlijke situatie  

4. Toerroeien 
    4a. Agenda 
    4b. Verslagen toertochten 
    4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala
5. Wedstrijdroeien
    5a. Agenda
    5b. Verslagen wedstrijden 
    5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala   
6. Onderhoud
    6a. Wijzigingen Isala website 

    6b. Door de brug gezakt? 
    6c. Helpen? 
7. Een Isalaan stelt zich voor: Sebastiaan van den Worm
8. Vogelaar in de boot: De Pijlstaart 
9. Boot stelt zich voor: De Pijlstaart
10. Nieuwe leden 

11. Geslaagd
12. Van de redactiecamera
13. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 

 


Kees jan 125Terugkijkend kan ik zeggen dat 2014 voor Isala een heel goed jaar is geweest, op alle fronten.

Alle commissies hebben een waanzinnig goede performance laten zien, dankzij jullie allemaal floreert Isala en blijft de club floreren. Dus zit je nog niet in een commissie, meld je dan aan. Zo leer je ook snel andere leden kennen. Dat wij-gevoel, dat Isala een stuk is van jouw sportleven, dat Isala ook voor een deel van jou is en wordt, dat willen wij als bestuur meer uitdragen.

Kijkend naar het ledenbestand zijn we dit jaar ondanks 20 opzeggingen gegroeid. Dat was alleen mogelijk door de inzet van velen om al die de nieuwe leden op te vangen en te coachen. Daarnaast was er de inzet van coaches om de techniek van tweedejaars roeiers te verbeteren. Roeien lijkt zo simpel, maar hoe meer je roeit, hoe technischer de roeisport is.

Qua boten hebben we dit jaar afscheid genomen van de Castor en de Minus. Je vergeet deze boten al snel als je roeit in de Visarend en de Plevier. Het aantal afschrijvingen dit jaar is veel hoger dan vorig jaar, dat toont ook dat er leven in Isala zit. Er wordt nu ook door de week veel meer geroeid dan in het verleden, ook dat is een goed teken.
 
En laten we de aanpassingen in ons botenhuis niet vergeten. De zuidgevel is vervangen en natuurlijk ook het oude hoofdvlot door nieuwe vlotten. Hierdoor krijgt ons botenhuis toch een aanzienlijk betere en moderne uitstraling. Het klinkt misschien raar maar een eerste indruk is al vaak bepalend voor of je lid wilt worden of niet.

Wij zijn inmiddels bezig met het opstellen van de plannen voor 2015. In januari/februari gaan we aan iedereen een enquête sturen. Dit doen we om te inventariseren waar de komende jaren de meeste behoefte aan is, wat goed gaat, wat beter kan en bovenal hoe jullie kijken naar de toekomst van Isala.

Alvast hele prettige kerstdagen en een fijne jaarwisseling gewenst en ik hoop iedereen monter en gezond op 4 januari rond 16.00 uur op de nieuwjaarsreceptie te begroeten.

 

Kees Jan de Louw

 

2. Roei! 

 


Roei 250Het tijdschrift Roei! is een blad voor alle roeiers. Het gaat over de hele roeiwereld, van toer tot top, van jeugd tot superveteraan. Roei! is er voor de achtergronden, sfeerreportages en nieuws-met-een-lange-adem. Verenigingen, mensen, techniek, materiaal, binnen- en buitenland: alles waar het om draait in de roeisport.

 

Het beeld van de coverfoto van de decembereditie moet je bekend voorkomen. Dit is namelijk het uitzicht vanaf ons botenhuis. Deze foto is gemaakt met de redactiecamera.

 

In elke uitgave staat een rubriek met de naam "Ons Roei!water". Daarin wordt het roeiwater rond een vereniging beschreven. In het decembernummer zijn twee pagina's gewijd aan onze vereniging Isala en ons roeiwater: de haven, de IJssel en het Twentekanaal.

 

Wil je meer meer informatie over Roei! of je aanmelden voor een abonnement? Kijk dan op de website van Roei! 

 

Dit nummer is, zolang de voorraad strekt, te verkrijgen voor € 5 per stuk door een mailtje te sturen aan ofni.[antispam].@roeiblad.nl. 

 

3. Gevaarlijke situatie  

 


Veiligheid2 400Een schipper nam contact op met Isala om een zeer gevaarlijke situatie te melden. De foto's die we per mail ontvingen, laten duidelijk een hele gevaarlijk situatie zien. De roeiers die hier het Twentekanaal uitvaren hebben een risicovolle inschattingsfout gemaakt. Volgens de schipper komt dit vaker voor. Het zijn angstige momenten voor een schipper. 

