Drieteen

 

 Vogelaar in de boot: De drieteenmeeuw 

Drieteen illu websiteVogels hebben doorgaans vier tenen. Drie naar voren en één naar achteren; die laatste maakt dat ze een tak kunnen omklemmen of een prooi kunnen grijpen. Maar ook voor het evenwicht tijdens het lopen is een teen naar achter handig. Sommige vogels, zoals uilen en spechten, hebben een keerteen: één teen kan zowel naar voren als naar achteren wijzen.

 

Vogels met drie tenen zullen dan wel dieren zijn die niet in een boom zitten, weinig lopen en niets met hun tenen grijpen. Helaas, zo eenduidig is de natuur niet; je hebt ook een drieteenspecht en een drieteenstrandloper. En de echte loopvogels – zoals de struisvogel hebben zelfs maar twee tenen. Maar de drieteenmeeuw is een vogel die vooral vliegt – of zwemt. Hij broedt op steile kliffen boven zee, waar hij na de landing hooguit een klein eindje naar zijn nest hoeft te schuifelen. En zodra de jongen uitgevlogen zijn, gaat hij weer de zee op. Drie tenen met zwemvliezen ertussen, daar kan hij het prima mee doen.

 

Drieteenmeeuwen broeden langs de Atlantische oceaan van Bretagne tot aan IJsland en Newfoundland. Ieder jaar broeden er ook een paar op booreilanden, zodat-ie toch nog als Nederlandse broedvogel kan tellen. In herfst en winter worden ze langs de Nederlandse kust gezien. Je kunt ze dan van andere meeuwen onderscheiden aan hun zwarte poten en aan de zwarte driehoekige punt van de verder grijze vleugels. In het binnenland komen ze maar zelden.

 

Auteur: Willem Drok

Illustrator: Ton de Haas

 

Boot stelt zich voor: Drieteen

 

Drieteen 300Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: Drieteen

 

De C3+ is de jongste telg uit het aanbod van de C-boten van roeiwerf Wiersma. Dit type boot is ontstaan uit de groeiende behoefte bij verenigingen aan een viermans C-boot. De C2x+ en C4x+ zijn al tientallenjaren populaire boten voor zowel instructie als wedstrijden maar lange tijd was er voor een ploeg van vier geen goede C-boot beschikbaar. Er was wel aanbod maar veelal betrof het boten die gebaseerd zijn op de romp van een C4+. Door de aanhoudende vraag naar een echte C3x+ heeft Roeiwerf Wiersma in 2014 een gloednieuwe volbloed C3x+/C4-/C4x- ontwikkeld met een geheel eigen rompvorm. Een compromisloze boot die optimaal roeit met een bemanning van vier.

 

 

Op 26 juni is de nieuwe C3x+ door Douwe Schuringa gedoopt en in de vaart genomen. 

Deze boot komt van Roeiwerf Wiersma in Heerenveen.  

Meer informatie over deze boot is hier te vinden. De naam van de boot is: Drieteen.