Isala nieuwsbrief - april 2015

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. Isala-jack in de aanbieding   

3. Roeiopleidingen 

    3a. Inschrijven voor cursus kanaalskiff  

    3b. Avond voor instructeurs Hg en Kg op 14 April 
    3c. Verslag cursus RI-1 

    3d. Verslag van de video-instructie en - bespreking  

4. Toerroeien 
    4a. Agenda 
    4b. Verslagen toertochten 
    4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.
5. Wedstrijdroeien
    5a. Agenda
    5b. Verslagen wedstrijden 
    5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala   
6. Onderhoud
    6a. Autorisatie Plevier aangepast    

    6b. Zilvermeeuw tussen 13 april en 4 mei uit de vaart 
    6c. Wat kunnen Isalanen zelf bijdragen aan het onderhoud van de boten?
    6d. Helpen? 
7. Een Isalaan stelt zich voor: Mitchell de Vries
8. Vogelaar in de boot: De Pinguïn 
9. Boot stelt zich voor: De Pinguïn
10. Nieuwe leden 

11. Geslaagd
12. Van de redactiecamera
13. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 

Kees jan 125 

met de Isala-teams langs de Amstel en moedig ze aan tijdens de Head.Lopend langs de Amstel, tijdens de Head of the River, zie je hoeveel er het afgelopen decennium is verandert in de roeiwereld. Geen in eigen beheer gebakken botenwagens,maar degelijke aanhangers tot vrachtwagencombinaties aan toe. Houten boten en houten riemen zijn museumstukken geworden. Het zijn Filippi en Empacher boten die de boventoon voeren, 
met als runner up Wintech. Wij presteren op dat gebied als kleine vereniging gewoon goed. Wat is gebleven al die jaren: op het water is het knokken om de snelste te zijn maar daarna heerst er een gemoedelijke roeisfeer. Dit jaar deden wij mee met vier ploegen die zich tot het uiterste hebben gegeven. Maar het kan altijd nog harder! Laten we proberen om volgend jaar met vijf ploegen mee te doen; maar één ding, meedoen is belangrijker dan winnen. Het is een stimulans om je op zo’n wedstrijd te richten. Mocht je ooit tijd hebben en een wedstrijd willen beleven, fiets dan mee

 

Dan de Isala-enquête: die was een groot succes, de respons is overweldigend. Dank daarvoor! Tijdens de ALV zullen we jullie de eerste resultaten laten zien. De open dag was wederom een succes dankzij de inzet van velen, alle zeilen worden nu bijgezet om nieuwe leden op te vangen. Alle bladen zijn inmiddels weer geverfd, de werkplaats opgeruimd en voorzien van degelijke opbergkasten. De nieuwe twee en skiff zijn in Nederland aangekomen, de watertemperatuur is stijgende, en de zomertijd is in aantocht. Kortom er kan ook weer ‘ s avonds worden geroeid.

Graag ontmoet ik jullie allemaal op ons “roeiplein” maar uiteraard ook bij de ALV op 10 april!

Kees jan

 

2. Isala-jack in de aanbieding 

 

In april en mei is er een actie bij Harbach Intersport. 

Geel dames- of herenjack met Isala-logo voor en achter .Dit jack met opdruk kost normaal € 71,75. Isala-leden betalen € 61,00. 

Jack 125
Jack achter 125 

In april en mei krijg je extra korting en koop je het jack al voor € 52,00!

 

Te koop bij:

Harbach Intersport

Overwelving 2-4

7201 LT  Zutphen

www.harbach.nl 

 

Bekijk hier de complete Isala kledinglijn.

3. Roeiopleidingen 

 

3a. Inschrijven voor cursus Kanaalskiff 

  

Vanaf half mei staan er weer coaches klaar die je kunnen begeleiden bij de cursus Kanaalskiff. Wanneer je in het bezit bent van het vaarbewijs kanaalgestuurd en havenskiff kun je je inschrijven voor deze cursus. Je skifft onder begeleiding van een ervaren coach 10 keer van en naar het Twentekanaal. De coach zal op de aftekenstaat (te downloaden via www.zrzv-isala.nl) de vorderingen aftekenen.

De volledig ingevulde aftekenstaat kun je vervolgens indienen bij de voorzitter van de examencommissie, die het kanaalskiffvaarbewijs zal afgeven. De coach zal met jou een tijdstip afspreken waarop je samen kunt gaan roeien.