 

De schipper schrijft hier het volgende over op Facebook:

"We waren lekker op tijd alleen bij het twente kanaal hadden we last van roeiers. Deze zaten aan de linker oever en gingen over naar de rechter oever net voor de kop langs want wij moesten het kanaal invaren. Het schippers echtpaar kan zich hier zo druk over maken het is altijd je angst er iemand over te krijgen en een schip is nou eenmaal niet zo makkelijk te besturen als een auto. De schippersvrouw belt de roeivereniging en legt het uit. Er worden foto's gemaild en zowaar komt er een reactie terug de foto's gaan met desbetreffende personen besproken en we zullen terug horen erg fijn dat er een serieus mee bezig gegaan word." 

 

Gelukkig is dit goed afgelopen. Maar het belang van veiligheid op het water kan niet genoeg benadrukt worden. Naast dat je je zelf in gevaar brengt, breng je zo ook de vereniging en het roeien in diskrediet.

 

Respecteer de beroepsvaart. Houd een veilige afstand van schepen en neem geen risico's. Zij hebben geen mogelijkheid om snel te sturen of af te remmen. 

 

Bekijk hier meer informatie over veilig varen. 

  

4. Toerroeien   

 


Wintertocht 2504a. Agenda
  

 

De komende weken staan er geen toertochten op het programma.

Er wordt al wel gewerkt aan het programma van 2015. Volgens onze toerroeicommissaris wordt 2015 een mooi toerroeijaar. Hij attendeerde ons op Toer! Een platform met informatie over toerroeien in het binnen- en buitenland.

 

4b. Verslagen toerroeitochten 

 

De afgelopen maand moest de sluitingstocht naar Wilp worden geannuleerd. Wel gingen 12 Isalanen op 14 december naar Amsterdam om de Koning Wintertocht te roeien. Lees hier het verslag van deze tocht.

  

4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.

Wil je meedoen aan een toertocht of heb je vragen over toerroeien bij Isala? Mail de toerroeicommissie: mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

5. Wedstrijdroeien  

 

5a. Agenda  
Linge5 250 

 

De wedstrijden die die komende periode op de kalender van Isala staan zijn:

 • 8 februari: Isala Ergometerkampioenschap 2015

 • 22 maart: Head of the River

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Isala. 

  

5b. Verslagen wedstrijden  

 

In november hebben een aantal Isalaanen de Lingebokaal geroeid. Lees hier het verslag van deze wedstrijd.

    

5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 

  

Heb je vragen over wedstrijdroeien bij Isala? Mail de wedstrijdcommisaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

 

 6. Onderhoud 

 

6a. Wijzigingen Isala-website  

 

In 2014 is e-Captain ingevoerd bij Isala als nieuwe geïntegreerde verenigingsadministratie. Voor de leden springen de nieuwe Mijn Isala-website en de nieuwe afschrijfplanner het meest in het oog. Maar achter de schermen van het pakket zijn in de loop van 2014 nog diverse andere modules ingericht. We kunnen dankzij de inspanning van veel leden terugzien op een succesvolle invoering van ons nieuwe verenigingspakket.

 

Op de Mijn Isala-website zijn onlangs een paar wijzigingen doorgevoerd. Deze veranderingen zijn het gevolg van het besluit op de ALV van 14 november om vanaf 1 december autorisaties aan leden toe te kennen. Wat is er gewijzigd:

 

 • De ledenlijst op Mijn Isala vermeldt nu naast de behaalde vaarbewijzen ook de autorisaties die aan een lid zijn toegekend. Net als voorheen wordt alleen het hoogst behaalde vaarbewijs en de hoogste autorisatie per categorie vermeld. Anders wordt de lijst onnodig lang.
 • In de afschrijfplanner is nu de minimale autorisatie per boot vermeld. Alleen leden met die autorisatie of hoger kunnen de boot afschrijven. Hiermee is het systeem van wedstrijddispensaties vervallen.
 • Op de pagina Vlootoverzicht bij de algemene Isala-informatie is een extra link geplaatst waarmee je een gedetailleerd vlootoverzicht kunt openen. Hierin staan ook de autorisaties en het vaargebied per boot vermeld.
 • In overleg met het bestuur is de maximale termijn waarop boten in het vooruit mogen worden afgeschreven beperkt tot 5 dagen.

