01 29 Isala Nieuwsbrief - januari 2016

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. Van de redactie 

    2a. Nieuwe redactiecamera

    2b. Nieuwsflitsen

3. Roeiopleidingen 

    3a. Sturen op de IJssel, informatie-avond 

    3b. Inbrengen en uithalen van C-boten

4. Toerroeien 

    4a. Agenda 
    4b. Verslagen toertochten 
    4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.
5. Wedstrijdroeien
    5a. Agenda
    5b. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala   
6. Onderhoud
    6a. Boten en botenhuis

    6b. Helpen? 
7. Een Isalaan stelt zich voor: Ankie Hazewindus
8. Vogelaar in de boot: IJsvogel 
9. Boot stelt zich voor: IJsvogel 
10. Nieuwe leden 

11. Geslaagd
12. Van de redactiecamera
13. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 

 


Kees jan 125Tijdens een zeer druk bezochte en bovenal gezellige nieuwsjaarreceptie heb ik velen van jullie al de beste wensen voor het nieuwe jaar gegeven. Voor degenen die er niet waren: bij deze.
2016 belooft een jaar te worden met een grote uitdaging. Doordat wij steeds meer leden krijgen, er steeds meer geroeid wordt, moet er een strategische keus worden gemaakt. Hoe willen wij als vereniging in de toekomst verder gaan? De bouwcommissie is druk bezig om alle mogelijkheden in kaart te brengen met de daarbij behorende kosten. De planning is dat we hier in de voorjaars-ALV meer over kunnen meedelen. Een ding staat voor ons als bestuur vast: de Isala-cultuur moet blijven bestaan.

 

Velen zullen het met mij eens zijn dat de nieuwe roosters die nu op de loopbrug liggen een verademing zijn. Geen glij- en roetspartijen meer. Dit jaar gaan we de rest van de loopbrug nog met tweecomponenten anti-slip behandelen.

Er staan inmiddels nieuwe kluisjes in het halletje. Voor iedereen te gebruiken, maar: onthoud wel de ingetikte code, anders kun je tijdelijk niet bij je spullen. Lastig als je auto-, fiets-, of huissleutel erin gestopt hebt.

 

De nieuwe C3x+ wordt gebouwd, in april/mei geleverd en komt dan in de plaats van de Pinguin. Het bakvlot komt vermoedelijk rond maart. Keurig op tijd om nieuwe leden het roeien makkelijker bij te brengen.


Nog een vriendelijk verzoek aan iedereen: als je op het Twenthekanaal roeit, stuur dan bijtijds naar stuurboordwal voor de twee bruggen. Houd rekening tegemoetkomend verkeer en met de dode hoek van een schipper en anticipeer hier tijdig op.Wacht eventueel even voordat je het gedeelte invaart bij de twee bruggen. De eerste klacht over midden op het kanaal blijven roeien en laat wijken hebben we al ontvangen. 


Tot slot wil ik iedereen namens het hele bestuur een goed, voorspoedig en bovenal gezond, roeiend 2016 wensen.

 

Namens het hele bestuur
Kees Jan de Louw

 

2. Van de redactie 

 

2a. Nieuwe redactiecameraRedactie cameraEr is een nieuwe redactiecamera aangeschaft: een mooie blauwe Nikon.
De accu gaat langer mee dan de batterijen in de oude camera.
De redactie zal zo veel mogelijk zorgen dat de accu is opgeladen.

Met deze camera kunnen óók filmpjes worden gemaakt! Altijd leuk natuurlijk.

 

Filmpjes: opnameknop rood, links op de camera.

Foto's: opnameknop, rechts op de camera.
Inzoomen via 'rondje' achterop, naast display. Druk op + of -

 

Neem je de camera mee in de boot? Gebruik ter bescherming de blauwe semi-hardcase.

 

2b. Meer nieuwsflitsen

 

Over aankondigingen van activiteiten gaan we steeds meer via nieuwsflitsen met je communiceren: een mail met daarin nieuws over een specifieke activiteit. Daarmee kunnen we meer 'actuele berichten' sturen dan via de nieuwsbrief. Denk bijvoorbeeld aan wedstrijden, video-opnames en toertochten.
Uiteraard staan deze activiteiten ook in de jaarkalender op de website. Als je de activiteit aanklikt, vind je daar meer informatie.