 

Je kunt je opgeven door jouw naam op de inschrijflijst op het prikbord te schrijven of een mail te sturen naar mocieor.[antispam].@zrzv-isala.nl 

  

3b. Avond voor instructeurs Hg en Kg op 14 april  

  

Voorafgaand aan de cursussen haven- en kanaalgestuurd organiseert de ROC een avond voor de instructeurs die deze cursussen gaan geven. De reden is dat er de laatste jaren zoveel nieuwe leden zijn bijgekomen dat de gebruiken binnen Isala niet altijd bij iedereen bekend zijn; daarnaast willen we het geven van instructie nog meer ondersteunen. Ook zullen afspraken worden gemaakt over de aanwezigheid van de cursisten tijdens de cursus.

Na de pauze staat het aanleren van de roeitechniek centraal en de ondersteuning die instructeurs daarbij kunnen geven.

Lex Emsbroek, Peter van Wilgen, Douwe Schuringa en Carla Maquelin zullen het programma invullen.

  

4c. Verslag cursus RI-1  

 

Ook dit jaar werd de cursus Handen aan de Boot door de ROC georganiseerd, op 10 en 17 maart. Tijdens twee avonden leerden de cursisten hoe je een ploegje beginnende roeiers leert roeien en waar je zoal tegen aanloopt bij onervaren roeiers. In het boekje met de lesstof, dat werd uitgereikt, kan iedereen alles nog eens nalezen. Zes Isala-leden hebben de gehele cursus gevolgd; een aantal leden kon slechts één avond aanwezig zijn. Vijf deelnemers van deze cursus zullen in april introductieploegen onder hun hoede nemen en hen enthousiast proberen te maken om lid te worden van Isala. 

 

Videocoaching 250px 

4d. Verslag van de video-instructie en -bespreking  

 

Van de soms barre winterdagen die we afgelopen periode hebben gehad, hadden we op 14 februari geen last, want het was droog en niet al te koud. Het was al weer de vijfde keer dat er video-instructie werd gegeven sinds we hiermee in december 2013 zijn gestart. Begin vorig jaar waren er nog ploegen die een drempel over moesten voordat ze zich op de film wilden laten zetten, maar nu is iedereen enthousiast en ziet de meerwaarde in van video-instructie met de avondbespreking daarna. Ook waren er nu enkele instructeurs die in de Kapsijs hun eigen ploeg instructie wilden geven. De opkomst bij de bespreking van de videobeelden was goed en het was weer zeer leerzaam en héél gezellig!

 

 

4. Toerroeien   

 

4a. Agenda  

 

De komende weken staan de volgende toertochten op het programma: 

  • vr 10 april: Toertocht bij Gramsbergen - RV Salland
  • zo 12 april: Weerribben-Wieden Toertocht 35 km - RV  't Diep Steenwijk
  • wo 22 april: Midweek Bollentocht 29 km - RV Het Spaarne
  • do 14 mei: Hemelvaart dauwtraptocht naar Wilp - Botenhuis Isala
Bekijk hier de toerroeikalender van Isala.

 

4b. Verslagen toerroeitochten 

 

Zondag 29 maart zou het toerroeiseizoen worden geopend met de Mosterdtocht. Helaas moetst deze tocht worden uitgesteld vanwege de weersvoorspelling. Lees hier het verslag van de tocht die niet door ging.

 

4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.

Wil je meedoen aan een toertocht of heb je vragen over toerroeien bij Isala? Mail de toerroeicommissie: mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

5. Wedstrijdroeien  

 

5a. Agenda  

 

De wedstrijden die die komende weken op de kalender van Isala staan zijn:

  • zo 19 april; AA-race (Alkmaar) Alkmaar

  • vr 15 en za 16 mei: Elfsteden Roeimarathon Leeuwarden

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Isala. 

  


Head5 250px5b. Verslag Head of the River Amstel 
 

  

Op 22 maart deden vier ploegen van Isala mee aan de openingsklassieker van het roeiseizoen: Head of the River Amstel. Een grote wedstrijd met meer dan 500 deelnemende ploegen.

Het werd uiteindelijk een zonnige maar frisse dag met veel gezelligheid en sportiviteit. Bekijk hier de foto's, de uitslagen en lees het verslag.

    

5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 

  

Heb je vragen over wedstrijdroeien bij Isala? Mail de wedstrijdcommisaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

 

 6. Onderhoud 

 

6a. Autorisatie Plevier aangepast  

 

In het overzicht van de autorisaties stond Plevier ten onrechte vermeld onder S1. Dit moet S2 zijn, omdat voor het gebruik van deze skiff minimaal Kanaalgestuurd is vereist.

 

 

6b. Zilvermeeuw tussen 13 april en 4 mei uit de vaart 

 

De veelgebruikte Zilvermeeuw is dringend toe aan groot onderhoud. We steken ons licht op bij Egbert Terwel.