De webmasters hebben geen bevoegdheid tot het toekennen van autorisaties en instellen van afschrijfbevoegdheden.  Eventuele vragen of problemen kun je het beste aankaarten bij de roeicommissaris (voor autorisaties) of de materiaalcommissaris (voor afschrijfbevoegdheden). 

 

Dit zijn de laatste wijzigingen van 2014. Voor 2015 staan er interessante aanpassingen in de afschrijf- en schademodules van e-Captain op de agenda. De leverancier Dispi geeft aan dat deze in de eind januari beschikbaar komen. We houden jullie op de hoogte!

 

6b. Door de brug gezakt?
20141122 onderhoud1 web250 

 

Nee hoor ... er is gelukkig niemand door de loopbrug gezakt.

Om te voorkomen dat dit gebeurt, heeft de materiaalcommissaris een paar slechte planken van de loopbrug vervangen.

Materiaal bij een roeiverening is meer dan alleen de boten. De vlotten, het botenhuis en ook de brug hebben onderhoud nodig.

  

6d. Helpen?  

 

Wil je meehelpen aan onderhoudsklussen, meld je dan aan bij materiaalcommissaris: moctam.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 7. Een Isalaan stelt zich voor: Sebastiaan van den Worm 

 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Sebastiaan van den Worm.

 


Sebastiaan vd worm 250Hoe lang roei je al?
 In septemper 2011 ben ik begonnen met roeien bij Aegir in Groningen. Daar heb ik anderhalf jaar redelijk fanatiek geroeid. Wel wedstrijdjes geroeid, maar helaas geen wedstrijdroeier geweest. Het eerste jaar in de Clubacht, daarna in een dubbeltwee. Na anderhalf jaar ben ik naar Almelo verhuisd, waar ik bij Amycus als bij-lid over het Twentekanaal al skiffend trainde voor de wedstrijden in de dubbeltwee. Daarna verhuisde ik naar Lochem en na mijn afstuderen in april 2014 ben ik nagenoeg direct lid geworden bij Isala.

 

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Ik train nu met mijn ploeg in de Franjepoot om te schitteren op de vele wedstrijden waar we aan deelnemen. En dat is dan ook wel de boot die ik het meest prettig vind om in te roeien. Daarnaast vind ik het 's zomers erg lekker om in de Snip te roeien.

 

Op welke momenten ben je te vinden in het botenhuis? Op de woensdagavond, waar nu in de wintermaanden op de ergometer moet worden geroeid, en bijna elke zondagochtend rond een uur of 9. Daarnaast de laatste maanden ook met enige regelmaat op zaterdagochtend.

 

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Jazeker! Dit jaar de toertocht Rijn-IJsselmarathon meegeroeid in de Topper. De wedstrijden waar ik aan heb deelgenomen zijn de Spaarne Lente Race, Zwarte Water Regatta, IJsselregatta, Cotwich Almelo Regatta, de Vechtrace en de Lingebokaal. Volgend jaar wil ik ook de Head en de Skiffhead roeien. Kortom, als er ergens een wedstrijd is en voldoende animo, ben ik van de partij!

 

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Eigenlijk niet zo veel. Overdag werk ik bij Bronkhorst in Ruurlo, waar ik werkzaam ben als sales engineer (technische ondersteuning geven en offertes maken voor distributeurs en directe klanten). Mijn vriendin en ik hebben beide in Groningen gestudeerd en moeten nog steeds wennen dat we in het kleine pittoreske Lochem wonen.

 

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Het verbeteren van mijn roeihaal. Omdat ik nog niet zo lang roei, valt hier nog veel aan te verbeteren. Daarnaast wil ik natuurlijk steeds beter en sneller kunnen roeien.

 

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Momenteel alleen door veel aanwezig te zijn en veel aan wedstrijden deel te nemen. Wellicht dat ik me in de nabije toekomst meer in ga zetten door anderen te leren roeien of hun roeitechniek te verbeteren. Dat is uiteindelijk wel wat mij leuk lijkt.

 

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Ik zou wel graag weer willen boordroeien. Gelukkig is daar nu wel iets meer aandacht voor.

 

Wat moet vooral blijven bij Isala? De sfeer. Dat trok mij vooral om bij Isala te gaan roeien.

  

 8. Vogelaar in de boot: De Pijlstaart 

 

Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

 


Pijlstaart 250Tsja, pijlstaart, dat zal wel een beest zijn met een pijlvormige staart, maar verder? Tons tekening geeft uitsluitsel: het is een eend. Een nogal slanke eend met een lange hals, en een witte borst waarbij een witte lijn omhoog loopt tot in de chocoladebruine kop. En natuurlijk een puntige staart, waaruit enkele staartveren als pijlen naar achter steken. Het vrouwtje doet het allemaal wat soberder in een egaal lichtbruin; wel een puntige staart maar geen pijlen.