 

3. Roeiopleidingen

 

3a. Sturen op de IJssel, informatieavond

Hans sturen op de ijssel 250px

 

Donderdagavond 14 januari was er veel belangstelling voor de eerste informatieavond: Sturen op de IJssel. De workshop werd verzorgd door Hans Diehl en bijgewoond door ruim 45 leden.

 

3b. Hoe was het ook al weer? Inbrengen en uithalen van C-boten op het vlot.

 

De enige en beste manier om de boot uit het water te halen: 

- Zorg ervoor dat er voldoende mensen zijn om de boot uit het water te halen (minimaal vijf bij een C-4, drie bij een C-3 en twee bij een C-2).

- Trek de boot dwars op het vlot (houd rekening met de wind), te beginnen met de boeg.
- De stuur houdt de boeg vast en de anderen staan aan weerszijden van de boot, 
vóór de eerste en achter de laatste rigger. 

- Op commando van de stuur wordt de boot gedraaid, rekening houdend met de wind (kielbalk in de windrichting).

 

Deze werkwijze geldt ook voor het in het water leggen van de boot! In omgekeerde volgorde natuurlijk ...

PS: Laat de karretjes nooit op het vlot achter; er zijn er al drie in het water gevallen!

 

44. Toerroeien   

 

4a. Agenda  

 


Dam 250 2015De komende weken staan de volgende toertochten op het programma:   

  • 3 april Mosterdtocht Doetinchem - Doesburg
  • 9 april Weerribben-Wieden Marathon

Bekijk hier de toerroeikalender van Isala.

 

4b. Verslagen toerroeitochten 

 

In de maand december waren de toerroeiers nog actief;

Lees hier het verslag van de Koning Wintertocht in Amsterdam.

 

4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala

Wil je meedoen aan een toertocht of heb je vragen over toerroeien bij Isala? Mail de toerroeicommissie: mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

5. Wedstrijdroeien  

 

5a. Agenda  

 

De wedstrijden die die komende weken op de kalender van Isala staan zijn:

  • 7 februari Ergometerkampioenschappen Isala
  • 14 februari Twentsche Winter Wedstrijden Hengelo

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Isala. 

  

5b. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 

  

Heb je vragen over wedstrijdroeien bij Isala? Mail de wedstrijdcommisaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

 

 6. Onderhoud 

 

6a. Boten en botenhuis  

 

Een van de belangrijke verworvenheden van deze periode hebben jullie al vermeld gezien op de Isala-website: de planken op de loopbrug zijn vervangen door metalen roosters. Deze one-man show van Douwe heeft al veel lovende opmerkingen geoogst!
Wat minder zichtbaar is de nieuwe verflaag op de Pekingeend, die is namelijk in dezelfde kleur als dat hij was - vuurrood, net als Kees Jan na afloop.
Dan waren er natuurlijk de diverse kleine klussen, zoals vierkante wieltjes van rolbankjes vervangen, loszittende of juist veel te vastzittende slidings en ander klein spul. Ten slotte is een groepje vrijwilligers begonnen met de controle en zonodig her-afstelling van de skiffs. Niet overbodig gezien de bevindingen aan de Alk, waar de dolhoek aan stuurboord 6 graden bleek te zijn en aan bakboord 4. De rest van de skiffs volgt, als het tenminste lang genoeg koud blijft voor een skiffverbod.

   

6b. Helpen?  

 

Wil je meehelpen aan onderhoudsklussen, meld je dan aan bij materiaalcommissaris: moctam.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 7. Een Isalaan stelt zich voor: Ankie Hazewindus

 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Ankie Hazewindus.

 

Ankie 250pxHoe lang roei je al? 
Sinds 1998. Ik ben toen in Zutphen komen wonen en zag een aankondiging van de open dag hangen. 

 

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Wat boot betreft heb ik niet echt een voorkeur. In de zomer vind ik ’t leuk om te skiffen, en in de winter gaan we natuurlijk in een vier. 


Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? In ieder geval de zondagochtend. Volgens mij al zo lang ik me kan heugen. Ik roei dan met mijn vaste team, “Franky’s Angels”. Trouw gecoacht door Frank; deze weet nog steeds verbeterpuntjes te vinden. Afgelopen zomer ben ik doordeweeks in de middag regelmatig met Ineke wezen roeien.


Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Eigenlijk altijd wedstrijden. Blijft leuk en spannend. Leuk om te zien hoe andere botenhuizen eruit zien, op wat voor water zij roeien, en natuurlijk de spanning vóór de wedstrijd en de ontspanning daarna….

 

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Van alles en nog wat. Ik ben aan ’t werk als psychiatrisch verpleegkundige, en in mijn vrije tijd dingen als wandelen, fietsen, boek lezen, in de tuin bezig, klussen in huis, vrienden. Mijn grootste passie is zeilen op de Wadden, dus dat probeer ik jaarlijks te doen. 

 

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Dankzij Frank ben ik dan toch heel mindfull bezig; ik probeer op mijn techniek te letten. Momenteel ben ik ‘m er uit aan ’t rommelen, aldus Frank, dus weet ik waar ik me de komende tijd mee moet bezig houden. 

 

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Gewetensvraag. In ’t verleden ben ik even druk geweest met de Activiteitencie., en verder verricht ik hand-en-spandiensten.


Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Ik ben heel blij met Isala zoals ’t is. Gezellige sfeer en niet te veel poespas. Ik waardeer de inzet van mensen als Kees-Jan en Frank, en alle anderen die Isala maken tot wat het is. 


Wat moet vooral blijven bij Isala? De zingende vis.

  

 8. Vogelaar in de boot: IJsvogel 

 


Ijsvogel 250pxVogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

 

De IJsvogel is een publiekslieveling. Geen natuurdocumentaire die aan het water speelt, kan zonder beelden van een vissende ijsvogel. Hij zit op een tak boven het water, duikt recht naar beneden, en komt met een visje weer boven. Dat hij - hoe schattig - aan zijn vrouwtje geeft. Een snelle wip, en weer verder. Of hij schiet zijn nestholte in, om de jongen te voeren. Wat je dan niet ziet, is dat het daar een grote stinkbende is. Waar andere vogels hun nest goed schoonhouden, doet een ijsvogel dat niet.


Een ontmoeting met een ijsvogel is altijd bijzonder. Meestal zie je alleen een blauwe flits, of hoor je zijn hoge, schelle roep. Alweer te laat! Verbazingwekkend dat je zo'n opvallend gekleurde vogel dan toch niet eerder opmerkt. Soms heb je geluk, en kun je hem rustig bekijken. Blinkend blauw van boven, oranje op buik en borst, wit daartussen - on-Nederlands mooi. Ze broeden vooral langs beken en rivieren, van Winterswijk tot in de Biesbosch. De stand schommelt nogal, omdat veel vogels strenge winters niet overleven. Hoewel er maar een paar honderd tot hooguit duizend paartjes in Nederland broeden, kun je ze toch in heel Nederland tegenkomen. Buiten de broedtijd zwerven ze rond, en komen dan zelfs aan tuinvijvers in de grote steden. Als er maar water met vis is.

 

 9. Boot stelt zich voor: IJsvogel

 


Vechtrace 3Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot.

De materiaalcommissie stelt voor: de IJsvogel.

 

Dit is een Fillippi-skiff, geschikt voor roeiers rond 75 kilo. Door de vereniging in 2006 nieuw aangeschaft als wedstrijdboot. Vlak voor haar 10-jarig jubileum ging ze met pensioen. De skiff heeft eindeloos veel kilometers gemaakt met Frank Posthuma.

 

10. Nieuwe leden

 

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er geen nieuwe leden ingeschreven.

  

11. Geslaagd


Geslaagd

Ton de Haas en Pieter Arkesteijn hebben hun vaarbewijs IJsselgestuurd gehaald. Van harte gefeliciteerd met dit resultaat!

 

12. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt.

.   

Collagefoto 600x112

  

 

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje. 

  

13. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je eind februari/begin maart in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

 

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 25 februari. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.