Egbert terwel 250Hoeveel werk is het?
We hebben er in totaal 40-45 uren werk aan. Verspreid over drie weken.Wat gaat er gebeuren met de Zilvermeeuw? Zowel de buiten- als binnenkant worden flink onder handen genomen. Paul Waart en ik verstevigen de zwakke plekken op de huid met polyesterhars en glasmat. Daarna wordt ze meerdere malen geschuurd, geplamuurd en gelakt. Ook het binnenwerk wordt opnieuw gelakt. Douwe Schuringa vernieuwt de rollerbankjes en de slidings.

Aan het begin van het zomerseizoen zo'n geliefde boot zolang niet beschikbaar. Dat is toch onhandig? Het is moeilijk om het goede moment te kiezen. Enerzijds kan het niet in de periode waarin intensief instructie wordt gegeven. Anderzijds moet de lak binnen één uur verwerkt worden, bij kamertemperatuur. Als het te warm is hardt de PU-lak te snel uit. Zelfs als Paul en ik zoals gebruikelijk met zijn tweeën eraan werken. Als het te koud is laat de lak zich niet verwerken. De heater dwarrelt stof op. In de winter kan er daarom niet gelakt worden. De verschillende laklagen moeten tussentijds drogen. En uiteraard is de combinatie slidings vervangen en lakken ook lastig. We gebruiken speciale lakrollertjes, plamuur en lak. Hierdoor is de boot na afloop weer zo goed als nieuw. Met goed onderhoud kan een boot als de Zilvermeeuw 20-25 jaar meegaan. Nieuwprijs is rond de 12.000 euro. Het is dus zeker de moeite om goed voor ons materiaal te zorgen.

    

6c. Wat kunnen isalanen zelf bijdragen aan het onderhoud van de boten? 

 

Wat kunnen wij, de roeiers, zelf bijdragen aan het onderhoud? Als er donkere plekken te zien zijn bij het blanke hout wil dat zeggen dat er vocht is blijven zitten. Dit is op den duur heel schadelijk. Het zou onze boten heel goed doen om ook gedroogd te worden bij de blank houten delen. Wrijf naast de huid in elk geval de boorden aan binnen- en buitenzijde droog. Ook als er geen liters water in de boot liggen. En die mooie dekjes blijven langer mooi met een droog doekje erover heen. IJsselwater zorgt voor doffe vlekken op het glanzende hout. De gele aanslag die soms op de huid zit moet goed verwijderd worden. De slidings schoonmaken scheelt enorm in het soepel lopen van de rollerbankjes. 

Niet al te lenig? Leg zo nodig de boot eerst met de kiel naar beneden op de bokjes voor de eerste schoonmaak. 

Wanneer moet je schade of sterretjes melden? Schade altijd melden! Ben je er niet zeker van of de voorgaande ploeg dit gedaan heeft? Doen! Sterretjes zijn een gevolg van het indeuken en weer terug springen na een puntbeschadiging. Meestal voortkomend uit een aanvaring met het vlot. Wedstrijdboten zijn nog veel gevoeliger voor schade vanwege hun extra dunne huid. Natuurlijk is het ongewenst dat een boot schade oploopt. Maar we zijn een self-supporting vereniging en repareren het wel. Elke reparatie gaat echter ten koste van de beschikbaarheid van de boot voor de roeiers. Altijd jammer. En zeker met het geweldige zomerseizoen voor de deur!

  

6d. Helpen?  

 

Wil je meehelpen aan onderhoudsklussen, meld je dan aan bij materiaalcommissaris: moctam.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 7. Een Isalaan stelt zich voor: Mitchell de Vries 

 


Mitchell de vries 250Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over onze ergometer-jeugdkampioen Mitchell de Vries.

 

 Hoe lang roei je al? Ik roei ongeveer nu 7 maanden.

 

Wat is je favoriete boot om in te roeien? De Zeemeeuw.

 

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Op de donderdag, en als er bijvoorbeeld een ergometerkampioenschap is (leuke activiteiten).

 

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Wedstrijden wil ik zeker gaan doen, laatst heb ik mee gedaan met de Ergometerkampioenschappen, maar wedstrijden in een boot lijkt me ook erg leuk.

 

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Ik ga soms vissen als het mooi weer is, voetbal en huisjes van modelbouw (die kapot zijn) opknappen.

 

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Als we met de boot het water op gaan vooral op het klippen en de lichaamshouding, en in het botenhuis op de ergometer dat ik een goede tijd neerzet.

 

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Bijvoorbeeld helpen bij de open dag.

 

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Naar mijn weten niks …

 

Wat moet vooral blijven bij Isala? De gezellige/leuke sfeer.