 

Pijlsnel zijn ze ook: ze hebben een snelle vleugelslag en kunnen hoge snelheden bereiken. Ik las ergens dat de vrouwtjes in het voorjaar snelle rondjes vliegen, laag over het terrein, met enkele mannetjes achter zich aan. Alle mannetjes proberen vlak bij haar of zelfs onder haar te komen. Ze kiest het mannetje waarmee ze het lekkerst kan vliegen. Dat mag dan proberen indruk op haar te maken. Hij zwemt dan met z'n kop laag en z'n pijlen recht omhoog op het vrouwtje af, om zich vervolgens op te richten en met z'n witte borst en de groene spiegels op z'n vleugels te pronken. Daarbij fluit hij, en als het haar bevalt, kwaakt zij terug. Een heel spektakel dus, daar op de toendra.

 

Ze broeden op alle toendra's rondom de Noordpool: Scandinavië, Siberië, Alaska, Canada, en behoren tot de eerste vogels die daar neerstrijken zodra sneeuw en ijs smelten. Van september tot maart kunnen ze in Nederland gezien worden, maar als het echt koud wordt trekken ze verder, tot in Afrika. Meestal zitten pijlstaarten in kleine aantallen in een grote groep van andere eenden. In onze omgeving heb je in de uiterwaarden de meeste kans om ze te zien. Of natuurlijk vanuit de boot!

 

 

 9. Boot stelt zich voor: De Pijlstaart

 


 Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: De Pijlstaart.

De Pijlstaart is een skiff voor roeiers van 60-90 kg die in 1997 als nieuwe boot is gekocht. Deze boot is gekocht voor oudere senioren die nog wilden skiffen in een lichte boot. Deze boot moest daarom dicht zijn aan de bovenkant, vandaar dat Isala destijds geen C1 gekocht heeft. Je herkent hem snel aan de blauwe en rode strepen op het voor- en achterdek.

Pijlstaart boot2 250De Pijlstaart is een B1 en heeft  dus een brede platte bodem en slaat niet makkelijk om. Qua leeftijd is deze boot afgeschreven maar qua gebruik valt het wel mee. Maar ja, passen in het botenhuis doet hij echt niet meer. Het bestuur is dus aan het nadenken over de toekomst van deze boot. 

 

 

 


Pijlstaart boot4 250Bob Tempelman heeft in de Pijlstaart de Ringvaartregatta, een roeimarathon van 100 km, 
geroeid.Een paar weetjes over De Pijlstaart:
 

 • De Pijlstaart is tussen 1 april en nu totaal 50 keer afgeschreven. Het is daarmee een middenmoter onder de skiffs.
 • Totaal is deze boot door 20 verschillende roeiers afgeschreven. De meeste 1 keer, een enkeling meerdere keren.
 • De absolute fan van de Pijlstaart is Hakke van Zwam. Hij heeft de boot 21 van de 50 keer afgeschreven.
 • Boot is destijds gedoopt door Bep van den Driest, die heeft ook de naam bedacht.
 • De Pijlstaart is ook ingezet voor de weer-in-de-skiff training in het zwembad in Almen. Daar heeft Lex Emsbroek laten zien dat het mogelijk is om te gaan staan in deze skiff. (zie foto)

  

10. Nieuwe leden

 

Sinds de vorige nieuwsbrief is er een nieuw lid ingeschreven:

Kees Kingma

 

Welkom bij Isala! Veel roeiplezier!  

  

11. Geslaagd

Geslaagd

Op zaterdag 1 novenber hebben vier Isala-leden het certificaat kanaalgestuurd behaald.  

Het zijn: Alex Algra, Lilian Bruigom, Marica Hofstede de Groot en Sebastiaan van den Worm.
Op zaterdag 15 november heeft Ceciel Wolfkamp haar kanaalgestuurd vaarbewijs behaald.
Barbara Heldring, Radboud Seckel en Ernst Jan Nieland hebben hun havengestuurd vaarbewijs behaald.
Sebastiaan van den Worm heeft zijn vaarbewijs IJsselgestuurd gehaald.

 

Van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

 

12. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

  


201412 red cam collage 

  

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje.  

  

13. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je half februari in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 10 februari. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.