 

 8. Vogelaar in de boot: De Pinguïn 

 

Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

Pinguin 250Een vreemde eend in de bijt: de pinguïn. Ontegenzeggelijk een watervogel, maar wel een aparte. Het centrale probleem van een watervogel, namelijk: hoe combineer ik vliegen – waarvoor je licht moet zijn en een grote vleugeloppervlakte moet hebben  met duiken – waarvoor je compact en even zwaar als water moet zijn  hebben pinguïns radicaal opgelost: ze vliegen niet. Hun hele bouw is gericht op zwemmen en duiken. Ze hebben dus ook geen grote veren, alleen korte, dichte veertjes als een waterafstotend wolletje. Van alle dieren die ik bedenken kan lijken pinguïns het meest op een roeiboot: stijf, gestroomlijnd, voortbewogen door vleugels als riemen links en rechts, met de poten als roer aan de achterste punt.
Er zijn zeventien soorten pinguïns, die in grootte variëren van 1 kg – de dwergpinguin, tot 40 kg, de koningspinguin. Alle soorten zijn sociale dieren die in kolonies leven, op de kusten van het zuidelijk halfrond. Meestal in de koude streken maar waar koude zeestromingen zijn, kunnen ze tot in de tropen voorkomen, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika en op de Galapagos-eilanden.

 9. Boot stelt zich voor: De Pinguïn

 


Pingoun 250pxNu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: De Pinguïn

 

De Pinguïn is in 2001 nieuw aangeschaft. Vrijwel gelijktijdig met de Pekingeend. Beiden afkomstig van de Chinese botenbouwer Lin Jiang. Het is de eerste gladde boot van Isala. Tevens de eerste met kogellagerbankjes.

Circa 8.000 gulden telden we neer voor deze glasvezel vier met stuur.
In die tijd voor onze vereniging betaalbaar.

 

In de beginperiode zijn er door het toenmalige damesteam met Marije Brinkman veel wedstrijdkilometers mee gemaakt. Hiervoor vroegen we telkens een botenwagen te leen/te huur van Daventria. Al met al een heel gedoe en toen de financiële middelen het toelieten kwam er een eigen botenwagen.

 

In de afgelopen twaalf maanden is de boot bijna veertig keer afgeschreven waarvan met stip bovenaan zeventien keer door Stefan Zwaferink. Maatje Jonkers en Douwe Schuringa nemen elk drie maal voor hun rekening. Heel verklaarbaar want de Pinguïn is pas recent vrijgegeven voor alle roeiers met een C2-autorisatie.

 

De boot heeft vijftien jaar dienst gedaan en is nog steeds zeer betrouwbaar. Echter, het materiaal wordt minder stug en dat is voor een wedstrijdboot ongewenst. Om 'glad' te leren roeien is de Pinguïn op dit moment juist zeer geschikt. Op haar oude dag is ze beslist meer vergevingsgezind te noemen dan in haar jonge jaren terwijl er toch meer roeitechniek voor nodig is dan bijvoorbeeld de Zwaan of de Flamingo. De gewichtsklasse is 60-75 kilo. In de planning is opgenomen dat rond 2016 de Pinguïn uit ons botenbestand zal verdwijnen. Over haar opvolging zijn nog geen vastomlijnde plannen.

De Pinguïn een watervogel? Dat niet, maar een witte boot (toen nog uitzonderlijk bij Isala) met een zwart streepje ....

 

10. Nieuwe leden

 

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er geen nieuwe leden bijgekomen. Er zijn wel voldoende inschrijvingen om introductiecursussen te starten. Wij hopen dat deze nieuwe introductieleden na de cursus lid worden.

 

Welkom bij Isala! Veel roeiplezier!  

  

11. Geslaagd


De volgende personen hebben hun vaarbewijs kanaalgestuurd gehaald: 

Lex Schouten, Wibo Scherpenisse, Chris Braun en William Goossens, Marian Cornelisse, Marleen Hartman, Jet Jacobs, Ineke van Vlimmeren en Clarien Veltkamp.

 

Vijf leden zijn geslaagd voor het B1-vaarbewijs: Marie-José Heestermans, Marjo Hendrix, Emmy Kraakman, Annegaaike Leopold en Conny Swenne. Marie-José Heestermans heeft ook haar IJsselvaarbewijs gehaald.  

Van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

 

 Kanaalgestuurd2 250px 20150321 Kanaalgestuurd 250px 20150322

  

12. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

  

201503 red cam collage 

  

Bekijk hier meer foto's. 

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje. 

  

13. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je in eind mei in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 20 mei. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.